Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

16 Юли 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Общество

Памет

Датата

Дума

11. Август 2017 , брой: 156   466   01791 - АДМИРАЛ УШАКОВ ПОБЕЖДАВА ТУРСКИЯ ФЛОТ КРАЙ НОС КАЛИАКРА. Това е последната морска битка от Руско-турската война от 1787-1792 г. Нито една от двете страни не губи кораб, но османците напускат към Истанбул. Ушаков използва нова тактика, която се отличава съществено от общоприетата дотогава. Маневрите му при нос Калиакра впоследствие са успешно прилагани от други военни.

1846 - ПЪРВО УЧИЛИЩНО ТЕАТРАЛНО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ. Начало на художествената самодейност в страната. Реализирано е от учителя Стефан Изворски в Шуменското славянобългарско училище. Събитието е отразено в сп. "Любословие" на Константин Фотинов. Десет години по-късно, на 15 август 1856 г. с постановката "Михал" на Сава Доброплодни се поставя началото на летописа на българския театър.

1919 - УМИРА АНДРЮ КАРНЕГИ, АМЕРИКАНСКИ БИЗНЕСМЕН И ФИЛАНТРОП (Р. 1835 Г.). Роден е в бедно семейство в Шотландия, но емигрира в САЩ, където става лидер в стоманодобивната промишленост. Неговото верую е, че богатите имат морален дълг да бъдат големи филантропи. Построил е стотици обществени библиотеки, няколко големи научноизследователски центъра и фондации, университет. Дарява немалка сума за построяването на концертна зала в Ню Йорк, кръстена в негова чест "Карнеги Хол".

1924 - РАЖДА СЕ БОРИС КАРЛОВ, АКОРДЕОНИСТ (УМИРА 1964 Г.). От малък започва да свири - първоначално на окарина, а след това на тамбура. На 12 г. открива страстта си към акордеона. След Втората световна война става известен в България, Югославия и Австрия. Смята се, че той въвежда акордеона в българската народна музика и го превръща в типичен за нея инструмент през втората половина на ХХ в.

1984 - ОТКРИТ Е ВАРНЕНСКИЯТ ДЕЛФИНАРИУМ. Разполага с 1200 места. Размерите на басейна са 12 на 15 м и дълбочина 6 м. Пълни се с морска вода чрез специална система. Водата се извлича от Черно море на 180-200 м от брега и дълбочина 3-6 м, където е най-чиста, и се подлага на преработка, преди да достигне до басейна. Представленията на делфините включват акробатика, баланс и танци върху водата. Първите делфини са докарани от Куба, а след това в делфинариума във Варна се раждат "български" делфини.

1986 - УМИРА ЛЮБОМИР КАБАКЧИЕВ, АКТЬОР (Р. 1925 Г.). Председател на Съюза на артистите (24 декември 1970 - август 1986). Играе във филмите "Хора и богове", "На всеки километър", "С пагоните на дявола", "Утро над Родината" и др. Сред ролите му в театъра са Владиков ("Хъшове" от Иван Вазов), Христофоров ("В полите на Витоша" от Пейо Яворов), Иван Карамазов ("Братя Карамазови" от Достоевски) и др.

 

 

 

Апис
Надежда за Надя
Всички права запазени "ДУМА"