Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Февруари 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Икономика

В събота откриват ловния сезон за птици

Дума

11. Август 2017 , брой: 156   141   0Ловният сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина се открива в събота, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Ловуването ще е възможно само с писмени разрешения, в които се вписват датата, имената на ловците, името на ръководителя на лова, номерата на ловните билети и членските карти, начинът и мястото на ловуване, видът и броят на разрешения за отстрел дивеч. Групово и индивидуално ловуване на дребен дивеч се извършва в събота, неделя и в дните, обявени за официални празници, а на водоплаващ дивеч - след 1 януари и в сряда. Груповото ловуване и лов на мигриращ дивеч се извършва само през деня - един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето.
    От МЗХГ предупредиха, че по време на един излет ловците имат право да отстрелят до 15 броя пъдпъдък, гривяк и гургулица - до 10 бр., на горски бекас и обикновена бекасина - до 10 бр. Забранено е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.
    Заради зачестилите в последните години смъртни случаи и наранявания на ловци при ловните излети, Агенцията по горите обяви, че ще извършва засилени проверки. Всички ловци в страната ще бъдат проверявани във връзка с използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, превишаване на дневните отстрелни норми, ловуване без ловен билет или с нередовни документи, ловуване без сигнален цвят в облеклото, ловуване в забранено място и в забранено време, отстрел на неразрешен за лов дивеч. Забранява се използването на алкохол и наркотични вещества по време на лов.
Заради изключително високите среднодневни температури тази година и повишената опасност от възникване на горски пожари, министерството апелира за спазване на противопожарните правила за опазване и защита на горските територии.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"