29 Март 2024петък13:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Докъде се докарахме

/ брой: 156

автор:Мая Йовановска

visibility 1040

От деца знам, че освен най-вкусното, биволското мляко е и изключително полезно. Производители не спират да се хвалят с него и много от тях го рекламират като деликатеса, който произвеждат. Биволовъдството е един от секторите в животновъдството, който би могъл да носи големи приходи. Не само за фермерите, но и за държавата. В Европейския съюз през последните години расте търсенето на биволското мляко. И въобще този сегмент от животновъдството отчита на европейско ниво сериозен бум. А у нас?
В България като цяло животновъдството е почти на кота нула. От силно развит отрасъл в началото на ХХ век биволовъдството конкретно намаля с особено бързи темпове след промените през 1989 г. и стигна критично ниво в страната да има около 6500 броя от тези животни. И всичко това е факт на фона на увеличаващо се и производство, и интерес от потребителите към биволското мляко. От родната Асоциация на биволовъдите алармират, че в момента малки фермери от Северна България разпродавали животните си. Имало обаче и цели стопанства, обявени за продан. Причината - няма мандри, които да изкупуват млякото, а където ги има - го правят на смешни цени. Стопаните се жалват, че не могат да издържат и твърдят, че са обречени.
Трудностите пред малките производители, особено в планинските райони, откъдето пък идва най-хубавото мляко, са огромни. А последните няколко земеделски министри до един обещаваха животновъдството да бъде приоритет в работа им. Няма спор, че който иска да произвежда мляко, трябва да покрие ветеринарните, а и всякакви други изисквания. Държавата и тя направи административните пречки трудно преодолими, особено за малките производители те са почти непосилни. И стопаните или продават биволите си, или животните отиват под ножа. То накрая и цялото ни животновъдство ще отиде под ножа, комай. Докъде се докарахме!



 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 188

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 182

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 196

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 157

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ