Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Август 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

България

МЗ се опитва да ограничи паралелния износ на лекарства

Аида Паникян

11. Август 2017 , брой: 156   121   0Експертен съвет към Изпълнителната агенция по лекарствата ще изготви списък с лекарства, чийто износ се ограничава. Това предвижда МЗ в предложение за промени в Закона за лекарствата в хуманната медицина. В списъка ще бъдат включени лекарства, информация, че липсват или са в недостатъчни за българския пазар количества. НЗОК също ще има думата, когато става въпрос за лекарства, плащани от нея.
Предвиждат се по-високи санкции както за търговците на едро, така и за аптеките, извършващи нерегламентирана търговия с лекарства от ограничителния списък. Ако търговец на едро извърши износ в нарушение на закона, ще бъде глобен от 50 хил. лв. до 100 хил. лв., а ако не изпълни някое от задълженията във връзка с паралелния износ, санкцията ще е от 10 хил. до 25 хил. лв. При повторно нарушение санкциите са от 25 хил. до 50 хил. лв. За аптеките глобата ще е от 10 хил. до 20 хил. лв.
ДУМА припомня, че през 2013 г. по предложение на тогавашната председателка на парламентарната Комисия по здравеопазване Нигяр Джафер и заместника й от БСП Емил Райнов бе внесена поправка в Закона за лекарствата с цел ограничаване на паралелния износ, заради който много български пациенти остават без лекарствата си. Против поправката се обяви президентът Росен Плевнелиев, според когото щеше да пострада бизнесът. По-късно съдът отмени части от закона, след като бе сигнализиран от депутати от ГЕРБ. Оттогава до момента не са предприемани никакви мерки за ограничаване на паралелния износ на лекарства от страната.

 

 

България

  • Социалистите ще дадат на прокуратурата концесията на интермодалния терминал в Пловдив
    18. Август 2017 161
    295
    0

    Остри критики по ефективността на мащабни и скъпи проекти, осъществявани от Бойко Борисов и ГЕРБ, отправиха вчера от БСП. Депутатът от левицата Георги Свиленски коментира, че  столичният завод за боклук, който струва над 350 млн. лв., не работи ефективно и още не е стигнал поставената цел след преработването на отпадъците, под 10% да отиват на депо. Той припомни и безкрайните повторни...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"