Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Юни 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

Здравният зам.-министър пак се оправдава за Спешна помощ

Аида Паникян

11. Август 2017 , брой: 156   409   0Системата за спешна помощ ще функционира и всеки, който има нужда от нея, ще получи медицинска помощ в същия времеви диапазон и със същото качество. Това заяви зам.-здравният министър Мирослав Ненков. Желанието на консорциума бил договорът да бъде продължен с анекс, но според ЗОП това не може да стане, тъй като няма извънредни обстоятелства, обясни Ненков. Повод за пресконференция бе писмо от консорциума "Електронно здравеопазване" до министъра на здравеопазването и премиера Борисов, с което съобщават, че от 8 август спират поддръжката на информационно-комуникационните системи на Спешна помощ. ДУМА припомня, че договорът между МЗ и консорциума изтече на 22 юли, а на 27 юли МЗ обявява поръчка за "Осъществяване на свързаност и осигуряване на услугата по работоспособност на системите на Спешната медицинска помощ".
Когато гражданин потърси спешна помощ на тел. 112, връзката между него и центровете за спешна помощ ще се осъществи, увери Ненков. Това нямало нищо общо с фирмите за поддръжка. Вчера Ненков се срещнал с директорите на 28-те центъра за спешна помощ в страната и те го уверили, че неподдържането на системата няма да наруши работата им. "Най-лошото, което може да се случи, докато бъде проведена обществената поръчка, е софтуерът да "забие", но в такъв случай данните ще се записват на хартия", каза Ненков.
За последните 3 г. на консорциума са платени над 5 млн. лв. за гласовата комуникация, GPS-проследяването и системата за търсене на адресите в Спешната помощ. В новата обществена поръчка изискването е за 1 млн. лв. по-малко плюс оборудване на всеки спешен екип и паник бутон в джоба на медика, а не само в линейката.
В случай, че няма обжалване, процедурата по новата обществена поръчка ще продължи около 2 месеца.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"