Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Февруари 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

България

Изхарчени са 35% от евросредствата за охрана на границата

Чак през ноември се чака стратегия за националната сигурност, призна Валентин Радев

Дума

11. Август 2017 , брой: 156   299   0
Снимка

Снимка Емилия Костадинова

До момента са усвоени, договорени и разплатени над 57 млн. евро от евросредствата за охрана на границата, отчете вчера вътрешният министър Валентин Радев. "Удължихме срока за усвояване на тези 160 млн. евро европейска помощ до октомври 2018 г. Надявам се, че ще се движим успешно. До момента са разплатени 57 млн. евро, това са близо 35% от цялата сума. Уверени сме, че ще успеем да усвоим до края тези 160 млн. евро с удължаването на срока", описа плановете си той. Министърът уточни, че към момента за охрана на границата има 36 процедури, на стойност 15,5 млн. евро. Други 41 процедури за около 32,5 млн. евро са в процес на подготовка. Радев подчерта, че охраната на границата е част от приоритета на МВР, свързан с миграционната политика. Вчера в МВР бе даден брифинг, посветен на приоритетите на ведомството съгласно управленската програма на кабинета. Според Радев акцент в работата на МВР ще са и повишаването на сигурността на страната и минимизиране на рисковете за националната сигурност. Министърът обяви, че със заповед на премиера е създадена работна група, която да изработи стратегия за националната сигурност до края на октомври. По стратегията за противодействие на тероризма е одобрен план от Съвета за сигурност на МС, допълни той.
Сред приоритетите е предвидено и повишаване "капацитета на охрана на границата" заради плануваната миграционна политика и недопускане не незаконни мигранти.
Заради борбата срещу телефонните измами е сформиран самостоятелен отдел в полицията, който да се занимава само с този вид престъпност. Предстои създаване на работна група от прокурори, полицаи и следователи, която да извърши анализ и да предложи мерки срещу тези измами.
Радев се похвали, че през първите 7 месеца на годината за назначени 778 нови полицаи. Мантра е, че няма желаещи за полицаи, смята министърът. Според него за едно място се борели по 10 души. 197 полицаи били назначени през миналата година, 228 са новоназначените пожарникари.
"Ще настояваме като постоянна мярка в бюджета на МВР за оборудване и униформи. Пълно постигане на видеонаблюдение на общините в криминогенните райони, също", присети се министърът след безкрайните протести на униформени. Според него МВР е изпратило помощ навсякъде, където се е поискало. Капацитетът на министерството ще бъде увеличен двойно - от 1000 на 2000 души.
"Надявам се сектор сигурност да бъде подпомогнат в следващия бюджет, не знам с колко, защото първият приоритет на кабинета е образованието. Мотивацията на служителите е много важна", опита да омилостиви униформените Радев.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"