Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Февруари 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

България

Нинова обвини Борисов, че лъже за договорки с президента

Единственият консенсус между Румен Радев и премиера е, че дирекция "Антикорупция" трябва да е извън изпълнителната власт

Дума

14. Август 2017 , брой: 157   345   0Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини Бойко Борисов, че е излъгал за постигнатата договорка с президента за антикорупционния закон. Изявлението й дойде, ден след като държавният глава Румен Радев обяви от Варна, че не е водил разговори по темата с премиера. В неделя на въпрос за структурата за бъдещия орган за борба с корупцията, Радев уточни, че към момента решения не са взимани. "Не сме обсъждали с премиера и не сме решавали какъв да бъде този орган и как да се избира неговото ръководство, подчерта той. Президентът отново призова за създаването на нов, единен и независим орган, който "да затвори цикъла - информация, сигнал, разследване и обвинение". Държавният глава отново подчерта, че новото звено трябва да замести "настоящия механичен сбор от нискоефективни структури". Той заяви, че единственият консенсус по темата е само, че антикорупционната дирекция трябва да бъде извън изпълнителната власт.
"Поздравявам президента Радев за държавническата позиция по антикорупционния закон на правителството. Споделяме мнението му, че той няма да създаде възможност за борба с корупцията по високите етажи на властта. Борисов, сега къде си? Защо излъга, че с президента сте се договорили и само БСП не е разбрала за тази работа?", възмути се в социалните мрежи Нинова.
Лидерът на БСП припомни, че алтернативният проект на антикорупционен закон, изготвен от БСП, се намира на страницата на партията. "Моля за мнения и предложения. Започваме консултации с академичната общност, съдии, прокурори, адвокати. Истинска борба с корупцията е възможна. Ще ви го покажем", увери Нинова.
Във Варна Радев коментира и промените в Закона за съдебната власт. Всички очакваме и се надяваме да имаме независими магистрати, не недосегаеми такива, каза той. Президентът смята, че декларирането на членство от страна на магистратите в организации не е равностойно на забрана, а засилва прозрачността при практикуването на професията.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"