Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Август 2017 | Понеделник
 
вход регистрирай се

България

Нинова обвини Борисов, че лъже за договорки с президента

Единственият консенсус между Румен Радев и премиера е, че дирекция "Антикорупция" трябва да е извън изпълнителната власт

Дума

14. Август 2017 , брой: 157   110   0Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини Бойко Борисов, че е излъгал за постигнатата договорка с президента за антикорупционния закон. Изявлението й дойде, ден след като държавният глава Румен Радев обяви от Варна, че не е водил разговори по темата с премиера. В неделя на въпрос за структурата за бъдещия орган за борба с корупцията, Радев уточни, че към момента решения не са взимани. "Не сме обсъждали с премиера и не сме решавали какъв да бъде този орган и как да се избира неговото ръководство, подчерта той. Президентът отново призова за създаването на нов, единен и независим орган, който "да затвори цикъла - информация, сигнал, разследване и обвинение". Държавният глава отново подчерта, че новото звено трябва да замести "настоящия механичен сбор от нискоефективни структури". Той заяви, че единственият консенсус по темата е само, че антикорупционната дирекция трябва да бъде извън изпълнителната власт.
"Поздравявам президента Радев за държавническата позиция по антикорупционния закон на правителството. Споделяме мнението му, че той няма да създаде възможност за борба с корупцията по високите етажи на властта. Борисов, сега къде си? Защо излъга, че с президента сте се договорили и само БСП не е разбрала за тази работа?", възмути се в социалните мрежи Нинова.
Лидерът на БСП припомни, че алтернативният проект на антикорупционен закон, изготвен от БСП, се намира на страницата на партията. "Моля за мнения и предложения. Започваме консултации с академичната общност, съдии, прокурори, адвокати. Истинска борба с корупцията е възможна. Ще ви го покажем", увери Нинова.
Във Варна Радев коментира и промените в Закона за съдебната власт. Всички очакваме и се надяваме да имаме независими магистрати, не недосегаеми такива, каза той. Президентът смята, че декларирането на членство от страна на магистратите в организации не е равностойно на забрана, а засилва прозрачността при практикуването на професията.

 

 

 

България

  • Отпусканите инвалидни колички не били пригодени за подрастващи, алармират родители
    21. Август 2017 162
    112
    0

    Инвалидните колички, които отпуска държавата, са непригодни за деца, тъй като са само за възрастни, съобщиха потърпевши родители. Отпусканите 486 лв. били достатъчни само за рингова количка, която обаче нямала нужните приспособления за дете с увреждания. Според експерти добрите детски колички, съобразени с индивидуалните нужди, са с цени от 1000 лв. нагоре и сумата, давана от държавата, е...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"