19 Април 2024петък20:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Спешно презастраховане

/ брой: 158

автор:Аида Паникян

visibility 35

Преди седмица консорциумът "Електронно здравеопазване" отсече, че няма вече да поддържа комуникационната система на Спешна помощ, макар да осъзнавали обществената й значимост и "непоправимостта на вредите, които може да настъпят" при прекъсването й. Тогава МЗ свика извънредна пресконференция. За да каже зам.-министърът, че всъщност нищо няма да се промени за гражданите в оказването на спешна помощ. Щом нищо няма да се промени, защото се свиква извънредна пресконференция?
А и защо 3 години МЗ е плащало за една услуга 5 млн. лв., без която Спешна помощ (поне според уверенията на зам.-министъра) може да продължи да работи, при това по същия начин? Данъкоплатецът пита "Защо вземате от данъците ми пари за нещо, без което може?"
Или здравните власти на пл. "Неделя" 5 искат просто да се презастраховат. В случай, че някъде някой почине (не дай, Боже!) заради закъсняла линейка, на която не е предаден коректно адрес или състояние на пациент, или случайно няма коректен запис на часа на повикване и часа на пристигане на линейката? Тогава, разбира се, обяснението би било "Ами, видите ли, обществената поръчка е трябвало до бъде пусната през месец..., но служебният министър не го е направил". Обичайно вината ще бъде прехвърлена на "предишните". 
Не ще и дума, че живеем в 21 век, при това в европейска страна и е непростимо заради закъснели линейки (все едно по каква причина) или некачествена комуникация да умират хора. Не ще и дума, че българската Спешна помощ трябва незабавно да бъде ремонтирана. Не реформирана, а ремонтирана! И все едно коя партия или партийна коалиция е на власт. Непростимо е най-новите линейки да са от средата на 2009 г. Непростимо е на заседание на кабинета от 24 октомври 2012 г. да се обсъждат европари за Спешна помощ за 2014 г., те да дойдат в края на 2015 г. и сега с тези 163 млн. евро, предназначени специално за сектора, още нищо да не се прави. Непростимо е здравните власти да се оправдават, че "нищо няма да се случи" за 2 или повече месеца, ако няма връзка между комуникационния център и тел. 112. Непростимо е в 21 век технически недостатъци на 10-15-годишни линейки втора употреба да бъдат компенсирани от човешкия фактор - скъпоструващи висококвалифицирани кадри, лекари. Защото никоя цивилизована държава, уважаваща парите на данъкоплатците си, не качва лекар в линейка - това е страшно скъпо. В линейката има парамедици - хора, обучени да боравят със съвременна медицинска техника, да транспортират пациента и да се погрижат за запазване на живота му.
Само че, когато нечия майка, баща, съпруг, съпруга има нужда от спешна помощ и линейката дойде от 3 км за 40 минути, едва ли пита на колко години са линейките, нито кой, дали и срещу колко лева държавна пара поддържа комуникационната система, дали може Спешна помощ да работи нормално и без нея, дали са достатъчни Саджемите на екипите, за да бъде осъществена връзка. Тогава близките на някои пациенти бият докторите, а други просто преглъщат мъката си, че техният близък "можеше да живее по-дълго, ако линейката бе дошла навреме".

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ