Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Коментари

Защо ги ручахте жабетата?

Мая Йовановска

15. Август 2017 , брой: 158   664   0Циркът с тол системата за платено преминаване по магистралите на тежките автомобили е пълен. Решението за изграждането на системата от частна фирма беше взето още при втория кабинет на Бойко Борисов през 2015 г. И поръчката бе пусната. При това неясно защо бързо, на педал. Но близо 2 години по-късно пътната агенция така и не успява да доведе поръчка докрай, защото тя постоянно е атакувана с обжалвания в Комисията за защита на конкуренцията. Досега са образувани над 10 производства по жалби срещу актове, действия, бездействия на възложителя АПИ.
Впрочем при едно от възобновяванията на поръчката в началото на тази година президентът Румен Радев напомни, че самият премиер Бойко Борисов в края на декември нареди на своите министри спирането на всякакви обществени поръчки. Той заяви, че по поръчки ще се работи само ако не са "неизбежни" и заръча те задължително да се консултират с екипа на президента. Та, нито това беше консултирано с него, нито беше неизбежно. Абе, властта пак бързаше. При не едно поредно пускане на поръчката пък беше даван изключително кратък срок за кандидатстване от само 24 часа. Нескончаема сага...
Сега изглежда, че тази сага е на път да бъде прекъсната. Преди няколко дни Борисов заяви, че ако до понеделник - 14 август, търгът не тръгне, държавата сама ще изгражда системата. В началото на годината от БСП заявиха, че държавният интерес предполага тази система да бъде изградена от държавата. Но като знаем какви интереси управляват държавата чрез Борисов, едва ли това се прави в обществен интерес.
Иначе досега случките около тол системата винаги се случваха или на Нова година или през летните отпуски, или на последното правителствено заседание... Вчера обаче шефът на пътната агенция Дончо Атанасов обяви, че АПИ сама щяла да внедри съоръженията за платено преминаване на камионите по пътищата. Започвало и изграждането на държавно предприятие за въвеждането й и това даже щяла да е първата система, която ще се самофинансира, без да разчита на държавния бюджет. Е, че защо ги ручахте жабетата близо две години, а?
И пак работата е на педал. Защото не стана ясно дали АПИ сама ще инвестира в системата. Няма и официално решение на КЗК по последните жалби. Да не говорим, че спирането на поръчката може да бъде обжалвано от подалите оферти фирми. И така е съвсем възможно сагата и циркът да продължат. А като знаем как управлява това правителство, няма начин да не изскочи нещо гнило от цялата работа. Само трябва да почакаме.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"