20 Април 2024събота12:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП предлага разследващ орган за корупция по високите етажи на властта

В законопроекта на ГЕРБ са оплетени всевъзможни процедури и няма да проработи, категорични са социалистите

/ брой: 158

автор:Павлета Давидова

visibility 81

На специална пресконференция вчера БСП представи основните акценти от проекта си за антикорупционен закон. Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков подчерта, че се предвижда създаването на реален разследващ орган, който да проверява не само декларации, а и случаи на корупция по високите и средните етажи на властта. "Предвиждаме орган, който да може да извършва разследване, реални проверки. Не когато констатира проверки, тепърва да пита някой, за да започне работа, а действително да проверява декларациите на политиците, да гледа за несъответствие в техните имущества. Когато има данни за нередности, да може да извършва разследване и да го води до край", обясни Зарков. По думите му именно разследващата функция на единния антикорупционен орган е основната разлика между законопроектите на БСП и ГЕРБ.
Зарков подчерта, че вместо разпилян орган или сбор от несъвместими неща, БСП предлага концентрирана агенция и логична структура. Според него тя трябва да има най-висока степен на оперативна самостоятелност, за да може да се самосезира, да черпи и проверява информация и сигнали, като е второстепенен въпросът дали те са подписани. "Агенцията, която ще се базира на основа на това, което съществува в ДАНС. Ще извършва работата си самостоятелно, но нейният председател трябва да се назначава от президента на републиката. В Конституцията ни това е единствената институция, която е изведена над политическите страсти и злободневни борби, и нейният авторитет е достатъчна гаранция председателят на агенцията да работи самостоятелно. Вместо колективен орган, ние предлагаме ясно изразена отговорност на председателя, така че да се знае кой човек отговаря в първо лице за борбата с корупцията в България", категоричен бе юристът. Той обясни, че това не означава, че президентът ще ръководи оперативно агенцията. По неговите думи са предвидени гаранции шефът на антикорупционното звено да е самостоятелен в работата си и да е защитен от ясно определен мандат, който да не се подновява повече от един път.
С оглед гаранциите по правата на хората, БСП предлага новото звено да може да работи само по определен кръг лица и по определен кръг от престъпления - корупция по висшите и средните етажи на властта. Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество ще продължи да функционира самостоятелно, каквато е и препоръката на ЕС, гласи идеята на социалистите.
"Решихме да изготвим алтернатива на антикорупционния законопроект на правителството, защото предлаганото от ГЕРБ не става. Законът на ГЕРБ не отговаря на първоначално зададената цел, а именно ефективен орган за борба с корупцията", гласи оценката на БСП. Зарков заяви, че в документа на управляващите има конфискации, декларации, конфликти на интереси, но почти няма мерки срещу корупцията. "Корупция е престъпление, а то се бори с методите на наказателното право. В законопроекта на ГЕРБ няма наказателно право. За сметка на това са оплетени всевъзможни процедури. Ще се отнема от едни и същи органи имущество по гражданско-правен ред. Ще се установяват конфликт на интереси по административно-правен ред, ще се дават становища и ще се проверяват декларации и същият този орган ще контролира и оперативна дейност на агенти или бивши агенти на ДАНС, които трябва да се слеят в него. Това не може да стане, защото най-сигурният начин да не проработи едно нещо е да го направиш невъзможно", категоричен бе народният представител.
"В законопроекта на ГЕРБ няма необходимите за един ефективен орган за борба с корупция гаранции за неговата независимост. Под благовидното наименование - ще го избира парламентът в парламентарна република, всъщност означава, че ще го избира мнозинство. А мнозинството следва да бъде това, което да е подложено най-много на проверка и разследване", смята Зарков.
Зам.-председателят на БСП Кирил Добрев уточни, че миналата седмица текстът е бил изпратен до актива на партията за обществено обсъждане, за да може той да бъде сравнен не само със закона, който ГЕРБ предлага, но да бъде приет и най-добрият вариант. Социалистът добави, че в края на август са планувани и срещи с различни институции - с адвокатската колегия, със Съюза на съдиите, със съдебни шефове и представители на прокуратурата.

снимка Емилия Костадинова


Кирил Добрев и Крум Зарков обявиха, че в партията вече тече обществено обсъждане на антикорупционния закон


Някои от предложенията:

Сигнал до агенцията може да подаде всеки, който разполага с данни за корупционни прояви за лице, заемащо висша публична длъжност. За сигнал се приема и публикация в средствата за масово осведомяване. Ако жалбата не е от компетентността на новото звено, тя ще бъде препратена към съответния орган.
 Агенция "Антикорупция" извършва: наблюдение, разкриване, предотвратяване, противодействие и пресичане на замислени, подготвяни или осъществявани посегателства, свързани с корупционни прояви на лица, заемащи висши публични длъжности. Тя ще може проверява и анализира декларациите за имущество на лицата, заемащи висши публични длъжности, както и проверка на имущественото им състояние. Сред ангажиментите й е и "информационно-аналитична, прогностична, контролна, координационна и методическа дейност със собствена и на други държавни органи информация от значение за осъществяване на дейността й", както и превантивни дейности за борба с корупцията.
Дейността по разследване на антикорупционните  престъпления ще се осъществява от разследващи агенти по реда на Наказателно-процесуалния кодекс.
Председателят на новото звено ще се назначава с указ на президента на републиката за срок от 5 години и има право на не повече от два последователни мандата. По негово предложение Народното събрание избира трима заместник-председатели. Изборът ще се осъществява с мнозинство две трети от всички народни представители.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ