Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

България

В МЗ умуват нов модел на заплащане

Аида Паникян

16. Август 2017 , брой: 159   205   0След изработване на критерии за качеството на работа, ще бъде въведено селективно договаряне на НЗОК с болниците. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Николай Петров при представяне на програмата на правителството в областта на здравеопазването до 2020 г. НЗОК ще сключи договор с болницата Х, която покрива критериите, а другите болници, които не ги покриват, няма да имат договор с касата, обясни министърът. Според Петров, ако дадена болница изпълнява обема на дейност и дава добро качество, "дали ще фалира или не, е въпрос на мениджмънт", средата е пазарна и ако тя има добър потенциал, ще продължи да привлича пациенти. ДУМА припомня, че в средата на юли т.г. 5-членен състав на ВАС потвърди решението на 3-членния и отмени наредба, приета по времето на Петър Москов за подбор на болници, с които касата да сключва договор. Въпросната наредба бе издадена заедно с Националната здравна карта, която също бе отменена от 3-членен състав на ВАС и сега се чака решението на по-висшата инстанция. Въпреки това във вчерашния брой на "Държавен вестник" картата е публикувана.
По думите на министъра в процес на изработване е и теоретичен модел на заплащане на труда на медицинските служители. Петров обясни, че в момента парите за възнаграждения идват от клиничните пътеки и няма критерии, по които се разпределят средствата, на места заплатите били добри, на други - ниски. Според него възнагражденията трябва да се обвържат с обема на работа на медиците. От думите на проф. Петров стана ясно, че заедно с новия управител на НЗОК проф. Камен Плочев работят върху остойностяване на здравеопазването и смяната на модела за финансиране на болниците. Идеята на новия управител на НЗОК е да се плаща не на болници, а за лечението на болни, каза Петров. 
Очаква се и пилотното въвеждане на диагностично-свързани групи в някои болници. Това означава, че ако пациент бъде приет за херния, но в същото време има и хронични заболявания като диабет или сърдечносъдово, например, ще бъде лекуван за всичките си болести, обясни Петров. Идеята е да се види дали наистина това ще струва по-евтино на обществения фонд.

снимка Емилия Костадинова


Здравният министър обеща обществен дебат по демонополизацията на касата и моделите, по които това да стане

 

 

България

  • Няма нито едно доказателство, че "Хизбула" е замесена в атентата на Сарафово
    21. Септември 2017 185
    128
    0

    Няма нито едно доказателство за участие на шиитската групировка "Хизбула" в атентата на бургаското летище Сарафово. Това стана ясно при поредния опит да се даде ход на делото в Специализирания наказателен съд вчера. В обвинителния акт от над 100 страници дори не се споменава името на групировката, за която през 2013 г. Цветан Цветанов обяви...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"