19 Април 2024петък14:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

В МЗ умуват нов модел на заплащане

/ брой: 159

автор:Аида Паникян

visibility 39

След изработване на критерии за качеството на работа, ще бъде въведено селективно договаряне на НЗОК с болниците. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Николай Петров при представяне на програмата на правителството в областта на здравеопазването до 2020 г. НЗОК ще сключи договор с болницата Х, която покрива критериите, а другите болници, които не ги покриват, няма да имат договор с касата, обясни министърът. Според Петров, ако дадена болница изпълнява обема на дейност и дава добро качество, "дали ще фалира или не, е въпрос на мениджмънт", средата е пазарна и ако тя има добър потенциал, ще продължи да привлича пациенти. ДУМА припомня, че в средата на юли т.г. 5-членен състав на ВАС потвърди решението на 3-членния и отмени наредба, приета по времето на Петър Москов за подбор на болници, с които касата да сключва договор. Въпросната наредба бе издадена заедно с Националната здравна карта, която също бе отменена от 3-членен състав на ВАС и сега се чака решението на по-висшата инстанция. Въпреки това във вчерашния брой на "Държавен вестник" картата е публикувана.
По думите на министъра в процес на изработване е и теоретичен модел на заплащане на труда на медицинските служители. Петров обясни, че в момента парите за възнаграждения идват от клиничните пътеки и няма критерии, по които се разпределят средствата, на места заплатите били добри, на други - ниски. Според него възнагражденията трябва да се обвържат с обема на работа на медиците. От думите на проф. Петров стана ясно, че заедно с новия управител на НЗОК проф. Камен Плочев работят върху остойностяване на здравеопазването и смяната на модела за финансиране на болниците. Идеята на новия управител на НЗОК е да се плаща не на болници, а за лечението на болни, каза Петров. 
Очаква се и пилотното въвеждане на диагностично-свързани групи в някои болници. Това означава, че ако пациент бъде приет за херния, но в същото време има и хронични заболявания като диабет или сърдечносъдово, например, ще бъде лекуван за всичките си болести, обясни Петров. Идеята е да се види дали наистина това ще струва по-евтино на обществения фонд.

снимка Емилия Костадинова


Здравният министър обеща обществен дебат по демонополизацията на касата и моделите, по които това да стане

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 210

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 220

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 204

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ