28 Март 2024четвъртък14:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Шумни заведения тормозят живеещите по бул. "Витоша"

Столичаните са подавали стотици жалби в общината, но без резултат

/ брой: 159

автор:Деси Велева

visibility 623

Шумни заведения по централния столичен булевард "Витоша" от години тормозят живеещите в кооперациите столичани, оплакаха се самите те пред ДУМА. Хората са отчаяни, че никой от Столичната община не реагира на стотиците им жалби, изпращани през последните години на различни институции, включително и на омбудсмана. "Подложени сме на нощен тормоз, живеем само от 8 до 16 ч., през останалото време шумът е нетърпим", разказаха жители на районите "Триадица" и "Средец", в които попадат домовете им. Те настояват да се спазва наредбата за реда и условията за извършване на търговска дейност, според която "не се допуска експлоатация на маси и столове за консумация на открито пред обекти преди 7 ч. и след 23 ч.". Кафенетата и ресторантите обаче работят до 1-2 ч. през нощта и шумните компании от външните маси пречат на хората в жилищните сгради. В същото време от инспектората на Столичната община и от районните администрации само отговарят формално на жалбите и писмата на хората, а на практика не правят нищо.
Още от 2014 г. до общината е пратена подписка от близо 150 семейства, които благодарят на столичния кмет Йорданка Фандъкова за спирането на трафика по булеварда и искат лично съдействие за преустановяване на дейността на заведенията след 22 ч. Оттогава са правени проверки от Столичния инспекторат, но без реален резултат. "Пращаха и допълнителен нощен патрул на "Общинска полиция", но тук проблемът не е в пиянските сбивания и нарушенията в обществения ред", коментират жалбоподателите. Те разказват, че от общината обещали да сформират работна група с представители на "Триадица" и "Средец", която да обходи заведенията и да направи проверки, но отново нищо не се случило.
Хората се жалват, че заведенията се роят и вече завземат и пейките, които общината постави по булеварда за обществено ползване. Те се разполагали дори пред етажната собственост, като почти влизали във входовете на кооперациите. Живеещите разказват още, че заведение е разположило масите си от двете страни на булеварда, а сервитьорките тичали с бири през пешеходната зона.
"Цари абсолютно безхаберие и безсилие, отговори на жалбите си имаме, но те са формални и помпозни. Всяка столица си има представителен булевард, но това тук е селски мегдан", обобщават недоволните.

Снимка Емилия Костадинова


Заведенията по "Витоша" са пълни от сутрин до вечер


 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ