Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Юни 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Коментари

Живот назаем

Валентин Георгиев

16. Август 2017 , брой: 159   687   0Не може да бъде! Доходите на българските домакинства растат с 9.4% през второто тримесечие на годината в сравнение със същия период на миналата година, но разходите им се увеличават по-бързо - с 11.1%, отчете НСИ. Преведено на човешки език, тази почти революционна информация на родната статистика означава, че българите обедняват. Казвам "революционна" неслучайно. Новината обръща досегашния "тренд" на нескончаем  изпревараващ ръст на доходите спрямо разходите, който същият този НСИ отчиташе месеци наред. И внушаваше колко бързо богатеем в синхрон с приказките на ГЕРБ и Борисов като илюстрация на прекрасното им управление.
Разбира се, негласното признание, че "българинът" обеднява, е недоизказано и този път. Защото зад въпросния ръст от 9.4% стои бая тлъстото увеличение като номинал в заплатите на депутати, министри и други хора от т.нар. елит и съвсем скромна сума левчета отгоре при стотици хиляди работещи. А да твърдиш, че общият доход средно на лице от домакинство е 1355 лв., е връх на цинизма. За безработните и пенсионерите няма да говорим. Докато при разходите ударът с цените на ток, вода, отопление, обзавеждане и храна е доста по-голям за обикновените хора, тези от ВИП категорията бълха ги ухапала.
Така, докато доходите на шепа хора растат и то с много, тези на останалите милиони простосмъртни реално намаляват, изядени от увеличените харчове. Неслучайно възприетата методика на усредняването по схемата на "свинското със зеле" и този път замъглява истината, каквато всъщност е и целта. Изглежда "българинът" в огромната си съвкупност затъва все повече и повече, а животът му се превръща в живот назаем с неплатени вересии в бъдеще време. Инак се вижда - една лъжа, повтаряна всеки ден по сто пъти, трябва да стане истина. Поне такава е целта на тези, които гледат през увеличително стъкло, когато хората си теглят заплатите от банкоматите.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"