29 Март 2024петък01:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Програмата "Борисов 3" - отбиване на номера, а номерата си ги знаем

Управленските намерения на ГЕРБ са като във вица - след 4 години я камилата, я камиларя

/ брой: 160

автор:Валентин Георгиев

visibility 1066

Не може да се отрече, че моментът, който ГЕРБ избра да публикува управленската програма на правителството си, бе добре обмислен и тактически изпипан - насред лято, когато и обикновени хора, и политици са в отпуск. Така безличният, общ и пълен с клишета текст не среща нито критики, нито мнения, позиции, декларации, съгласие, несъгласие. И на воля бъка от недоразумения и бисери.
Да не говорим, че нормалната логика е един кабинет да дойде на власт с вече готова програма, зад която застава. Поради една простичка причина - за да може, когато парламентът гласува в полза на едно правителство, да знае, че не гласува  заради удоволствието на един човек или за съчетанието от интереси на няколко партии с персонални назначения по отделни министерства, а гласува за изпълнението на политически проект, т.е. програма за управление. Такава е логиката, но къде ти логика при ГЕРБ!
Всеки може да напише програма с прекрасни намерения, а основният въпрос си остава дали и как ще бъде изпълнена. Защото амбициите са хубаво нещо, но си тежат, когато имат покритие... В този ред на лежерни мисли да попитаме и друго - защо пък експертите да коментират и да стават неудобни? Нищо, че е лято. Мълчат великите експерти, значи или приемат написаното от ГЕРБ, или, както на повечето хора - не им пука.
Сещам се и за друго - не е ли редно, преди да започнат своето "управление", групата на новите стари управляващи от ГЕРБ и ОП първо да обяснят на хората за корупционните си сделки през предишния им "управленски мандат"! За което страната ни бе наредена на ПЪРВО място по корупция в ЕС! От това се нуждае най-много България в момента. Пък и такава практика битуваше през годините - поне на думи се правеше голяма "инвентаризация на наследството", а после предишните бяха обвинявани дълго време за всичко, като перфектно оправдание за текущите провали.
Но нека погледнем някои от по-конкретните обещания в т.нар. програма на ГЕРБ и ОП, които пряко засягат икономиката и хората. Как ви се струва например, че след "системно провеждане на политики" в рамките на този мандат минималната работна заплата се планира да се увеличи до 650 лв., а средната - до 1500 лв. Ръстът на брутния вътрешен продукт за четирите години пък ще бъде в размер на 120 млрд. лева...
При напускащи всяка година страната около 30 000 българи, бъдещото правителство очаква ръст на икономиката близо 4-5%?! Доста оптимистично, при положение, че се и краде на поразия. А като капак на тези обещания на килограм за розово бъдеще - никаква яснота

откъде ще дойдат парите


при положение, че няма работеща индустрия.
Тезисите на Политбюро на ЦК НА БКП и на другаря Живков бяха далеч по-изпипани в стилово отношение. При тях поне лъжите не личаха толкова много. А от това, което четем при ГЕРБ, те дори не ги скриват. Съдете сами: по списък страната ни е около 7 милиона души! От тях 2 милиона са в чужбина, 2 милиона И 500 хил. са пенсионери, 450 хил. - студенти и ученици, 600 хил. са неграмотните роми. Ами безработните - официални и неофициални? И какво остана за работа накрая? Накъде без хора, без икономика? Какви удвоени заплати за учители, какви увеличени пенсии? Нима не чуват какво казват и предупреждават дори чуждите анализатори - липсват човешки ресурси, липсват капитали, липсва индустрия! Нацията ни вече си е "заминала" в интелектуален и чисто физически план. А те

обещават ли обещават

и предлагат розово бъдеще.
Няма такъв прецедент, откакто съществува България, при който държавата и народът ни да изчезват без война, без чуждо нашествие, просто ей така, със самоубийствена последователност. 
Та, откъде ще дойдат парите - на този въпрос ГЕРБ не дават отговор. Продължават старата песен със старите номера на нов глас, от което неадекватността става още по-голяма. Вероятно "в движение" ще ни изненадат с поредния заем, за да вържат сметките. За постоянно растящите цени, такси, услуги също не споменават - те се подразбират от само себе си. С тях ГЕРБ нямат нищо общо...
А че нямаме работеща икономика, защото нямаме производствени предприятия - за това никъде в "програмата за управление" няма мерки и предложения. Е, как тогава ще се създадат работни места за задържане на хората и за връщане на заминалите в чужбина, като и в момента те изтичат, а предприятия се закриват? С трици маймуни не се ловят, нищо че се опитват да ни убедят, че ядем доматите с колците или че пасем трева.
Колкото до увеличението на пенсиите до 200 лв. - имаме едно голямо нищо, взето в % спрямо общия брой пенсионери, които ще получат това увеличение. Да не говорим, че парното и газта вече на практика са го изяли. Големият удар на ГЕРБ и на финансовия Горанов се крие в уловката за индексиране на останалите пенсии със средства, спестени от неправомерно отпуснати инвалидни пенсии. Тук вече пряко са виновни патриотите, защото вършат предателство спрямо своите избиратели. Но бумерангът ще се върне и при тях.
В програмата между редовете впрочем се чете, че ще има още няколко

десетки нови "програмни" милионери и стотици хиляди нови бедни,

защото когато минималната заплата стане 650 лв., прагът на оцеляване вече ще бъде над 1000 лв. Тези нови милионери няма как да забогатеят от нищото. Затова програмата трябва да е написана изключително кратко, събрана е само в една точка с една дума:
Програма на коалиционното правителство:
1. Крадене.
Оформят се няколко сериозни възможности за крадене и източване, както и за неадекватни управленчески решения, водещи до същия краен ефект. Примери?
Мярка 72: Разпространение на добри практики.
Мярка 75: Обновяване на многофамилни жилищни сгради и студентски общежития.
Мярка 76: Подобряване на жилищните условия за маргинализирани групи от населението
А как ви изглежда например мярка 259: Изготвяне на предварителни, междинни и последващи оценки за въздействието на средствата от ЕС.
Да погледнем и към разделите "Отбрана" и "Външна политика". Мярка 289: "България е активен член на НАТО". Е, какво всъщност искат да ни кажат с тая гола констатация! Ами да, страната ни активно участва във всички форуми на алианса, не пропуска учения, дори е готова на някоя експериментална самоинициатива, за да се покаже като "ястреб". Поне такова поведение имаше по времето на Плевнелиев и Ненчев - да си спомним скандала около опитите да се сформира постоянно военноморска група на страните от Черноморския регион за "сдържане на Русия". Слава богу, тогава разумът надделя и отказахме.    
Четем още: "Българската армия е надежден гарант за сигурността на страната." Ами не, не е! Гарантиране на националния суверенитет и независимост, както и защита на териториалната цялост на страната. Е как, като има 20% неокомплектованост. Да припомним също, че военният министър Каракачанов изрази несъгласие с шокиращия доклад за състоянието на въоръжените сили, който остави предходния служебен кабинет, като документът бе отменен с формален мотив - че бил приет при неработещо Народно събрание.  
И изведнъж се натъкваме на нещо съвсем конкретно: Изготвяне на Национален план за увеличаване на бюджета за отбрана на 2% от БВП до 2024 г. (срок за изготвяне - 31.12.2017). Е, тук вече наистина трябва да признаем, че ГЕРБ са повече от последователни. При положение, че маса по-богати държави в ЕС начело с Германия не са постигнали по една или друга причина тази заветна цел, то България трябва да е локомотив и лидер по изпълнението й.   
 Външна политика: Външната политика на България ще се ръководи от принципа на прагматично следване на националния интерес и недопускане на намеса във вътрешните работи на страната ни. Е, това вече "изби рибата", както се казва. Посочете ми поне един сериозен случай, при който България да е отстоявала своя интерес, без да се е съобразявала с

мнението на "началниците" отвън

При това сервилното поведение на българските управници е стигнало дотам, че в опита си да обслужат и Брюксел, и Берлин, и Вашингтон, твърде често изпускат някоя от дините, защото напоследък интересите на ЕС и САЩ нещо взеха да се разминават по доста въпроси. Ако пък си направите труда да прочетете и конкретните амбиции, именувани като "мерки", свързани с европейската интеграция, няма как да не ви направи впечатление, че името на страната служи като камуфлаж, защото всичко е съобразено с интереса, правилата и рамките, зададени от ЕС.     
"Участия в учения на Алианса". Ама това не трябва ли да е в раздела на Министерството на отбраната?... Или мярка 4: Запазване на единството на ЕС - може да е мярка, пък и е по силите на Велика България?!
Цел 5: Поддържане на активен диалог (в ЮИЕ)... Е, как ще го поддържаш активен, след като не е такъв и дори липсва? Няма ли идеи за регионални инициативи, нови идеи и подходи? Може би отговорът се крие в друга "подмярка" - Споделяне на българския опит в интеграционните процеси... Ако имаха поне малко акъл съседите ни, щяха наистина да се възползват от този опит, защото той е всичко, което те не трябва да следват и прилагат. Ако искат, разбира се, да се съхранят и да не пропадат.
Един актуален виц, като че ли най-ярко илюстрира управлението на Борисов, на чиито номера вече сме свикнали. В оазис в пустинята се събрали камилари и всеки хвалел своята камила. Един стар камилар обаче казал: "Моята е толкова умна, че след 4 години аз ще я науча да говори, ако не, ще ви я подаря". Всички се смеели, но сключили облога. Само едно малко камиларче попитало стареца: "Дядо, това възможно ли е?" След 4 години я камилата, я камиларя, отговорил старецът. Та така и с пенсиите, доходите и другите Му обещания. Първият път Борисов и кабинета му изкараха 3 г. и половина, втория - 2 г. и половина, колко ли ще е третият? Като оная приказка: Един път стомна за вода, втори път стомна за вода и на третия се счупила. Само че  дано не се счупи държавата, както е тръгнало.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ