20 Април 2024събота03:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Таско Ерменков:

Скандалът "Цанков камък" е пушилка, с която ГЕРБ замазват гафове

Проектът започна в правителството на Сакскобургготски, а Борисов като премиер отряза лентичката през 2010 г., казва депутатът от БСП за България

/ брой: 160

автор:Мая Йовановска

visibility 2859

Таско EРМЕНКОВ е роден на 4 октомври 1955 г. в София. По професия е икономист. През 1981 г. завършва международни икономически отношения в Московския институт за международни отношения. През 2003 г. става изпълнителен директор на Агенцията по енергийна ефективност. Депутат в 42-то, 43-то и 44-то  Народно събрание. Заместник-председател е на парламентарната комисия по енергетика. Владее отлично английски, немски и руски език.
 

"Недопустимо е да лъжеш и да заблуждаваш обществото, да се занимаваш с интригантство и накрая да не си понесеш отговорността"

- Господин Ерменков, за пореден път от ГЕРБ правят скандал с "Цанков камък". За какво в действителност става въпрос и имат ли основание подобни твърдения?
- Това, което в момента се случва, няма нищо общо нито с търсенето на правосъдие, нито с изясняване на конкретните обстоятелства, които са били създадени със строителството на "Цанков камък" и неговите резултати. В момента се вдига една пушилка, за да се замажат всички гафове, които ГЕРБ направи в последните 2-3 месеца. Това е едната страна на въпроса - в пушилката "Цанков камък" да забравим суджуците, да забравим НДК, да забравим онези провали, които правителството в момента има. Да забравим и скандалите с вицепремиера Валери Симеонов за премахване на надбавката за прослужено време. Цялата неразбория и хаос, които това правителство твори, трябва да бъдат замазани с пушилката около "Цанков камък". Това е обстановката, в която се вдига целият този шум.
Колкото до това има ли основание или не, ще припомня историята на "Цанков камък". Това е проект, започнал през 2001 г., структуриран е по т.нар. механизъм "съвместно изпълнение". От 2007 г. сме членове на ЕС и освен всичко друго, страните имат изисквания за икономисване на вредни емисии. Понеже Австрия няма как да икономиса вредни емисии, има възможност да направи това чрез строителство на енергийни обекти, които не емитират такива емисии. Затова те финансират строителството на "Цанков камък". Питам Бойко Борисов дали си спомня между 2001 и 2005 г., тъй като самото строителство започва през 2004-а, къде беше той в това правителство. Дали не беше главен секретар на МВР, който трябваше освен всичко друго да следи дали всичко е законово, дали се спазват нормативите, дали има някакви проблеми със сигурността? Или просто се е мотал наоколо и не е знаел за какво става въпрос? Така че, ако някому се търси отговорност в началото на проекта, това не е БСП, не е Тройната коалиция, а е правителството на Симеон Сакскобургготски с главен секретар на МВР в него Бойко Борисов. Това е само, за да припомним историята. Убеден съм, че когато в проекта участват три австрийски фирми, участва австрийското правителство в изграждането на един такъв голям проект - това всъщност е най-големият язовир, който е строен след 80-те години в България, и няма как да има някаква корупция. Освен ако сегашните умници от ГЕРБ не искат да обвинят австрийското правителство в корупционни практики, защото то стоеше зад проекта.
- Само преди няколко дни от ГЕРБ обаче буквално излъгаха кой стои в началото на проекта и тази лъжа се тиражира.
- Това е наистина огромна лъжа. Започването, конституирането на този проект тръгва по времето на правителството на Сакскобургготски. Защото, за да започне неговото строителство, е необходимо доста време. Това обаче е едната страна на въпроса. Другата е, че когато започва строителството през 2004 г., още не било ясно кой ще дойде на власт, за да се говори, че Тройната коалиция била виновна. Третото нещо, което искам дебело да подчертая, е, че г-жа Корнелия Нинова като заместник на Румен Овчаров в правителството на Сергей Станишев никога не се е занимавала с проблемите на енергетиката. Ресорен зам.-министър по енергетиката беше Валентин Иванов. Намесването на г-жа Нинова в цялата тази работа, е повече от плиткоскроена интрига, която много скоро ще лъсне. Това даже вече стана. И е опит за дискредитиране не толкова на Нинова като личност, колкото на председателя на БСП. Това, че Корнелия Нинова завежда дела срещу всички, които обвързваха името й с този проект и правеха неверни внушения, е много правилен ход. Недопустимо е да лъжеш и да заблуждаваш обществото, да се занимаваш с интригантство и накрая да не си понесеш отговорността. Тройната коалиция нито е подписвала договора, нито тя е определяла проектирането, а да не забравим и кой отряза лентичката след това.
- Кой отряза лентичката?
- Бойко Борисов я отряза през 2010 г. А да режеш лентичка означава, че ти си одобрил всичко, което се е случило до този момент, че си го приел, че всичко е изпълнено както трябва. И сега изведнъж се сещаш, че уж имало някакви корупционни практики, които са започнали, ако ги е имало, когато ти си бил главен секретар на МВР. И са завършили с твоето лично съучастие, режейки лентичката. Това е най-малкото смехотворно, да не кажа обидно за всеки нормално мислещ човек. Подценяването на интелекта на българина ми се струва обидно. И може би е резултат на това, че всяка сутрин, като се гледа премиерът в огледалото, вероятно си мисли, че всички българи са интелектуално високо колкото него.
- Не за първи път се иска проверка от прокуратурата по този проект. Вече имаше едно заключение. Искането за нова проверка не означава ли, че или прокуратурата се въвлича в някаква игра, или, че тази институция се праща за "зелен хайвер"?
- Става въпрос за действия, които най-вероятно са, макар да не съм убеден, под юрисдикцията на Специализираната прокуратура. Колкото повече измислени дела хвърляш в Специализираната прокуратура и заемеш нейния капацитет, толкова повече истински проблеми тя няма капацитет да разследва. Отнемаш капацитет, отнемаш време, отнемаш усилия. Целта е да замажеш собствените си прегрешения и собствените си действия, които понамирисват, ако не на силна корупция, то поне на злоупотреба с власт.
- Какво смятате, че ще произтече от проверката на прокуратурата по отношение на сигнала, който внесе Корнелия Нинова?
- По отношение на това, което се внася от страна на ГЕРБ, не съм убеден дали давностните срокове са все още действащи. Защото може да е преминал давностният срок и прокуратурата просто да си измие ръцете, че вече има давност и няма как да разследва. Наистина се надявам, че прокуратурата този път сериозно ще се заеме с въпроса и ще докаже, че около "Цанков камък" няма нищо престъпно; няма нищо, което да е свързано с корупция. И че единствената корупция, която съществува, е в главите на ГЕРБ. А колкото до сигналите, които г-жа Нинова пуска в съдилищата, още един път подчертавам - смятам, че постъпва по правилния начин. Защото тя като зам.-министър не отговаряше за енергетиката. През целия мандат, без да бъде сменяван от началото до края по времето на Тройната коалиция, ресорен зам.-министър беше Валентин Иванов. Замесването на г-жа Нинова е интрига, която се опитва да злепостави и нея като председател на партията, и партията като такава, внушавайки, че ние сме корупционери - на принципа "Крадецът вика: дръжте крадеца". Така действат ГЕРБ.
- Не сме обаче чак толкова късопаметни.
- Вие очаквате философска дълбочина в мисленето на политиците в ГЕРБ ли? Те се надсмиват на хората още от момента, от който започнаха да управляват държавата в последното правителство, подменяйки всичките си предизборни обещания, с които дойдоха на власт. Няма как да очаквате от нивото на тези политици кой знае каква голяма дълбочина в мисленето и перспектива в действията. Това е т.нар. реакция на жабата, на жабешкото бутче - след като го натиснете с тока, то се сгъва. Така ГЕРБ реагира на околната среда. Попаднаха в няколко скандала, последните - НДК и "Суджукгейт". И сега се чудят как да отвлекат общественото внимание от тези скандали. Защото, откакто внесоха сигнала за "Цанков камък", вече никой не говори за Боршош, никой не говори за милионите изразходвани пари, никой не говори какво се случва в Добрич, как е могло да се злоупотребява с власт. Всичко това показа също и дълбочината на действията и мисленето на тази управляваща партия. По-дълбоко не може да слезе.
- Преди ден и енергийният министър Теменужка Петкова се изказа по темата, но беше принудена да признае, че чашата на язовира не е спукана и няма опасност за хората.
- Естествено, че тя няма да каже друго, защото отговаря за думите си и за политиките. И това, че някои използват чисто политически прйоми, внасяйки тези сигнали, при нея няма как да се получи, защото тя носи и съдебна отговорност за действията или бездействията си.
- От ГЕРБ искат проверка дали съоръжението е нужно за енергетиката.
- "Цанков камък" не е някакво измислено съоръжение и не е направено, защото на някой му е харесало там. Това е елемент от енергийната сигурност на България. Защото макар и с малка мощност на двете турбини - две по 40 мегавата, то оказва благоприятно влияние върху вецовете, които са по-надолу, обезпечавайки ги с повече капацитет за производство на енергия. Той беше направен преди всичко, за да покрива върхови потребления, не дай Боже, ако нещо да стане с АЕЦ "Козлодуй". Затова е направен и "Чаира". И всякакви приказки, че той бил оскъпен, ми се струват повече друсане на въздуха. Ей така, просто за да стане много интересно да се говори за "Цанков камък". Има обаче един въпрос, на който все още никой не може да отговори. Защо пътят и тунелът, които струват стотици милиони левове, продължават да са в активите на НЕК, вместо да бъдат прехвърлени на Агенция "Пътна инфраструктура", където им е мястото. АПИ е длъжна да ги поддържа, а с парите, които агенцията ще плати, за да се прехвърлят тези активи при нея, да се покрият част от задълженията на НЕК. "Цанков камък" не е измислен проект. Изобщо там всичко си е проектирано и направено, както трябва да бъде, а не е плод на някаква фантазия и на някой вредител, който е решил да изхарчи едни пари, без да има нужда от това.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ