19 Април 2024петък18:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Колумбия обяви край на войната с ФАРК

Движението ще се превърне в партия на 1 септември

/ брой: 160

автор:Дума

visibility 18

Президентът на Колумбия Хун Мануел Сантос обяви, че 50-годишният конфликт с партизаните от ФАРК е приключил, а бунтовниците са се разоръжили напълно.
Процесът по разоръжаване, преминал под надзора на ООН, завърши с предаването на последните камиони с оръжия от райони, в които Революционните въоръжени сили на Колумбия започнаха да се демобилизират в началото на годината. По данни на ръководителя на мисията на ООН в Колумбия Жан Арно, на представителите на световната организация до момента са били предадени 8 112 оръжия и 1,3 милиона патрона. С това мисията на ООН по наблюдение на мирния процес завършва и той навлиза във втората си фаза. Очаква се, че около 6800 войници ще се върнат към цивилния живот. "Със слагането на оръжията конфликтът наистина приключи и в живота на нашия народ започва нов период", каза Сантос на церемония в Пондорес - отдалечен район в северната провинция Гуахира. "Сега можем да развиваме региони в държавата, които досега не можехме".
ФАРК вече обяви намерението си да се трансформира в лява партия в близките седмици. Това бе и част от споразумението с колумбийските власти. На пресконференция един от лидерите на движението Лусиано Марин Аранго заяви, че то ще претърпи известна промяна в името си, но ще запази същата абревиатура. "Съвсем скоро ще проведем учредително събрание за новата политическа партия. Не искаме да губим връзката с нашето минало, ние бяхме и оставаме революционна сила". Учредителното събрание на ФАРК трябва да се състои между 26 и 29 август и се очаква новата партия да започне функционирането си на 1 септември.
Втората фаза на мирния процес обаче започва в момент, в който се увеличават убийствата на демобилизирани членове на организацията от паравоенни структури. Районите, които досега се контролираха от ФАРК, изпаднаха във властови вакуум, от който се възползват крайнодесните паравоенни формирования в страната, които тероризират местните общности, предава телевизия Телесур. ФАРК посочва тяхната дейност като основна заплаха пред мирния процес. Но правителството на Хуан Мануел Сантос не прави достатъчно, за да спре насилието, показват различни доклади. Официалната статистика показва, че за 14-те месеца между началото на 2016 г. и март 2017 г. в Колумбия са убити 156 лидери на социални движения и такива за човешки права.



Президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос предава ключа от контейнера, където бяха складирани оръжия на членове на ФАРК, на ръководителя на мисията на ООН в страната. След половинвековен въоръжен конфликт и последните оръжия на групировката бяха предадени на властите


БГНЕС

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ