25 Април 2024четвъртък06:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Лучия ди Ламермур" отново на ММФ "Варненско лято"

Николета Конти дирижира спектакъла, а Илина Михайлова дебютира в ролята на главната героиня

/ брой: 160

автор:Дума

visibility 7

След юлската, и августовската премиера на ММФ "Варненско лято 2017" на "Лучия ди Ламермур" ще дирижира маестра Николета Конти, единствената дама, отличена с приза "Кавалер на Република Италия" за високите й постижения в областта на диригентското изкуство. Днес, 17 август, от 21 ч. пред публиката на "Опера в Летния театър" ще оживее драматичната участ на влюбената Лучия в една от най-емоционалните опери на Гаетано Доницети, информира Виолета Тончева.
Маестрото от Бергамо, както го наричали, проявявал предпочитание към комичните и лиричните сюжети, но либретото на "Лучия ди Ламермур", по романа на Уолтър Скот "Ламермурската годеница", макар и пропито с трагика, докоснало дълбоко сърцето му и той създава един от върховете на белкантото. От премиерата през 1835 г. в Неапол до днес успехът съпътства "Лучия ди Ламермур" навсякъде по света, а партията на Лучия остава една от най-привлекателните за колоратурните сопрани. В историята на Варненската опера "Лучия ди Ламермур" от 2017 г. е четвъртата поред сценична версия, след постановките през 1956, 1986 и 2005 г.
Дебютът в "Лучия ди Ламермур" е сбъдната мечта и за солистката на Варненската опера Илина Михайлова. Завършила НУИ "Добри Христов", НМА "Панчо Владигеров" и Консерваторията "Джузепе Верди" в Милано, варненката печели сърцата на публиката в България, Италия и други европейски страни, с красивия си глас и изключителната си артистичност. Репертоарът на Илина Михайлова включва централните сопранови партии в опери на Верди, Росини и др. Пяла е и в други опери на Доницети, но както самата тя признава: "Лучия ди Ламермур" е нещо съвсем различно. Лучия е изключително драматичен и многопластов персонаж, който Доницети пресъздава с много сложна във вокално и психологическо отношение партия.
Ролята на Едгардо, написана за висок лиричен тенор, е повече от подходяща и за Михаил Михайлов. Режисьорът Огнян Драганов внася радикална трансформация в персонажа на Едгардо, който в съзнанието на Лучия се явява не като реална личност, а като проекция на Рицаря на бял кон. Това изисква героят да бъде драматургически статичен, някъде на границата между съня и действителността, което поставя пред певеца предизвикателството да пресъздаде драматиката само с гласа си.
Сценографията е дело на Димо Костадинов, костюмите - на Салваторе Русо (Италия), диригент на хора е Цветан Крумов. В другите роли ще се изявят Свилен Николов (Енрико), Евгений Станимиров (Раймондо), Пламен Долапчиев (Нормано), Вяра Железова (Алиса), Христо Ганевски (Артуро), участват оркестър и хор на Варненската опера и Варненската детско-юношеска опера. Произведението се изпълнява на италиански със субтитри на български език.



Илина Михайлова дебютира в ролята на Лучия

Снимка ДО Варна

 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ