25 Април 2024четвъртък15:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Съдът:

СЕМ е отнел незаконно лиценза на ТВ7

Програмите от медийната група могат да бъдат качени на мултиплекс и да се излъчват цифрово

/ брой: 160

автор:Павлета Давидова

visibility 590

Петчленен състав на Върховния административен съд отмени спирането на ТВ7, съобщи в блога си експертът по медийно право проф. Нели Огнянова. Става ясно, че последната съдебна инстанция потвърждава решението на тричленния състав на ВАС още на 7 август. До делото се стигна, след като преди година Съветът за електронни медии отне лицензите за телевизионна дейност на ТВ Седем и Балкан Българска Телевизия ЕАД. Съдебното решение не означава автоматично връщане в ефира на ТВ7. Програмите от групата на ТВ7 могат да бъдат качени на мултиплекс и да се излъчват цифрово. Медията обаче е загубила правото си за разпространение по кабел и сателит.
ДУМА припомня, че през май 2016 г. Софийският градски съд обяви в неплатежоспособност и свръхзадлъжнялост компанията собственик "ТВ Седем" ЕАД. Лицензът на медията предвиждаше тя да излъчва новини и актуални предавания, сутрешен блок, детски и развлекателни програми, което обаче бе прекратено още преди съдебното решение. На 13 септември СЕМ изненадващо взе решение за заличаването на ТВ7 с 4 от пет гласа. Против тогава гласува само Иво Атанасов, който изрази опасения, че има законово нарушение. Точката за отнемане на лиценза бе внесена извънредно същия ден от Бетина Жотева, която влезе в СЕМ от квотата на президента Росен Плевнелиев. "Не можем да гарантираме на зрителя, че той ще получава услугата, за която дружеството е кандидатствало. Не можем да гарантираме на авторите, че те ще бъдат възмездени за съдържанието, което се доставя до аудиторията", подкрепи я тогава и Мария Стоянова, също назначение на Плевнелиев.
Лицензите на двата канала бяха отнети на основание "установяване на неверни данни в декларациите по чл. 111." Това са декларации за отсъствие на правни пречки, включително, че кандидатите за лиценз не са лица, които "през последните пет години, предхождащи кандидатстването за лиценз, са обявени в несъстоятелност или са в производство за обявяване в несъстоятелност или в ликвидация".
ВАС обаче постановява, че СЕМ в противоречие с лимитативните, посочени в закона, предпоставки, е отнел индивидуалните лицензи за доставяне на аудио-визуални медийни услуги на "ТВ7" и "СУПЕР7" и е заличил от Публичния си регистър програмите "ТВ7" и "СУПЕР7". ВАС приема, че обжалваният акт е издаден в противоречие с приложимия материален закон и следва да бъде отменен. Съдът посочва, че проблемът, който очертава параметрите на правния спор, е свързан с въпроса дали лицензът може да бъде отнет на припознатото от СЕМ основание, и без ЗРТ да го е уредил нарочно. Отговорът му е отрицателен.
Според СЕМ, тъй като през 2016 г. са открити производства за несъстоятелност на двете търговски дружества, лицензите им се отнемат за неверни декларации нищо, че данните са били верни към момента на подаване на документацията. Тогава СЕМ реши, че възникването на правните пречки за доставчик, който вече притежава лиценз, е нарушение на критериите за допустимост за издаването й, което налага принудителното й отнемане.
При гласуването за лиценза Иво Атанасов първоначално е смятал да се въздържи, но в крайна сметка е гласувал "против", защото според него има законово нарушение, става ясно от протокола на въпросното заседание на СЕМ. "Относно лиценза в целия раздел 3 на гл, 6 от ЗРТ се говори за отнемане на лиценз при аналогово разпръскване. Никъде не се споменава цифрово разпръскване. Тя каза, че цифровото влиза към общия ред. За мен остава съмнение дали и в този казус е така", мотивира се Атанасов. Той се съмнява, че СЕМ е наложил на ТВ7 две имуществени санкции за едно и също нарушение, каквото е изискването на ЗРТ.
В протокола от м.г. си проличава, че юристите на СЕМ са били против отнемането на лиценза на медията. Има и подмятания, че Жотева излиза в коридора, за да се "консултира" по темата. "Може ли да се каже чии юридически указания възприемате в случая? Някакви анонимни? Тук се взимат решения, предложени от юрист, който прави тълкувания на казуса. Кой е този юрист", пита Атанасов, но не получава отговор."Бетина Жотева поясни, че след като не може да разчита на юридическия анализ на СЕМ, разчита за консултация на юридически анализ извън СЕМ", гласи изречение, хвърлящо светлина по юридическата мотивировка на бившата говорителка на външно министерство. В крайна сметка правното становище от неназованите външни експерти се налага. Точно то обаче е оборено и от последната съдебна инстанция.
След решението на ВАС двете телевизии имат право да излъчват цифрово, а и могат да съдят СЕМ за пропуснати ползи.

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 296

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 250

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ