24 Април 2024сряда13:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Палитра

"Мирно царство" на Росен Рашев-Рошпака

Изложба живопис на известния художник показва галерия "Ларго" във Варна

/ брой: 161

автор:Дума

visibility 45

Росен Рашев-Рошпака е роден на 15 февруари 1970 г. във Враца, където живее и твори. Завършва Художествената гимназия "Илия Петров" в София. Има над 40 самостоятелни изложби в страната и чужбина. Стилът му е в традициите на наивистичното изкуство. Печели множество престижни награди, сред които отличието за цялостно творчество на фондация "Св. св. Кирил и Методий", голямата награда за чуждестранен автор на триеналето за наивистично изкуство в Ягодина, Сърбия (1995), Голямата награда на Музея на наивистично и маргинално изкуство, Ягодина, Сърбия (2003), Голямата награда на СБХ от Националната художествена изложба "Земята на Ботев" (2006). Негови творби се намират в Художествената галерия "Иван Фунев" във Враца, Музея за наивистично изкуство в Ягодина, Музея за инситно изкуство Братислава, Словакия. Около 50 негови творби са притежание на колекционера на българско изкуство Юго Вутен.
Негови картини присъстват и в частни колекции в България, Сърбия, Германия, Франция, Израел, САЩ, Италия, Испания, Япония и Гърция.


  
За втори път във варненската галерия "Ларго" гостува със самостоятелна изложба под наслов "Мирно царство" художникът - наивист Росен Рашев-Рошпака, научи ДУМА от Нели Вълчева, галеристка.
Двадесетина картини е донесъл от родния си край врачанинът. В тях ще разпознаем "Хвърчащите риби", "Смълчания ангел", "Усмихнатия охлюв" и птици, които се правят на самолети. Един от най-обичаните и популярни в наши дни художник, работещ в областта на наива, Рошпака е известен с безкрайния си оптимизъм, с темите в творбите си, свързани с любовта към семейството, към Бога, с препратките към детството и света на сънищата.
В творбите си Росен почти винаги използва смесена техника. Освен маслена живопис, той вплита шевици в картините, втъкава в платното парчета плат, зебло, черги, копчета. Изпод вълшебните му пръсти в картините оживяват архетипове, свързани изконно с първичната, чиста душа на човека. Десетки хиляди поколения, откакто свят светува, преживяват и претворяват отново и отново, всяко по свой си начин, най-важните за съществуването на човечеството отношения. Така и героите на Рошпака са свързани здраво само с най-простичките, но и най-важни неща в човешкия живот - любовта към рода и близките, упованието в Божията промисъл, връзката с природата, търсенето на корените и идентичността.
Изложбата продължава до 30 август в арт галерия "Ларго", ул. "Хан Крум" 8. 


"Птицосамолети"                                                           "Спомен от детството Ангелския път"                   


"Усмихнатият охлюв"                                                                                      "Смълчаният ангел"


                            

 

Отиваме на избори като доказана алтернатива

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 78

Всеки десети родител отказва задължителна ваксина

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 78

Партия "Средна европейска класа" напуска ПП-ДБ

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 78

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 163

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 150

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 175

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ