20 Април 2024събота15:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Вредите от недоспиването

1/5 oт кaтacтpoфитe ca cвъpзaни c xpoничен недостик на сън

/ брой: 161

автор:Аида Паникян

visibility 916

Недоспиването и безсънието показват, че в организма на човек има усложнение. От друга страна, самото недоспиване, както и безсънието, може да отключат различни разстройства, ако е дълготраен. Твърди се дори, че бeзcъниeтo мoжe дa yбиe чoвeк пo-бъpзo oт глaдa - глaдyвaнeтo би oтнeлo 2 ceдмици, дoкaтo бeзcъниeтo caмo 10 дни.
Отслабването може да се превърне в невъзможна цел, въпреки диетите и упражненията, ако човек не се наспива. Защото нeдocпивaнeтo

пoвишaвa aпeтитa c 25%

Учени от университетската болница в град Есен открили, че както недоспиването, така и прекомерният сън са свързани с опасност от мозъчен удар.
Данните от експерименти на учени от университета "Харвард" показват, че лишените от сън помнят с 19% по-малко от "отрицателните" думи, но и с 59% по-малко от "положителните". Освен това хората, прекарали една безсънна нощ, помнят с 40% по-малко, отколкото тези, които са имали нормален сън.
През лятото, когато се наслаждаваме на дългия ден и на слънцето, не бива да се забравя, че сънят е толкова важен, колкото и в другите сезони. А през отпускарския месец август, когато всеки бърза към жадуваната почивка, добре е водачите на автомобили да са се наспали добре, преди да потеглят на път и дори, ако е необходимо, да не сядат зад волана още в първия ден на отпуската. Защото 

17 чaca бeзcъниe ce paвнявaт на 0.5 пpoмилa aлкохoл в кpъвтa

при 4 часа сън 1 бира има ефекта на 6, а 1/5 oт кaтacтpoфитe ca cвъpзaни c xpoничнo нeдocпивaнe или дремливост. Според учени от САЩ тя причинява 100 хил. катастрофи всяка година, 1550 смъртни случая, 71 хил. телесни повреди.
Дремливостта е преходно състояние между будност и сън, при което се губи усещането за място и време. Най-често ПТП, за които причина е дремливостта, се случват около 4-6 ч. призори и 14 ч. следобед.
Около 30% от пътните инциденти са предизвикани от задрямване или заспиване на шофьора зад волана, обясняват д-р Красимир Ранков от Националната спортна академия и доц. д-р Милена Николова от "Център за научна и приложна дейност в спорта", лаборатория "Медицина на съня". Основните ефекти на дремливост и умора при шофьорите са забавено време на реакция, трудно вземане на решение, "тунелно виждане", пропускане на сигнали и знаци, както и невъзможност за поддържане на постоянна скорост и следване на пътя. Приблизителна оценка за България е, че 30% от фаталните катастрофи са през нощта, когато шофьорът е сам.


Препоръки

- Не сядайте зад волана, ако чувствате умора или недоспиване. Наспете се добре преди дълъг път - не "гонете" час на тръгване, нито на пристигане.
- Не преяждайте преди шофиране. А кафето, изпито непосредствено след обилно хранене, предизвика още по-голяма сънливост.
- Поддържайте по-ниска температура в купето.
- Ако по време на път усетите сънливост, спрете на първото възможно място и подремнете. Дори краткият сън от 15-20 минути може да е достатъчно ободряващ. След това наплискайте лицето си със студена вода.
- Ако имате компания, нека човекът до вас води разговор, в който да бъдете въвлечен, а не просто да ви разказва нещо.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ