Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Февруари 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Неделник

100 салюта за Лейди Джаз

Носителката на 13 "Грами" Ела Фицджералд остави своята ярка следа в световното музикално наследство

Вилиана Семерджиева

18. Август 2017 , брой: 161   676   0
Снимка


Първата лейди на джаза, Лейди Ела или Лейди Джаз, както наричат една от най-великите певици в историята на джаза, с гласов диапазон от три октави и ненадмината техника на импровизация, не слиза от сцената и днес, 100 години след нейното рождение. Тази година Ела Фицджералд (25 април 1917 - 15 юни 1996) е почитана с прояви по цялото земно кълбо. Нейната светла диря продължават джазмени от различни поколения, песните й звучат в разнообразни аранжименти по всички краища на света.
Ела Джейн Фицджералд е родена в Нюпорт нюз, Вирджиния, САЩ, в обикновено семейство, с афроамерикански и ирландски корени. Когато е още съвсем малка, баща й напуска дома, майка й решава да се премести заедно с дъщеря си в Ню Йорк. Скоро след това тя се омъжва за имигрант от Португалия и ражда още едно момиче - Франсис. Семейството често посещава местна черква, в която малката Ела слуша в захлас църковните песнопения. Но нейните първи изяви не са с пеене, а с танци. През 1932 г. майка й умира и Ела се премества при леля си в Харлем, а после обикаля сиропиталища и интернати. През есента на 1934 г. в кинотеатър "Аполо" се провежда любителски конкурс, в който Ела решава да участва с танцов номер. По време на предварителните прослушвания обаче става ясно, че тя ще трябва да се състезава със сестрите Едуардс, които по онова време вече са доста популярни. Тогава Ела решава да изпълни на конкурса две песни. Успехът й е зашеметяващ. През 1935 г. се появява на сцената на театъра в Харлем. Следва договор с един от най-добрите по онова време оркестри - на Чък Уеб. С този биг бенд Ела записва първата си плоча, но през 1939 г. Чък Уеб умира и младата дама заема водещото място в оркестъра. След много съвместни концерти и записи, през 1942 г. певицата решава да напусне биг бенда и да започне солова кариера.
Още в младежките си години Ела много добре имитира Луис Армстронг, но желанието самата тя да пее джаз идва много по-късно. Решаващо влияние й оказва честото общуване с Армстронг, Бейси, Елингтън и младите джаз музиканти, които като нея търсят нови творчески пътища. Към средата на 40-те години Ела вече не желае да изпълнява чужди песни и да подражава на нечии импровизации, тя чувства, че е готова сама да импровизира и че има какво свое да каже на публиката. В края на войната започва ерата на би-бопа и скоро светът открива за себе си нова джаз звезда. Мениджърът Норман Гранц помага на певицата да разгърне напълно таланта си. Той изиграва важна роля в живота на Ела. Поема грижите за бита на певицата, подбира репертоара й и музикалния съпровод, давайки й възможност да се съсредоточи в изкуството и да не отвлича вниманието си с нищо друго.
Със своя стил на пеене Ела заличава границата между инструмент и глас, умее да създава динамични скат импровизации, като усъвършенства в най-висока степен тази техника. Продуцентът Норман Гранц създава специално за нея лейбъла "Verve Records". През 1956 г. излиза солов албум на Ела, който й донася огромна слава. Следват още няколко албума. Вече известната певица започва да гастролира не само из Щатите, но триумфира и в много други страни.
50-те и 60-те години са най-плодотворни за афроамериканската звезда. Колегите и приятелите й са удивени от невероятната й работоспособност. През 60-те години Ела печели милиони, но за нея парите не са цел, единственото, което има значение е сцената.
Към средата на 70-те години гласът на Ела започва да се променя, а от 1991 г. тя приключва с активната концертна и звукозаписна дейност. Следващите години болестите повалят тази силна жена. Следствие от диабета е ампутацията на двата й крака, постепенно и зрението й намалява. Последните години от живота прекарва в апартамента си в Бевърли хилс, до смъртта си през 1996 г. на 79 години. До нея постоянно са синът й Рей и внучката Елис. Легендарната певица е погребана с държавни почести в Калифорнийските гробища.
Ела Фицджералд се омъжва два пъти - през 1941 г. за Бени Корнегей, бракът им трае две години, и през 1947 г. - за басиста Рей Браун, с когото живее до 1953 г. След развода Ела и Рей продължават да поддържат творчески и приятелски отношения. Свързва ги и осиновеният им син - племенник на Ела, Рей Браун-младши. Когато момчето пораства, той и родителите му решават да се посвети на музиката и също става известен джазмен - певец, пианист и барабанист.
Приживе певицата е продала около 40 милиона плочи. За половин век творческа кариера Ела Джейн Фицджералд е подарила на меломаните 90 албума - солови и съвместни с други световни звезди. Удостоена е с престижни творчески, държавни и обществени отличия.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"