Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Февруари 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Пегас

От редактора

Когато субкултурата става култура...

Боян Бойчев

18. Август 2017 , брой: 161   690   0В България през последните години се наложи просташкият език, масово използван от така наречения политически, икономически и "културен" елит. Виновни за това са и голяма част от медиите, които заливат зрителите и читателите си с простащина, цинизъм и арогантност. Кои са героите на новото време? Кои са моделите за подражание на подрастващите? Мутри с речников запас от около 200 думи, но каращи лъскави коли и натрупали богатство с незаконни сделки и престъпна дейност, известни като "добре облечени бизнесмени". Хора, поставили се над законите със сила, богаташка парвенющина и арогантност. Днес мечтата е да "трупаш пачка", ама по какъв начин - няма значение. Мутреси, плеймейтки, чалга певици - с други думи, скъпо платени проститутки, пък са мечта за мнозина момичета, готови с цената на всичко и без свян да си осигурят охолен живот.
Те обаче ни гледат от страниците на вестниците, от екрана на телевизията, прелитат от студио в студио, от предаване в предаване, за да набиват в главите на зрителите, че безпътният живот е правилният.
В политиката е същото. На мен ми изглежда парадоксално, а може би не е, но е факт, че хората у нас харесват повече некомпетентни политици, говорещи просташки, отколкото добре подготвени и изразяващи се умно.
А културата постепенно бе заменена от субкултура, чрез която отново се възпяват псевдоценностите на днешното време. 
Този модел за опростачване на българската нация беше наложен през годините на прехода. Част от него са мутрите и мутренския начин на живот, чалгата и чалгизацията. Както и лесните пари, примитивните забавления, основаващи се на секс, наркотици и алкохол. Младите хора, лишени от идеал, се обърнаха към пороците, а това постепенно руши здравите устои на обществото ни и неминуемо ще ни доведе до гибел.
Преди време дъщеря на известен музикант скандализира с клип с еротичен подтекст и среден пръст. Сега плейметка (да се събличаш за еротични списания било професия) пусна провокативен клип с доста нецензурен собствен текст върху популярната това лято песен "Деспасито" и събра доста харесвания в социалните мрежи. Тук даже проблемът не е, че въпросните "героини" се гордеят с поведението си. Основният проблем е, че това е модел за подражание на младите, за които извратеният начин на мислене се превръща в норма.
Така се случва, когато субкултурата заеме мястото на културата. И хората са много по-лесно управляеми...
Обратният процес е много по-труден.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"