28 Март 2024четвъртък23:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Николай Николов:

Всички са срещу небостъргача в "Стрелбище", но мълчат

Случващото се в зелената площ е самоуправство, ще стигнем и до главния прокурор, казва общинският съветник от БСП

/ брой: 161

автор:Деси Велева

visibility 34

Николай Николов е роден на 25 април 1987 г. в София. Завършил е бакалавърска степен по "Финанси" във ВУЗФ и е магистър по "Управление на човешките ресурси" от УНСС. Завършил е Българското училище за политика "Димитър Паница". Работил е като статистик-аналитик в социологическа агенция. От 2015 г. е общински съветник от "БСП Лява България" в СОС. Член е на постоянните комисии по екология, младежта, децата и спорта и по европейските въпроси. Председател е на РС на БСП в Красно село.

"Не бих искал да мисля, че в страната ни разрешенията за строеж се купуват през съда"

- Г-н Николов, като жител на район "Триадица" вие подкрепихте последните протести на хората от жк "Стрелбище", които излязоха да защитят каузата си против строежа на небостъргач. Станахте свидетел и на последното посегателство върху зелената площ, която бе заградена заедно с улица с ограда на собственика. Каква ще бъде следващата реакция на хората?
- Жителите на района със сигурност няма да оставят нещата така и ще се обединят в още акции и протести. Както се вижда, те следят всяка стъпка на инвеститора дори през почивния август. А неговите последни действия може да бъдат определени като самоуправство. Липсваше каквото и да е известие, предупреждение за стъпките, които ще предприемат. Преди няколко дни пристигнаха работници, забиха колове и поставиха заграждения. Така промениха цялата регулация на движението, без да има знаци. Те бяха поставени по-късно от самата община, като се получи така, че по две улици движението вече е еднопосочно, паркирането - забранено, а едната е без изход.
Така транспортният проблем се задълбочи, образуват се множество задръствания, а обстановката е крайно изнервена. Абсурдното е, че докато очаквахме намеса на някоя институция по времето на това ограждане на зелената площ, се появи полицай, чийто автомобил се оказа в ограденото пространство. Но той просто стигна до него, остави си фуражката на предното стъкло и си отиде. Никой от столичното кметство не се намеси. Правят го сега, когато вече улицата бе разбита от инвеститора.
- Какво успяхте да направите вие, общинските съветници от групата на БСП, за разрешаване на проблемите с презастрояването в столицата?
- Като цяло мисля, че бяхме безкомпромисна и градивна опозиция. Паралелно с това давахме предложения и бяхме активни в отстояването на интереса на гражданите. Активността ни в случая с опита за изграждане на 43-етажна сграда в градинката в "Стрелбище" е само един от примерите, в които ние отстояваме справедливостта и интереса на гражданите.
Друг пример е организираната от нас, общинските съветници от групата на "БСП Лява България", среща с главния архитект на София Здравко Здравков. На нея той представи предложенията си за промени в Закона за устройство на територията на Столичната община. Веднага след тази наша среща, арх. Здравков беше поканен да представи идеите си и в парламента. Дискусията беше много успешна. Най-хубавото беше, че на нея присъстваха много широк кръг представители на различни сдружения, неправителствени организации, общински съветници от други политически сили, включително и управляващите, както и граждани.
Една от идеите на арх. Здравков е високите сгради да бъдат събрани в три зони на територията на Столична община - до Централна гара, по протежението на бул. "Цариградско шосе" и по бул. "Царица Йоана" до Околовръстното. Така ще може да се сложи ред в строителството на небостъргачи в София. Проблемът, който стои в момента, обаче е свързан с вече издадените разрешителни на фирми като НИКМИ за строеж на високи сгради на различни места из центъра на София. 
- Какво могат да направят оттук нататък Столичната община или Столичният общински съвет, за да защитят обществения интерес в случая "Стрелбище"?
- Първо ще припомня хронологията на случая, който започва преди 11 години. Според Общия устройствен план (ОУП) на София този терен от 3 дка е отреден за озеленяване. Строителната компания НИКМИ го придобива от втори опит чрез скандална заменка през 2006 г. Предложението за замяната е одобрено с гласовете на 38 съветници от групите на СДС, ССД, "Гергьовден" и НДСВ. "Против" са гласували съветниците от БСП и ДСБ. Така се одобрява общинската градинка от 3060 кв. м да се даде срещу терен на НИКМИ от 374 кв. м. Решението обаче е спряно от областния управител Тодор Модев. Но компанията започва битка в съда. За този период двама главни архитекти на София - Петър Диков и Здравко Здравков, отказват да променят предназначението на терена и да издадат разрешение за строеж, тъй като това е в разрез с ОУП. Въпреки че инвеститорът губи на първата инстанция - Административния съд, той обжалва пред ВАС. В края на годината тричленният му състав издава решение в полза на НИКМИ. Тримата съдии задължават и главния архитект да издаде разрешение за строеж до две седмици. Здравков обаче не го прави и е наказан с глоба от 1000 лева. Сега отново всичко е ръцете на главния архитект.
Получава се така, че самите управляващи са против намерението за издигане на високата сграда в района - и общинските съветници, и администрацията, и главният архитект. Парламентът също се е произнесъл, тъй като по ОУП там е зелена площ. В крайна сметка тричленен състав на ВАС се поставя над всички институции и решава, че фирмата-инвеститор има право да строи и отменят всичко досега.
Аз като общински съветник и жител на района бях при националния омбудсман Мая Манолова, според която казусът вече е правен и юристите на общината трябва да разгледат цялата документация по делото. За мен е вариант отново да се направи заменка и собственикът да получи друг общински имот, който попада в трите територии, предложени от Здравко Здравков за бъдещо високо строителство. Предстои с жители на района да отидем и при главния прокурор Сотир Цацаров, за да видим какво може да се направи по казуса.
- Ако не постигнете успех в защитата на каузата, според вас жителите на района биха ли приели по-ниска сграда, ако такъв вариант бъде предложен от инвеститора?
- Жителите на квартала са категорични в искането си този терен да си остане градинка. Те самите я наричат "белия дроб" на квартала, защото това е една от малкото останали зелени площи в "Стрелбище". Освен това по ОУП там може да се строи сграда с височина до 20 метра или 5-6 етажа. Фирмата обаче има основно високи сгради като например на бул. "Витоша". Сега тя планира 43 етажа, което означава минимум 4 подземни нива. Отдолу обаче има подпочвени води, колектори, кабели.
Има и друго нещо - за да се влиза в бъдещата сграда, трябва да има поне два входа и два изхода, което пък значи, че по бул. "България" ще се образуват още повече задръствания. Транспортният проблем ще бъде много голям. Но не мисля, че всичко това би спряло инвеститора от намеренията му за високата сграда.
Искам да припомня, че заради проблемите с трафика в района общината имаше план да изгради кръгово кръстовище на две нива. То трябваше да е готово миналата година. Мистериозно табелите за строеж изчезнаха. Подозирам, че причината за "забравянето" на проекта е в НИКМИ.
- Какви са вариантите според вас за ограничаване в бъдеще на подобни практики? Общината отпуска хиляди левове за нова визия на София, а в същото време продължават атаките към строеж на високи сгради на неподходящи места, на жилищни постройки в зелени площи.
- Първата и най-важна стъпка трябва да бъде да се премахнат вратичките в Закона за устройство на територията, от които се възползват много строители, както е и в този случай. Оказва, че ако собствеността ти е на ъглово пространство, нямаш ограничения във височината на строеж. Затова трябва да се събере екип от юристи и той да изпипа промените в закона много добре. Дотогава обаче смятам, че ще се нагледаме масово на случаи като този. Дават се тихомълком имоти за строителство, но никой не се интересува какво ще се издигне на мястото.
Другият вариант за действие е да се обяви временен мораториум върху строителството. Главният архитект на столицата също има решаваща роля върху това как ще изглежда тя и трябва внимателно да проучва и премисля, преди да сложи подписа си под едно или друго разрешително. 
- Излиза, че съдът е по-силен от всички закони и институции в държавата.
- Такива са фактите в случая с разрешителното за строеж на НИКМИ. Общински съвет, областен управител, двама главни архитекти на София и парламентът са безсилни срещу решението на тричленка във ВАС. И това вече поражда съвсем други въпроси. Въпроси, свързани със съдебната система в България. Не бих искал да мисля, че в страната ни разрешенията се купуват през съда.
- В момента има и редица инициативи, които ще се отразят негативно към опазването на историческия център на София, на сградите паметници на културата или на такива, които нямат защитен статут, но са ценни за града ни. Каква е позицията на общинските съветници от БСП за бъдещето на стария център?
- Няма съмнение, че историческият център на София трябва да бъде запазен. Известно е, че някои стари сгради са опасни и са пред срутване. Въпросът обаче не е да ги доразрушим, а да не се допуска да се стига до трагичното им състояние. Проблемът е защо някоя знакова постройка е изоставена или е допуснато да се продаде.
Паметникът пред НДК е типичен пример - той бе оставен да се срути. Парите, които бяха дадени за демонтажа му, можеха да бъдат използвани за реновиране на структурата му. Всичко има нужда от добро стопанисване и ролята на общината е в това. Не е нормално, безотговорно е паметниците на културата да се оставят на произвола на съдбата.



 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ