25 Април 2024четвъртък08:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Прищина не иска поделяне на Косово

/ брой: 161

автор:Дума

visibility 8

Прищина счита предложението на министъра на външните работи на Сърбия Ивица Дачич да се раздели Косово на сръбски и албански райони за опасно за региона. Това заяви на заседание на Съвета за сигурност на ООН представителят на Косово Влора Читаку.
„Връщането на концепцията за вземане на решения по етнически съображения е опасно за целия регион. Ако отхвърлим културното и етническо многообразие в нашите държави, в нашите граници, тогава как ще можем да съжителстваме със Сърбия в ЕС, а да не говорим – в света, който повече от всякога е взаимосвързан“, каза тя.
Влора Читаку заяви, че едностранно обявената независимост на Косово не е временен проект. „Нормализация и помирение не се постигат с раздробяване и подчинение“, отбеляза тя.
В няколко свои статии в различни вестници външният министър Дачич разви идеята за разделянето на Косово на сръбско и албанско. Той изразява лично мнение, че такъв подход би могъл да стане дългосрочно компромисно решение на конфликта.
В своята реч пред ООН Дачич каза, че Белград е привърженик на диалог с Прищина, но той трябва да се основава на взаимно приемливи решения и на спазване на резолюцията на ООН, според която територията на Косово влиза в състава на Сърбия. Това заяви сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН.
„Положителните резултати, достигнати в хода на диалога, показват, че той няма алтернатива, въпреки че е необходимо по-силно лидерство на страните посредници в осигуряването на прилагането на постигнатите споразумения. Сърбия е твърд привърженик на диалог, който да е в интерес на регионалната стабилност, но от ключово значение е диалогът да бъде основан на взаимно приемливи решения по всички открити въпроси“, заяви Дачич и допълни, че трябва да се спазва и резолюция 1244 на ООН от 1999 г., според която Косово е част от Сърбия.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ