26 Април 2024петък14:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Министърът решава за осигурителните прагове, ако работодателите откажат

МТСП няма да прави промени в пенсионната система, твърди Бисер Петков

/ брой: 161

автор:Аида Паникян

visibility 23

Министърът на труда и социалната политика ще решава за увеличението на минималните осигурителни доходи за догодина. Това ще стане, ако работодателските организации не се явят и на втория кръг за преговори със синдикатите, който е планиран за 23, 24 и 25 август. Това заяви министър Бисер Петков, който вчера представи приоритетите от управленската програма на правителството в сферата на социалната и демографската политика. Той припомни, че минималните осигурителни прагове са част от бюджета на ДОО за 2018 г., поради което трябва да бъдат ясни преди приемането му. Петков обаче не се ангажира с колко ще бъдат увеличени праговете. Министърът е оптимист, че до края на мандата на правителството минималната заплата ще стигне 650 лв., а средната - 1500 лв. Увеличаването на доходите чрез по-висока заетост и производителност на труда, както и нарастване на квалифицираната работна ръка са част от приоритетите на кабинета. Със средства от националния бюджет през следващите години ще бъдат обучени 50 хил. безработни, а с евросредства по ОП "Развитие на човешките ресурси" около 100 хил. безработни ще бъдат включени в обучения.
МТСП не планира промени в пенсионната система - стажът и възрастта за пенсиониране ще нарастват по приетата през 2015 г. схема. Таванът на новоотпусканите пенсии ще падне от началото на 2019 г., а пенсиите ще се увеличават чрез увеличаване на тежестта на осигурителния стаж, увери Петков. По думите му обаче ще продължи работа по втория пенсионен стълб.
Очаква се до края на октомври да бъде готова новата концепция за ТЕЛК. Предстои да бъдат приети 4 нови закона в сферата на труда и социалната и демографската политика и 6 действащи да бъдат променени и допълнени.
Очаква се с европари до края на годината да започне схема, по която семейства със скромни финансови възможности да наемат детегледачи, ако няма място в детската градина. По схемата са предвидени 20 млн. лв., които биха стигнали за 2 хил. семейства. Започва и новата програма "Работа" за временна заетост в 14 общини в областите Враца, Видин и Монтана, където безработицата е между 30% и 60%. Програмата ще осигури трудов ангажимент на 830 души. За възнагражденията им са осигурени 2 млн. лв. Договорите на безработните ще бъдат за 4 месеца с възможност за удължаване до 12.
От началото на юни до момента около 270 майки са се възползвали от възможността да се върнат на работа преди изтичане на майчинството и да получават 50% от обезщетението за майчинство.  
Петков съобщи, че 101 административни услуги, предоставяни главно от агенциите към МТСП, ще бъдат облекчени. Ще отпадне и задължението за представяне на копие от акта за раждане при предоставяне на семейните помощи за деца, което ще облекчи над 600 хил. семейства.


Затягат контрола на отказалите работа

МТСП ще засили рестрикциите на хората на социални помощи, които са здрави и не се грижат за болни или инвалиди в семейството, които отказват да полагат обществено полезен труд. Това заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова. Тя припомни, че и в момента тези хора трябва да полагат 14 дни в месеца обществено полезен труд. Димитрова увери, че МТСП ще разработи допълнителни рестриктивни режими.  


снимка Емилия Костадинова


Екипът на Бисер Петков представи приоритетите си, сред които е и облекчаване на процедурите по осиновяването в България

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ