25 Април 2024четвъртък20:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП:

Проектите на Борисов са скъпи и неефективни

Социалистите припомниха за постоянните ремонти на столични булеварди, захапаха го и за пръскането на милиони за завода за боклук в София

/ брой: 161

автор:Павлета Давидова

visibility 69

Заседанието на Министерския съвет в сряда даде повод на БСП да разкритикува Бойко Борисов за някои от скъпите проекти, с които се гордее, но пък според социалистите са крайно неефективни. Зам.-председателят на НС на БСП Деница Златева цитира Борисов от МС: "Нашето даване на "Цанков камък" на прокуратурата сега е, защото не работи. Това е все едно да си направил завод за битови отпадъци и той да не работи. Естествено, че ще търсят виновника за загубите, затова сме дали сега "Цанков камък" на прокурор". Тези му думи дадоха повод народният представител от "БСП за България" Георги Свиленски да подхване темата с огромните харчове за столичния завод за боклук.
Социалистът припомни, че за съоръжението са предвидени конкретни резултати - след преработването на отпадъците, под 10% трябваше да отиват на депо. Фактите сочат обаче, че само 2 г. след откриването му, той не може да достигне тези проценти, заяви депутатът, като подчерта, че думите му се основават на факти, а не на фалшиви новини. Той бе категоричен, че този голям проект за над 350 млн. не работи ефективно.
"За да се доближи до желаната ефективност, Столичната община е принудена да пристъпи към сепарираща лента, около която работят 50 работници в бели престилки и маски и разделят боклука", заяви той. За обучението на тези служители през март е обявена обществена поръчка за 6 млн. лв., през август е пусната още една за 2 млн. лв. Според Свиленски това са "меки мерки", целящи да обучат 50 човека да правят разлика между кутийка за безалкохолна напитка и парче винкел или да различават стъклена от пластмасова бутилка. Втората поръчка имала за задача да се осигури приемственост или достъпност на служителите до правителството, "каквото и да значи това". Голямата гордост и ефективност на Борисов е сведена до едни наши съграждани да сепарират ръчно боклука, след като той вече е излязъл от завода, възмути се Свиленски. Иронично той предложи, вместо за това да отиват 6 млн. лв., да се дават пари на онези хора, които така или иначе "сепарират боклука" във всеки квартал на място.
Свиленски разкритикува и ефективността на ремонтите по столичните булеварди. Той припомни, че първият ремонт, направен от Борисов като кмет, е на "Орлов мост" от 2007 г. Депутатът добави, че тогава са дадени 700 хил. лв. само за моста, а още 1,2 млн. лв. са отишли за отсечката от него до ул. "Ропотамо". Свиленски напомни, че само 10 дни след това "Цариградско шосе" бе прекръстено от медии и граждани на "Цариградско море", а "Орлов мост" бе нагънат на коловози. "Г-н Борисов няколко дни след това твърди, че фирмата, която е извършила ремонта, поема гаранцията за 5 г. Вчера на МС казва: "Какво искате, 11 г. тежкотоварни автомобили, камиони, таксита, автобуси, кой път ще издържи 11 години?" Г-н Борисов, не 11 години, 11 дни не ви издържа ремонтът", категоричен бе социалистът. Според Свиленски "Орлов мост" е емблемата на ГЕРБ за всеки ремонт - строителство, контрол, отговорност на фирмите и ощетяване на гражданите.
Народният представител припомни и проблемите със столичния бул. "Черни връх" отпреди седмица, който месеци след мащабен ремонт се напука от силен дъжд. "Йорданка Фандъкова каза, че ще бъде ремонтирано за сметка на изпълнителя. Кой е изпълнителят, г-жо Фандъкова, и за чия сметка ще бъде направен поредният ремонт?", попита риторично Свиленски. Той допълни, че изпълнител е "Метрополитен", който е 100% общинско дружество. Отново 100% столичани ще платят за втори път некачествения ремонт, възмути се социалистът. Свиленски не спести критиките си и за изпълнението на автомагистралите "Марица" и "Тракия", които също бяха ремонтирани повторно по-малко от година след откриването им.


снимка Емилия Костадинова


Свиленски се възмути, че софиянци ще плащат за втори път некачествени ремонти

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ