24 Април 2024сряда06:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Анкара нахока Берлин

Поредна размяна на остри реплики между двете държави заради изборите в Германия

/ брой: 162

автор:Дума

visibility 22

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в събота на германския външен министър Зигмар Габриел "да си знае мястото", след като той остро разкритикува турския лидер за намеса в предстоящите избори в Германия.
"Той няма мярка! Кой сте вие, за да говорите на президента на Турция? Знайте си мястото. Той се опитва да ни поучава. От колко време сте в политиката? На каква възраст сте?", каза Ердоган в остра лична атака срещу Габриел.
 Министър-председателят Бинали Йълдъръм пък отправи остри критики към канцлера Ангела Меркел заради опитите Турция да бъде "използвана" за предстоящите парламентарни избори в Германия, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА).
"Хей, Германия; ти ли даваш указания на 27-членната общност, ти ли си шефът на ЕС? Шеф си де, но ние не го знаем. Оповести го; това хем ще потвърди казаното от мен и няма да ми навреди с абсолютно нищо, хем всеки ще разбере какво е това ЕС. Освен това, по този повод е крайно време да се откажеш от държанието и действията, които нанасят вреда на историческото приятелство и единство на двете държави - Турция и Германия.", посочва още Бинали Йълдъръм, цитиран от ДХА.
Поредният спор и размяна на остри реплики между Анкара и Берлин бе предизвикан от призива на Ердоган турците, които имат право на глас на следващите избори в Германия, да не гласуват за нито една от двете партии в управляващата коалиция и основни претенденти за победа на вота - консерваторите от Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и Социалдемократическата партия (СДП). Освен тях, в черния списък на държавния глава влиза и партията на Зелените.
"Казвам на всички мои сънародници в Германия... да не гласуват за тях. Нито за християндемократите, нито за СДП, нито за Зелените. Всички те са врагове на Турция", заяви Ердоган пред репортери в Истанбул в петък.
Той обвини ХДС и СПД, че по време на своята предизборна кампания играят игра, в която "колкото повече биеш Турция, толкова повече гласове получаваш". "Трябва да подкрепите политически партии там, които не показват враждебност към Турция", каза той и добави, че за турските граждани в Германия "това е борба за чест".
Тези думи предизвикаха реакцията на немското правителство. Първо германският външен министър Зигмар Габриел разкритикува "намесата" на турския президент Реджеп Ердоган в германските избори.
"Това е безпрецедентен акт на намеса в суверенитета на нашата държава", каза Габриел в интервю. "Намесата на Ердоган в германската предизборна кампания показва, че той иска да настрои хората в Германия едни срещу други", допълни той.
От своя страна, дипломатът, който е и бивш лидер на Социалдемократическата партия (СДП), призова хората да гласуват на предстоящия парламентарен вот, давайки гласа си за партии, защитаващи демокрацията. "Нека покажем на тези, които искат да ни настроят едни срещу други, че няма да участваме в тази зловредна игра", посочи Габриел.
По-късно и канцлерът Ангела Меркел чрез своя говорител призова турския президент Реджеп Ердоган да "не се намесва" в изборите на федералната република. "Очакваме чуждестранните правителства да не се месят във вътрешните ни работи", заяви говорителят на Меркел Щефан Зайберт в туитър.
Анализатори посочват, че около 1,2 млн. души от турски произход ще имат право на глас на изборите през септември като германски граждани. Изказванията на Ердоган обаче не бяха посрещнати еднозначно от самите тях. Съпредседателят на Асоциацията на турската общност в Германия Атила Караборклу заяви, че Ердоган "се опитва да раздели германското общество" и цели да "нанесе удар по германската демокрация".

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ