28 Март 2024четвъртък16:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Терористите от Барселона планирали да взривят "Саграда Фамилия"

Испанската полиция все още издирва един от 12-членната група

/ брой: 162

автор:Дума

visibility 11

По информация на в. "Еспаньол" терористите, извършили нападението на туристическата улица "Ла Рамбла" в Барселона, първоначално са планирали да атакуват другите три оживени места в града. Една от целите е била базиликата "Саграда Фамилия" (Светото семейство). Терористите щели да взривят микробуси, натъпкани с експлозиви близо до катедралата и на улица "Ла Рамбла". Коя е третата избрана цел, не е известно, смята се, че това вероятно е било градското пристанище.
Както посочва изданието, плановете на терористите може би са били осуетени от експлозията в жилищната сграда в нощта в сряда срещу четвъртък в село Алканар, предполагаемото скривалище на терористите. След това екстремистите са били принудени да променят тактиката си и вместо взривовете, са решили да ударят пешеходците на "Ла Рамбла". На 17 август микробус се вряза в множеството на тази улица, в резултат на което бяха убити 14 души. Отговорност за атаката пое терористичната групировка "Ислямска държава".
След това каталунската полиция ликвидира в град Камбрил, в южната част на автономната испанска област, петима терористи, които се опитали да извършат терористичен акт, подобен на този в Барселона. Според разследването става дума за терористична клетка от 12 души
Имам от каталунския град Рипол, провинция Жирона, мароканецът Абделбаки ес Сати, бил главният организатор на терористичните актове в Испания, съобщава пък вестник "Ел Паис".
Както съобщава вестникът, в събота сутринта полицията е извършила обиск в дома на имама. Той е видян за последно във вторник. Полицията не изключва, че Ес Сати, който е на около 40 години, е загинал при експлозията в къщата в Алканар, където терористите подготвяли бомби с газови бутилки. Ако не е била тази случайна експлозия, жертвите на терористичните атаки щяха да бъдат много повече, пише вестникът.
Според "Ел Паис" имамът напуснал апартамента си в Рипол в началото на юни, точно в момента, когато терористите се установили в изоставена къща в Алканар. Твърди се, че имамът е водач на терористична клетка и е отговорен за радикализирането на терористите и насърчаването им да извършат нападенията в Барселона и Камбрилс.
Стана ясно също, че съобщенията за седемгодишното момче, изчезнало по време на атентата в Барселона, е намерено живо и здраво в болница, са неверни. По-рано в събота в. "Ел Паис" съобщи, че Джулиан Алесандро Кадман е бил открит в местна болница. Въпреки това от каталунската полиция отрекоха съобщенията, посочвайки, че нито издирват, нито са откривали изчезнало дете.
Според говорителя на местната полиция Алберт Олива полицията все още издирва 22-годишен мароканец на име Юнес Абуякуб. За целта каталунската полиция е създала множество контролни пунктове по пътищата на провинцията, но засега не е успяла да залови терориста. Това е последният от 12-членната група, отговорна за терористичните нападения в Испания от изминалата седмица.


14 души загинаха, а над 130 бяха ранени при две атаки в Испания
БГНЕС


Хиляди испанци донесоха цветя на лобното място на жертвите на терора на ул. "Ла Рамбла" в Барселона
БГНЕС

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ