Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Ноември 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

Коментари

Антивируси за ума

Альона Нейкова

21. Август 2017 , брой: 162   1206   0Живеем във времена, когато "традиционните" войни се сменят с нови начини за влияние върху цели държави. Уеб пространството отдавна се превърна в удобно място за кибератаки. Сред най-лесните мишени в това отношение е и България. Недостатъчната защита на интернет и онлайн услугите нареди страната ни на 26-о място по уязвимост в глобалната мрежа. Не сме сред първенците в това изследване, само защото има къде по-интересни от стратегическа гледна точка държави, които са и много по-богати.
Хакерите са доста меркантилни и не заразяват операционни системи от чисто алтруистични или експериментални подбуди, а искат за разкодирането на потребителски данни криптовалута. Точно това се случи преди 3 месеца, когато 74 страни бяха подложени на безпрецедентна компютърна атака. Тогава България мина между капките, пардон, между вирусите, но това не означава, че вероятността институциите у нас да пострадат е изчезнала.
На мнозина виртуалната заплаха може и да се струва нереалистична. Но тя отдавна напусна територията на книги и филми с фантастични сюжети и придобива все по-ясни очертания, макар все още в малки, слава Богу, и не толкова страшни, засега, размери у нас. С недоумение и дори с леко пренебрежение подминаваме съобщенията за "пробит" сайт на образователното министерство, за несигурни мрежи във финансови ведомства и важни държавни институции... Така е, понеже страната ни не може да осигури адекватно заплащане на компютърни експерти, които получават в пъти по-високи възнаграждения в чужди компании. Ние все се подозираме, че искат да ни минат в нещо, което не разбираме. Явно с тази част от народопсихологията нито една антивирусна програма не може да се пребори.
Крайно време е обаче да разберем, че за киберзаплахата няма граници, за нея липсват закони не съществуват конвенции. Мишени на хакерите може да станат и отделни компютри, и цели мрежи - както национални, така и международни. И колкото по-зависими ставаме всички ние от технологиите, толкова по-уязвим е и целият свят. Танкове и ракети постепенно се превръщат само в антураж в сравнение с главното оръжие на съвременната война - клавиатурата и мишката. Вярно, доста далеч сме от пълното замлъкване на пушките. Което обаче не намалява значението на киберфронта, където в последно време се водят едни от най-ожесточените битки, влияещи на световната икономика, политика и сигурност.
Затова напредничави държави не спират да инвестират в мощни сървъри, в криптиране на връзките и подготовка на висококвалифицирани IT специалисти. Белгия например вече е вложила достатъчно, за да слезе от челното място по незащитеност в негативната класация за уязвимост от кибератаки. Време е и ние да осъзнаем, че виртуалната заплаха е напълно реална.

 

 

Коментари

  • 24. Ноември 2017 231
    370
    0

    Или ще работите при заплати, каквито ви дадем, или ще вземем хора отвън. Такъв отговор от работодател предстои за всеки български работник, след като парламентът вчера отвори още по-широко вратите пред наемането на чужди граждани от трети страни за работа у нас. Направи го при това с промени в Закона за МВР. Нерде Ямбол, нерде Стамбол! Обаче управляващите спиране нямат, важно е промените да се...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"