28 Март 2024четвъртък13:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Репортаж

(Добра) ДУМА в Бучин проход

И на 40 километра от столицата има възможности за младите хора, които не търсят лесни пари

/ брой: 162

автор:Ина Михайлова

visibility 3815

На около 40 км от София, след Костинброд, само на 7 км от Годеч се намира с. Бучин проход. Скрито в гората, запазило свежестта на утрото дори и в горещите августовски дни, селцето сякаш няма с какво да изненада. Хората тук, според последното преброяване, са около 120-ина, но около половината са реално живеещите, предимно пенсионери. Вилните места са в рамките на селото, а виладжиите и тук се делят на категории. Едни са дошли преди повече от 20 години и прекарват цялото си лято и всеки топъл ден в останалите сезони в Бучин проход. За празниците също са тук. Има и друга категория, които си личат отдалеч. Те са купили имоти доста по-късно, а и в местната кръчма сядат на отделна маса. Хранят се мълчаливо, не говорят, плащат и си тръгват.
В селцето няма детска градина, няма и училище. Най-близките са в Годеч. Там е и най-близката здравна служба. В интернет ще прочетете още за селото, че климатът е умерен, количеството на валежите - малко, лятото е горещо, а зимата - хладна. С две думи - нищо, което да ви впечатли чак толкова. Като отидете там обаче, ще разберете, че усещането за свобода и тишина е луксът, който ви е липсвал.
Местните хора ще ви разкажат, че имат паметник на загиналите за Родината, а по-осведомените ще ви насочат към основната археологическа забележителност в региона - Късноримската резиденция. По време на археологuческuте разкопкu са разкрuтu основи с богата цветна мозайка в топли тонове, cъgoвe, мoнeтu, паметни плочи. Редица археологически находки доказват наличието на живот в района по времето на траките и римляните.
Не това обаче беше целта на краткото ни пътешествие. Дойдохме да ядем хубава риба. "Славата" на малкото селце достигна и до жълтите павета. Оставаме приятно изненадани от топлото посрещане и сладката раздумка със собственика на ресторанта.
Сашо, както го наричат неговите приятели и хората от Бучин проход, се притеснява да разказва за себе си. Скромничи, а има какво да сподели. На 42 г., създал е семейство и прави успешни крачки в бизнеса. Двете му дъщери са на 21 и на 14 години и както казва той, в момента са отдадени на учението - голямата е студентка в Техническия, а малката учи в гимназията. Сашо е от София, но вече живее основно в Бучин проход, особено през лятото. Фирмата му е малка, четирима души са.
Александър Горанов заедно с партньора си Атанас Иванов решили да опитат новото си начинание през 2013 г. Преди това били в Смолянския край, където направили първите си стъпки в изкупуването на гъби и горски плодове. И решили да се захванат сериозно близо до София, в Бучин проход. Бащата на Сашо се занимавал точно с това и от него дошла маята. Инвестирали лични средства и направили базата - помещения за изкупуване, сортиране и обработка на гъби, боровинки и ягоди. Година по-късно решили да опитат и с ресторанта. Беше ми мечта да имам собствен ресторант, а и помещението, което взехме под наем, винаги е било ресторант, споделя Сашо. Не посмели да инвестират много, защото не били сигурни какво ще излезе. Има ли нещо сигурно днес в България, пита себе си Сашо. И си отговаря - няма, но потръгна. Затова догодина мястото ще е променено. Ще вложат средства, дал си е срок две години да види дали ще върви.
Заложил на малко, но качествено, меню. И на рибата. Тук пъстърва, прясно уловена и вкусно приготвена, има по всяко време на годината. Предлагат и шаран, толстолоб, сом, амур. Нямат рибарник, защото тук има проблеми с водата и би било доста рисковано. Имат обаче живарници и зареждат прясна риба от добре проверени производители. Затова и крайният резултат, благодарение на майсторлъка на Ясен, е прекрасен.
Имахме планове да направим цех за производство на сладко - боровинки и ягоди има много в района, но несигурността е голяма. Вече две години реколтата от гъби не е особено добра. Когато трябва да вали - не вали, а когато е необходимо слънце - вали дъжд. Надявам се тази есен да има повече гъби, споделя Сашо.
Основният проблем е липсата на квалифициран персонал, на млади хора най-вече, допълва с болка той. Младите от района търсят работа основно по София, Годеч и Костинброд, допълва Сашо. Опитвам се, когато настъпи кампанията за изкупуване на гъби, да наемам само местни. Обикалям селата, работя с властите и намирам подходящи, разказва той. Местните са добри гъбари, опитни са. Всичко се проверява стриктно, хората, които го правят, са сертифицирани и добре обучени, успокоява домакинът ни.
Българинът обаче се притеснява да купува гъби, различни от култивираните печурки. А манатарката и пачият крак са разкошни. Особено есенната манатарка, тук я наричат борова, защото расте в гората, е с невероятен плътен вкус, разказва Сашо. Италианците умират за нея. Затова фирмата му работи основно за износ. Изнасял съм за Германия, Испания и Белгия, но за Италия - основно, споделя той. В тази страна имат култура на ядене на гъби, у нас не е така. Впечатлен е и от видяното в Русия. Там една фирма работи със стотици тонове оборот, голяма страна, консумацията на гъби е голяма, допълва той и в очите му се чете решимост да продължи с начинанието.
Нашата гъба е много добра, разказва Сашо, показвайки добре оборудваните хладилни помещения. В Македония и Сърбия също изкупуват и изнасят манатарка, но тя не е със същите качества като българската. Имаме дадености, ако времето е с нас, а и повече млади хора дойдат насам - ще потръгнат нещата. Сашо споделя, че негови приятели обмисляли да купят къщи в района и да се установят тук, защото е близо до София. Така всичко ще живне, ще има работна ръка и доходи за хората, добре ще е, описва с прости думи той надеждите си за бъдещето.
На кого разчита ли? На себе си и на приятелите. Човек сам нищо не може да направи, обобщава Сашо. Местните власти ми помагат, когато търся персонал. Ако ми разрешат и ако вървят нещата добре, може и да построя няколко стаи за отдих, планира той. Иначе от държавата какво да очаквам - ако взема кредити и годината се случи лоша, как ще ги връщам. Говорят за европроекти, ама там изискванията са всичко да почне едва ли не от нулата, а аз имам сграда, направил съм доста неща, да започна отново ли, пита той. Производството на така модерните биопродукти също не е лесна работа. Всичко е за сметка на производителя, ако районът не е предварително сертифициран за "еко". А това е бумащина, бюрокрация и не се знае как и кога ще завърши, допълва той.
Иначе в бизнеса с изкупуване на гъби е като с всеки друг бизнес в България, разказва Сашо. Берачите настояват за по-високи изкупни цени, а пазарът диктува. Не мога да дам повече на хората, защото ние също правим достатъчно разходи, за да обработим и съхраним гъбата, преди да стигне до потребителя, обяснява вещо Сашо целия процес. Не му се говори за нелоялната конкуренция - има от всичко, но предпочита да разчита на себе си, на това, което е постигнал. И да гради планове за бъдещето.
Не знам дали някоя от двете ми дъщери ще поеме този бизнес, не съм сигурен и дали нещата ще потръгнат, макар че искам да се занимавам с това - с гъбите, а и с ресторанта, казва Сашо. Нямам намерение да напускам България. И тук има възможности, ето - опитвам. Иначе какво? Да направя като останалите ли, да замина? Казва това и пъргаво скача от масата, защото трябва да сервира на следващия клиент в ресторанта, който е чул за хубавата риба и е решил да се отбие до Бучин проход и за няколко часа да се откъсне от шумотевицата.
Прав е Сашо, като казва, че няма лесен начин за изкарване на пари, стига на човек да му се работи. Може би извън България има повече възможности, но ако всички тръгнат, тук кой ще остане, пита Сашо. В Бучин проход, а и не само там.


Сашо лично улови пъстърва за екипа на ДУМА


Ясен позира с котвата, която ще краси ресторанта


Думаджии на гости в Бучин проход


На 40-ина километра от София ще ви посрещнат с прясна риба, добра дума и настроение
Снимки АВТОРКАТА

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 174

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 192

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ