28 Март 2024четвъртък16:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Крум Зарков:

Корупция се бори с разследване и присъди

Антикорупционният орган трябва да може да работи без политическа протекция, смята зам.-председателят на ПГ на "БСП за България"

/ брой: 162

автор:Павлета Давидова

visibility 885

Крум Зарков е завършил Университет Париж 1 "Пантеон-Сорбона", специалност международно публично право и право на международните организации. Работил е в Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в 41-то и 42-то Народно събрание. Зам.-председател на ПГ на "БСП за България", член на ИБ на БСП.

"Предлагаме шефът на структурата да се назначава от президента, защото по конституция държавният глава е надпартийна фигура"


- Г-н Зарков, БСП представя своята концепция за антикорупционен закон. Какво точно е различното от това, което предлагат от ГЕРБ? Какво целите с вашето предложение?
- Още от началото на този парламент БСП преследва ясна философия на работа - не само да критикуваме, а и да казваме как според нас би трябвало да се случват нещата. В началото на януари от Европейската комисия дадоха на България 17 препоръки по т.нар. Мониторингов механизъм, една от тях е да се създаде нов антикорупционен орган, защото европейските експерти, а и българските граждани, констатират, че корупцията по високите етажи на властта у нас върви горе-долу безнаказано. ГЕРБ предложиха законопроект, за който сме убедени, че няма да проработи. Той предвижда да се създаде една нова структура, но тя няма да засегне с нищо корумпираните лица и то по много причини. Затова БСП предлага друг вариант. Да, нов орган, да е антикорупционен, но такъв, който ще може да сработи и да доведе до ефективни резултати. Ефективните резултати в тази материя са свързани с осъдителни присъди.
- Какво гарантира, че този орган ще работи и ще постигне поставените цели?
- Принципно основните различия са в три  важни неща. Първо, той да има разследващи правомощия, т.е. наистина да проверява сигналите и данните за корупция. Второ, да бъде изнесен извън обсега на изпълнителната власт, за да може действително да е независим от тези, които биха могли да се поддадат на корупция. Затова предлагаме председателят му да бъде назначаван от президента, да бъде изваден от партийните игри и нападки. И трето, той да се съсредоточи само и единствено върху корупционните проявления на определен кръг лица. Т.е. не както предлага правителството, новият орган да конфискува, да проверява конфликт на интереси и какво ли още не. Ние настояваме той само и единствено да се съсредоточи върху начина, по който се осъществяват и би трябвало да се наказват корупционните практики в България.
- Какво ще се случва с казусите, при които има конфликт на интереси?
- В момента има специална комисия, която е неглижирана и се прочу единствено с един скандал - помните тефтера "Златанов" и бележките "да се удари, да не се удари"... Трябва да се направи анализ и да се намери начин, по който тази структура да стане по-ефективна. Чистото й сливане в един нов орган просто ще обезличи както нея, така и него.
- Кои предписания на ЕК са заложени във вашето предложение за антикорупционен закон?
- Ние се съобразихме с бележката, според която Комисията за незаконно придобито имущество не би трябвало да се слива в един такъв орган. Предвиждаме, че КОНПИ трябва да функционира като независима институция.
- БСП настоява президентът да назначава председателя на новата комисия. Не е тайна, че настоящият държавен глава Румен Радев е подкрепян от левицата, ако беше друг президент отново ли щяхте да настоявате за същото?
- Трябва ясно да се заяви, че предлагаме това не защото днес президентът се казва Румен Радев, а защото по конституция държавният глава е надпартийна фигура. Не го предлагаме, защото ни харесва или не конкретния президент. Предлагаме го, защото намираме смисъл. Ако един антикорупционен орган се избира от правителството или от мнозинството, което подкрепя кабинета, неговата ефективност поначало е подложена на съмнение, тъй като ако корупция има, то тя се заражда там, където е властта. Властта в България е в правителството и парламента. Затова този орган трябва да бъде позициониран извън тях. Според нашата конституция президентът стои над партиите. Освен това той няма да управлява антикорупционния орган. Президентът ще назначи председателя така както и сега назначава доста други висши длъжности. От този момент нататък председателят ще има своята оперативна самостоятелност и ще трябва да преследва всички, били те министри, депутати или каквито и да е големци.
- Наскоро имаше казус с друг орган, в който президентът посочва свои представители, СЕМ... Оказа се, че няма механизъм за отзоваване на хора, които са загубили доверието на държавния глава. Как ще стои въпросът с председателя на антикорупционната дирекция?
- Президентът носи отговорност за назначенията, които прави. Тези органи обаче са замислени да бъдат независими. Веднъж избрани, те имат своя мандат и в рамките му могат да бъдат отзовани само в определени конкретни случаи. От там нататък, ако правят гафове, има възможност за оставка, но като личен акт. Никой обаче не може да бъде принуден да вземе подобно решение.
- Много или малко са 5 г., какъвто мандат предвиждате за председателя на новия антикорупционен орган?
- Мандатността трябва да е достатъчно дълга, за да може да се реализират конкретните правомощия. 5 години е нормална продължителност. Това е малко повече от един нормален парламентарен мандат и съответства с президентския. Естествено, логиката показва, че ако сега бъде назначен, председателят на агенцията ще работи и при следващ президент, без значение кой е той. Това гарантира независимост на самия председател дори и от този, който го назначава. Този орган трябва да може да работи, без да се нуждае от непрекъсната политическа протекция.
- Нововъведение е функцията на разследващия агент. Какво налага подобна фигура в антикорупционното звено?
- Корупцията се бори само чрез разследване. Предвиждаме да има разследващ агент, за да може, когато тази агенция направи своята проверка и има данни за престъпление, то същата агенция да събира доказателствата. Всяко разследване в България, независимо дали се изпълнява от следовател, полицай или разследващ агент, се прави единствено под надзора на прокуратурата. Т.е. този разследващ агент, под надзора на прокуратурата, ще може директно да оформи необходимото обвинение, за да се стигне до присъда. Ако новата агенция няма разследващи функции, то тогава тя уж ще работи нещо, след което ще го прехвърля на друга институция, която тепърва ще започва отново... Така пак ще останем с резултата, който познаваме - всичко отива в канавката.
- Т.е, вие предвиждате делата на това звено отново да минават през спецзвено "Антикорупция" към прокуратурата?
- Агенцията ще извършва разследвания според Наказателно-процесуалния кодекс. Според конституцията на страната ни всички разследвания се осъществяват под надзора на прокуратурата. В случая логично е подобни казуси да отиват в специализираната прокуратура или ако трябва да бъдем по-конкретни - спецзвено "Антикорупция". Прокуратурата не може нито да бъде избегната, нито да бъде заобиколена. Тя е господар на наказателния процес и този орган ще трябва да работи в тясно сътрудничество с нея. Въпросът е дали той ще работи, ще събира доказателства и ще ги дава на прокуратурата или просто ще работи и тепърва някой ще ги препредава, за да се събират доказателства. Това е голямата разлика. Самият главен прокурор нееднократно е заявявал, че по отношение на корупцията проблемът е, че недостатъчно дела и недостатъчно добри разследвания стигат до прокуратурата. Именно тази дупка се опитваме да запълним.
- Откъде ще дойдат агентите, които да разследват?
- Основата и началото ще е захранено от дирекцията, която съществува в ДАНС, и се занимава с корупция по високите етажи на властта. И в момента ДАНС е натоварена с тази задача. Т.е. тази дирекция ще бъде извадена оттам, ще бъде обособена като отелен орган. Към него трябва да се прибавят необходимите юристи и анализатори, за да започне да функционира ефективно.
- Възможно ли е тази дирекция да бъде използвана за разчистване на сметки срещу неудобни политически опоненти?
- Това съмнение винаги съществува, то не може просто да бъде игнорирано. Много ще зависи именно от председателя, неговия авторитет и начина, по който работи. Затова и настояваме председателят да бъде назначаван от неполитизиран орган. Защото ако бъде назначена с явната протекция на която и да е политическа сила, то тогава съмненията за нейната избирателност, ще се появят още в началото.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ