27 Април 2024събота00:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Румен Радев почете Илинденско-Преображенското въстание

След дългогодишна пауза на Петрова нива отново имаше президентско присъствие

/ брой: 162

автор:Дума

visibility 76

"Тук, на историческата Петрова нива, по-силно откъдето и да е, усещаме несломимия дух на гордите Преображенци. На онези юнаци, дръзнали без външна помощ да изправят глава в отчаяна, но достойна битка за справедливост". Това заяви президентът Румен Радев, който участва във възпоменателната церемония по повод 114 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание на Петрова нива. По традиция честването бе в местността, където през 1903 г., се е провел конгресът на Одринския революционен окръг за началото на въстанието.
Макар патрон на честванията в Странджанско да е държавният глава, от няколко години мероприятията не бяха уважавани от такъв. Росен Плевнелиев така и не е посещавал Петрова нива във връзка с Илинденско-Преображенското въстание. Повече от 10 000 души посрещнаха Радев с аплодисменти и скандирания "Добре дошъл". Възрастна жена пресрещна президента и му връчи везана кърпа. Тя се похвали, че дядото на Радев е живял и работил в нейното село Тънково преди години.
Президентът подчерта, че всички свеждаме глави с благодарност и почит към "българските спартанци", поели към своята гибел и към вечната слава. "Вдъхновени от делото и заветите на Левски, от саможертвата на Ботев, на всички, които преди тях положиха живота си на олтара на България, тракийци не се поколебаха да въстанат заедно със своите братя българи от Македония, заяви Радев. Той подчерта, че на това "тракийско Оборище" сме длъжни да си припомним за дните на борба, за правото ни да живеем като един народ в общо, свободно и независимо Отечество.
Наред със спомена за самоотвержените битки, е жив и споменът за преселението на тракийците, поели в търсене на спасение и подслон след зверското потушаване на въстанието, посочи президентът. Българските политици не бива да забравят това драматично преселение, призова Радев и подчерта, че този трагичен епизод е урок за цената на свободата и нуждата тя ревностно да се отстоява. Държавният глава бе категоричен, че сме длъжни да бдим над земята и суверенитета си, да пазим паметта за жертвите, да помним хилядите изоставени домове и имоти и да продължим да отстояваме правата си.
За честванията в историческата местност пристигнаха председателят на Тракийското дружество Красимир Премянов, общественици и патриоти от цялата страна.
114-та годишнина от избухването на въстанието бе отбелязана с атрактивна възстановка на събитията от паметната дата.

Освен от президента 114-та годишнина от избухването на въстанието бе почетена и от депутатите от "БСП За България" Петър Кънев, Тодор Байчев, Красимир Янков и Димитър Стоянов

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ