24 Април 2024сряда06:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Наука

Грамаден астероид приближава Земята

Най-близо ще е на 1 септември, но не заплашва планетата ни, идвал е и през 1890 г.

/ брой: 163

автор:Велиана Христова

visibility 509

Към Земята се приближава най-големият астероид от 80-те години на миналия век насам -  времето, откакто НАСА води систематични наблюдения на потенциално опасните за планетата ни космически тела, съобщи сайтът на американската космическа агенция. Най-близо до нас (на 7 млн. км) астероидът Флорънс ще бъде на 1 септември 2017 г. това отстояние е равно на 18 разстояния между Земята и Луната). Диаметърът му е 4,4 км.
Известни са много астероиди, които са се приближавали до планетата ни повече от Флорънс, но те са били по-малки по размери, уточнява Пол Ходас от Центъра на НАСА за изследване на околоземните обекти. Флорънс не представляет опасност за Земята, вече се е прилижавал къч нас през 1890 г. В края на август и на 1 септември той ще може да се наблядава с телескоп в съзвездията Южна Риба, Козирог, Водолей и Делфин.
Флорънс е открит през 1981 г. от обсерватория в Австралия и е наречен на името на учения Флорънс Найтингейл (1820-1910). Относително близкото разстояние на срещата ще даде възможност на учените да изследват по-добре този астероид. Целта е да разберем доколко сме готови за евентуална космическа катастрофа, затова предложихме тренировъчна програма на мрежата от съоръжения за наблюдение, които биха могли да "хванат" навреме опасността на Земята да падне голям астероид, обясняват учените. 

Преди месец учени от НАСА успяха да определят  какъв трябва да е размерът на даден астероид, за да има риск той да унищожи Земята. Чрез компютърно моделиране бе симулирано падането на десетки хиляди астероиди, някои - с диаметър дори само 400 м. В 60% от случаите компютърът е посочил, че множество градове ще бъдат разрушени от ударната вълна. Възможно е падането на астероид да предизвика мощни цунами. А тотална заплаха би представлявало небесно тяло с диаметър 140 м! В същото време учените отбелязват, че потенциално опасни астероиди могат да се приближат на достатъчно разстояние от Земята само веднъж на 0,5 млн. години. Затова евентуален сблъсък би могъл да се случи в твърде далечно бъдеще.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ