28 Март 2024четвъртък16:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сръбското посолство в Скопие е празно

Белград изтегли дипломатите си за "спешни консултации"

/ брой: 163

автор:Дума

visibility 13

Сърбия изтегли целия персонал на посолството си в Скопие. В сградата в момента няма нито един служител.
От македонското Министерство на външните работи съобщиха, че "са получили нота от сръбското посолство, в която се казва, че персоналът е извикан на консултации в Белград". От Скопие уточняват, че "не са запознати с причините за това решение и в момента влизат в комуникация с външното министерство на Република Сърбия, за да установят причините, довели до това решение". "Съгласно Виенската конвенция институциите на Република Македония предприемат всички необходими мерки за защита на сигурността на посолството на Република Сърбия в Скопие", се казва още в съобщението на македонското МВнР.
Сръбският посланик Душанка Дивяк-Томич изпрати СМС до сръбски журналисти, в който пише, че "не може да коментира случая и им препоръчва да се обадят в министерството на външните работи в Белград".
Сръбската премиерка Ана Бърнабич заяви, че връщането на дипломатическия персонал от Скоти "не е маловажен въпрос". Пред журналисти тя добави, че решението й за посолството в македонската столица е взето след консултации с президента Александър Вучич и външния министър Ивица Дачич.
 Македонското правителство е изготвило предложение за подкрепа на членството на Косово в ЮНЕСКО. Това е една от причините, поради които Министерството на външните работи в Белград реши да отзове за консултации дипломатите си в Скопие, предаде сръбската редакция на Sputnik, като се позовава на добре информирани източници.
Сръбският президент Александър Вучич пък заяви, че сръбските власти са установили и доказали, че срещу Белград са извършвани разузнавателни действия и че това е причината за опразването на сръбското посолство в Македония.
"Нашите компетентни органи установиха и ни дадоха доказателства за разузнавателни действия срещу институциите на Сърбия", каза държавният глава пред репортери.
Той подчерта, че за момента Белград ще продължи да развива приятелски отношения с Македония.
"В седем до десет дни нещата ще бъдат изяснени", каза Вучич.
Външният министър на Сърбия Ивица Дачич от своя страна съобщи, че служителите в дипломатическото представителство в Македония ще се върнат в Скопие следващата седмица. Дачич увери, че държавата ще предприеме всички мерки за защита на сръбските интереси в Македония и същевременно ще преосмисли възможностите и капацитета си за извършване на работата при сегашните условия в Македония. Първият дипломат на Белград разясни, че в неделя Министерството на външните работи на Македония е било информирано за отзоваването на целия персонал на посолството за спешни консултации, защото е установена разузнавателна дейност спрямо сръбското посолство и Република Сърбия като цяло, в която не липсва чуждестранен фактор.
"Искаме добри отношения с Македония, искаме да градим добри отношения, но нашият ангажимент е да защитим нашите интереси и в съответствие с това ще приложим основните дипломатически принципи в международните отношения", подчерта Дачич.
Това е поредна ескалация на напрежението между двете съседни на България страни в последните месеци.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ