Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Ноември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Коментари

Ни ред, ни сигурност

Валентин Георгиев

22. Август 2017 , брой: 163   534   0Бедна България отделя най-много средства за обществен ред и сигурност като дял от брутния си вътрешен продукт в целия ЕС, разбираме от най-новите данни на "Евростат". Цифром това прави цели 2,8%, като от всичките 28 държави няма такава, която да се бръква с повече от 2,4 на сто. Средно за целия ЕС делът е 1,8%, а за сравнение при локомотивите Германия и Франция той е малко над 1,5 на сто, докато в Дания и Люксембург - точно 1%. И забележете - тук влизат разходите за полицейските служби, противопожарната охрана, съдебната система и издръжката на затворите, армията не е включена.
Веднага идва логичният следващ въпрос: а къде са резултатите? Или по-скоро: къде изтичат парите? Защото у нас полицаите са в перманентна готовност за протести, оплакват се, че са принудени да харчат от джоба си за униформи и разни пособия, патрулките са в окаяно състояние,  пожарникарите - без съвременно оборудване. А какво да кажем за съдебната ни система - най-корумпираната в целия ЕС. Ефективно осъдените за престъпления в България са под 10% от заловените извършители, но това не пречи съдиите ни да вземат тлъсти заплати, хонорари, бонуси и да се радват на всякакви привилегии... 
Не е ли циничен парадокс да харчим в процентно отношение три пъти повече от Дания, Швеция, Холандия, а да получаваме 20 пъти по-малка сигурност. Погледнете какво се случва навсякъде - престъпността цъфти в големите градове и става все по-брутална, за селата да не говорим.
Какъв е изводът ли? И двойно повече средства да заделяме, те ще потъват като в бездънна яма. А ефектът ще клони към нулата. Защото очевидно не става дума за "ред и сигурност", а за охрана на елита. Което пък е показател, че недоволството сред хората е голямо. Затуй ни излиза по-солено и не ни е по джоба да поддържаме това ниво на обществена сигурност, което ни се иска. А резултатът не оправдава средствата, които се заделят. 

 

 

Коментари

  • 24. Ноември 2017 231
    71
    0

    Или ще работите при заплати, каквито ви дадем, или ще вземем хора отвън. Такъв отговор от работодател предстои за всеки български работник, след като парламентът вчера отвори още по-широко вратите пред наемането на чужди граждани от трети страни за работа у нас. Направи го при това с промени в Закона за МВР. Нерде Ямбол, нерде Стамбол! Обаче управляващите спиране нямат, важно е промените да се...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"