20 Април 2024събота14:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Трус в Иския взе 2 жертви

Туристите в паника напускат италианския остров

/ брой: 164

автор:Дума

visibility 8

Земетресение с магнитуд 3,6 разлюля историческия италиански остров Иския. За момента се съобщава за най-малко двама загинали и още 40 ранени в резултат на причинените разрушения, предава телевизионния канал "РАИ Нюз 24". Има и поне 10 изчезнали, сред които 3 деца. Техният брой все още се уточнява. Знае се, че едната жертва е жена, която е била ударена от тухла, падаща от срутилата се местна църква. Други 10 човека, сред които и 3 деца, се издирват, като се предполага, че те се намират под развалините. Изпод тях са извадени живи поне трима души. Съобщава се, че са локализирани две деца на 7 и 11 години, но все още не могат да бъдат спасени. Все пак спасителите са успели да им доставят вода. От Неапол вече е тръгнала спасителна лодка с пожарникари и медици, които да окажат помощ на искийските спасителни служби. На острова вече са се намирали служители на италианската "Гражданска защита" заради летни пожари.
По данни на Европейския сеизмологичен център земетресението е било регистрирано в 21.30 ч. местно време (23.30 ч. българско) на 10 км дълбочина в морето. Те отчитат и магнитуд 4,6 по Рихтер, въпреки че по-рано медиите съобщиха за 3,6 на база данни на местните сеизмолози. Ниската степен, отчетена от италианската сеизмологична служба, предизвика критиката на някои официални лица, според които службата силно е подценила размера на бедствието. Впоследствие силата на труса бе коригирана до 4,0, което пак е по-ниско от оценката на другите международни агенции. Регистрирани са и множество по-слаби вторични трусове.
Най-силно засегнат е град Касамичола. От телевизионните кадри се вижда, че пострадали или срутени са поне шест сгради, сред които и спомената по-горе църква. Градът има постоянно население от около 63 000 души, но през ваканционния сезон то набъбва до 200 000, тъй като много хора от континенталната част на Италия притежават там вили. Островът е особено популярен и сред германските туристи, а на него често е отсядала и самата Ангела Меркел. Голямата част от разрушенията са по високите части на острова. Намиращите се на острова и туристи масово са излезли по улиците след труса. Хотелите и другите туристически обекти, намиращи се по-близо до морето, не са засегнати, но въпреки това властите правят проверки дали могат да се използват. Около 2600 души не могат да влязат по къщите си поради предстоящите проверки на безопасността им.
От българското външно министерство съобщиха, че няма данни за пострадали наши сънародници.


Италиански спасителни екипи извадиха живо 7-месечно бебе от отломките на къща, рухнала след земетресението
БГНЕС

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ