28 Март 2024четвъртък12:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Посоки

Златиборе, мой зелени боре

Възпят в стихове и песни, този приказен край на Западна Сърбия предлага възможности за лечение, спорт, туризъм, културни развлечения и гастрономически наслади

/ брой: 164

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1574

Богата и ценна колекция от творби на известни сръбски художници от ХХ век може да се види в най-големия хотел "Палисад" в курорта Златибор. Иван Радович, Йован Бийелич, Сава Шуманович, Зора Петрович, Петар Добрович, Младен Йошчич, Мило Милутинович, Марко Челебонович, Надежда Петрович, Миодраг Мича Попович са само част от имената, чиито картини и скулптури са разположени във фоайетата, заведенията и в парковото пространство на първия построен сред уникалната природа на този югозападен край на Сърбия - тогава почивен дом, а днес луксозен хотел с 200 стаи в няколко корпуса и всички удобства за отдих и СПА процедури. Прочут в миналото като любима резиденция на Йосип Броз Тито, от 2005 г. хотелът е собственост на компания, която го е реновирала, запазвайки характерния му стил от миналото. В последните години той се е превърнал в предпочитано място за конгресен туризъм, за отдих и възстановяване на спортните отбори на "Цървена звезда", "Партизан" и др., за уютна почивка на знаменитости като Новак Джокович и Лейди Гага. Известен е и като културен център, в чиято модерна кафе зала се провеждат литературни и музикални вечери с участието на най-известни интелектуалци на Сърбия. Това разказва Катерина Цицварич, директор по продажби и маркетинг на "Палисад", който е един от четиризвездните хотели, наред с най-новите "Мона" и "Ирис".  Заедно с по-малките хотели, частните вили и къщите за гости легловата база в комплекса е за около 25 000 души и се предлага във всички сезони. В центъра на Златибор в момента се строи апарт хотел с площ 32 000 кв. м, а в покрайнините му е обособена къмпинг зона за 60 кемпера с изградена инфраструктура с всички удобства за любителите на този вид туризъм.
Златибор е една от най-популярните туристически дестинации в западната ни съседка, посещаван годишно от над 250 хиляди души предимно от Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Македония, Словения. А сега ръководството на туристическия център и посолството на Република Сърбия у нас насочват специално вниманието си към българските граждани. Те имат желание да ги привлекат като клиенти за различните предлагани услуги - отдих, спорт, туризъм, лечение, гастрономия и др. Към днешна дата курорта посещават не повече от 1000 българи годишно, информира Йелица Тошич, мениджър в туристическата организация в Златибор. А близостта с България - намира се само на 450 км, може да го направи още по-привлекателен за вас, смята тя. Едно от най-популярните направления е здравният туризъм. Още през 50-те години на миналия век тук е открит здравен център "Чигота", който е разработил уникална диетична програма за здравословно хранене, основната му насока е лечение на заболявания на щитовидната жлеза и на метаболизма. Много пациенти не само от Сърбия, но и от чужбина идват заради специално разработения пакет за деца с наднормено тегло. Друг ценен природен дар са множеството минерални извори - Сърбия е на второ място в Европа, в голям процент от които извира естествено газирана вода.
Добрата надморска височина до 1000 м, над 200 слънчеви дни в годината, отличният климат, постоянно пречистващият се въздух в резултат на т. нар. Роза на ветровете, която се образува в местността, привличат много спортни отбори за възстановяване и тренировки. Наличието на зали и терени за тенис, баскетбол, волейбол, футбол, два открити басейна и осем къпални в околността, изкуствено езеро, създадено през 60-те години в центъра на курорта с водни колела, възможности за конен туризъм, параглайдинг, офроуд, картинг, 80-километрова отлично маркирана пешеходна зона, риболовен туризъм на Рибничкото езеро, парка "Адреналин", най-новия Динозавърски парк и т.н., предоставят възможности за пълноценно прекарване на свободното време на малки и големи. Помислено е и за почитателите на гастрономически удоволствия - местни вкусотии предлагат ресторантите с национална кухня, а специалните фестивали "Пършутиада", "Ракияда", "Сливиада" и др. през различни периоди от годината запознават с приготвянето на пършута, сирене, каймак, баници със сирене, с лапад, с различни видове месо, с които е прочут този район. Кафенета и нощни клубове, много от тях с жива музика, са любимо място на младите.
Популярният ски център Торник, който се намира на 9 км от Златибор, под едноименния връх (1495 м), разполага с няколко писти с различна трудност с обща дължина 5 км, обслужвани от открит шестместен седалков лифт, който през лятото е използван за панорамно разглеждане на местността. Най-голямата инвестиция, която предстои в района на Златибор - над 10 милиона евро, е за новия, свръхмодерен кабинков лифт, който трябва да бъде пуснат в експлоатация до една година. Лифтовата линия "Голд гондола" ще е дълга 9 км и се очаква да донесе значителни допълнителни приходи за общината. Специалният план-проект за нея е бил одобрен от Министерството на околната среда, разказва Владимир Живанович, председател на Туристическата организация "Златибор", в която той работи от 7 години, а от една е неин ръководител. Сред основните му идеи е да се провеждат тематични събития през пролетта и есента, извън активните сезони. Културното лято трае два месеца - организират се концерти на площада край езерото, представления за деца, анимация и др. Множеството характерни църкви бръвнари и музеи в общината са включени в специален пакет за културен туризъм. Най-новият обект е храмът "Преображение Господне". Неговото изграждане в центъра на курорта е започнало с доброволни дарения от миряните и от общините около Златибор. Той е осветен през 2008 г., частично е изографисан, а довършителните дейности по интериора и парковото пространство продължават и днес. В околностите се намират галерията на самоукия резбар Миладин Лекич и "Воденицата" на Бранко Тиянич в с. Шливовица, на самоукия скулптор Владимир Митрович в с. Търнава, на известния скулптор с академично образование Божидар Ковачевич в Борова глава и др.
ТО "Златибор" е бюджетен ползвател на общината, общинско предприятие, чийто бюджет се формира на основата на туристическите такси, пояснява г-н Живанович. Основната дейност е реклама и маркетинг в сферата на туризма. Извън тези активности предприятието има и собствени обекти, които управлява - хотелска част, къмпинга за кемпери, природните забележителности пещерата "Стопич" и водопада "Гостиле" и др., които носят допълнителни приходи. Общо 22 души работят в туристическата организация, има четирима лицензирани водачи, като този персонал се издържа със собствени средства, без да се ангажира общината. Около 35 процента от приходите се използват за реклама, миналата година бюджетът на ТО е бил 120 милиона динара, тази година е 160 милиона динара (около 2 600 000 лв.), част от средствата се отделят за строителство на обект за туристически услуги за младежта на Сърбия.
По думите на Владимир Живанович в Златибор живеят 3000 души, а в цялата община - 16 000. Административен център е Чаетина. Общината покрива 60 процента от разходите на селските стопани за техните производства, т.е. след като представят документи за направени разходи, им се връщат повече от половината вложени средства. Така хората успяват да поддържат стопанствата си и не напускат общината, пояснява г-н Живанович.
Любопитно е откъде произхожда името Златибор. Както за всяко друго нещо, чиито следи се губят в далечното минало, и за него има различни легенди. Една от тях гласи, че по тези места расте рядък вид бор Pinus silvestris/Variegata zlatiborica, златен бор, затова така е наречена и местността. Друга разказва, че името произлиза от боровата смола, която още преди десетилетия местните събирали и изнасяли на висока цена заради изключителното й качество като средство за палене на огън. Те се хвалели, че е от златен бор и има златни съставки. Трета версия отдава името на златистите тонове, които преобладават в пейзажа на огрените хълмове при залез слънце. Туристите пък твърдят, че когато вятърът разклати короните на дърветата, от зрелите шишарки започва да се сипе златен прашец. Дали е истина, или го виждат само романтиците? Всеки може да разбере, като отиде и се потопи сред дивната природа на Златибор.

Край езерото


Площадът



Храмът "Преображение Господне"


Хотел "Палисад"


И част от неговата колекция от картини и скулптури


Пещерата "Стопич"


Водопадът "Гостиле"


Владимир Живанович, председател на Туристическата организация "Златибор"


Йелица Тошич, мениджър в ТО "Златибор"
Снимки авторката

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 144

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 164

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ