Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Ноември 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

Пегас

От редактора

Дрогирани...

Боян Бойчев

25. Август 2017 , брой: 166   732   0Напоследък, когато излизам вечер след работа да потичам в парка, все по-често виждам млади хора, които седят по пейките и беседките и припушват марихуана. Или мълчат, или се хилят странно, или крещят нещо, без да се изслушват един друг. Не знам, може бе не е само марихуана...
Разхождам се из столицата и виждам също такива млади хора - насядали по градинките, по пейките, по улицата. Предават си цигарата от ръка на ръка - сигурно за да скрепят наркотичната си дружба.
Нашите деца, заменили бъдещето си за надрусани мигове илюзия.
В заведенията се продава, каквато и колкото дрога поискаш. И в столицата, и по Черноморието, и в провинциалните градове.
За 15 минути може да се достави всичко, ми казват ученици.
След петнадесетина години дрогата ще се превърне в масов проблем, ми каза познат полицай някъде около 2000 година.
Проблемът днес наистина вече е масов. Свикнахме с това. Няма смисъл да си заравяме главата в пясъка, защото това са нашите деца. Днес е нечие непознато, а утре? Всеки се моли да не се случва на неговото, но никой не е застрахован.
По-голямата част от учениците са пробвали дрога, сочат проучвания. Спада и възрастовата граница.
Знам, че в търговията с наркотици са заложени интереси за милиони. Че пипалата на октопода са проникнали в обществото ни и го задушават. Че веднъж освободен през 90-те, духът на злото трудно може да бъде върнат в бутилката. Не и при този обществен ред, в който мафия и държава отдавна са се слели в едно. Дори и учениците знаят, че тези, които им продават дрогата, си имат сигурен чадър.
Но нали става дума за нашите деца! Не приемам и никога няма да оправдая наркоманите - които се опитват да се докажат чрез дрогата, да избягат от проблемите чрез най-лесното решение - да скапят мозъците и телата си със скапаните субстанции.
Но вината е на тези, които ги снабдяват. И те трябва да си получат заслуженото. Всичките по реда на веригата. Както и тези, които ги прикриват. Убийци! Няма да търся в тях съвест. Живеем в общество, в което парите са издигнати в култ, а пороците - в ценности на новото време.
Затова, ако искаме страната ни да бъде дом с бъдеще за нашите деца, ако искаме да имаме здрава и читава нация, трябва да направим така, че нещата да се променят, а не самите ние да седим като дрогирани. На първо време да потърсим начин да се върнем към традиционните ценности и добродетели. А след това да помислим и за промяна на порочния обществен строй.

 

 

Пегас

 • От редактора
  24. Ноември 2017 231
  194
  0

  Едно събитие ни раздели. Забележителната победа на Григор Димитров в Лондон предизвика патриотичен възторг, нашенска завист и тъжни размисли за обществото ни.
  А би трябвало да ни обедини. И нека това да са двете страни на една монета, но монета ценна.
  Успехите на спортистите са лицето на една нация. Факт, известен ни още от Древна Гърция, когато олимпийските шампиони са били...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"