Здраве
Газираните напитки увреждат ДНК
Една от съставките им води до образуването на канцерогенно вещество в тялото
/ брой: 166
Натриевият бензоат нанася значителна вреда на генетичния код, заявява Питър Пайпър, професор по молекулярна биология и биотехнология от университета на Шефилд, Великобритания, който е проследил влиянието на това вещество върху клетките на живите организми.
Според Пайпър, натриевият бензоат, който е активен компонент на консервантите, използвани в производството на повечето газирани напитки, не унищожава частите от ДНК, но ги деактивира. Това може да доведе до цироза на черния дроб и дегенеративни заболявания, например поява на болестта на Паркинсон.
Натриевият бензоат се използва като консервант не само в газираните напитки, но и в някои колбаси, например в кренвиршите.
Учените сравнително отдавна установили връзката на натриевия бензоат с раковите заболявания. Когато той се съедини с витамин С в клетките, се образува бензол, който е канцерогенно вещество.
Анализът на най-популярните газирани напитки, проведен през миналата година от Агенцията по стандартизация на хранителните продукти (FSA), показа повишено съдържание на бензол в редица продукти, които впоследствие бяха спрени от продажба.
Действащите предписания на FDA и властите на Европейския съюз позволяват използването на натриевия бензоат в хранителните продукти, но работата на Пайпър (финансирана от правителствени организации) вече предизвика реакция и са взети мерки за по-подробно проучване на това вещество, съобщава Би Би Си.
Известно е, че газираните напитки са източник на празни калории, т.е. пълни са с калории без никаква хранителна стойност. А приемът дори на една газирана напитка дневно води до 50% по-висок риск от развитие на метаболитен синдром - висока кръвна захар, повишено кръвно налягане, високи нива на мазнини в кръвта, наречени 3-глицериди, ниски нива на HDL ("добрият" холестерол), както и широка талия. Те вредят на зъбите и проблемът не е толкова в излишната захар, колкото във високото киселинно съдържание на напитките, които съдържат фосфорна, ябълчена, лимонена и винена киселина, която съсипва зъбния имайл.
Хората, които всеки ден изпиват по 2 или повече чаши газирани напитки, два пъти по-често показват признаци на заболявания на бъбреците, са установили лекари от Университета Лойола, САЩ.