20 Април 2024събота12:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Руски филм открива "Любовта е лудост"

Режисьорът Карен Шахназаров ще бъде специален гост на международния кинофестивал във Варна

/ брой: 166

автор:Дума

visibility 47

С най-новата екранизация на Карен Шахназаров "Анна Каренина. Историята на Вронски" (2017) с участието на Елизавета Боярска, Максим Матвеев, Виталий Кишченко, Кирил Гребеншчиков, Татяна Лютаева и др. тази вечер от 19 ч. във Варна ще бъде дадено началото на 25-ия Международен филмов фестивал "Любовта е лудост". По думите на Владимир Ястреба, дългогодишен експерт по обмена на български и руски кинотворби и ръководител на отдел "Култура" в РКИЦ, това е първото откриване с руска продукция на международен кинофестивал в България от 30 години.
Авторитетно международно жури, председателствано от режисьорката Иглика Трифонова, и членове Чаба Фазекаш - режисьор от Унгария, Игор Кобилянски - режисьор от Молдова, Йеспер Андерсен - куратор на Датския филмов институт, организатор на фестивал за източноевропейски кинематографии, проф. Кирил Разлогов - Русия, селекционер на филми за Московския фестивал, ще оценява 12-те заглавия в международния конкурс. Това са "Размразен шаран" от Русия, реж. Владимир Кот, "Кампер" от Полша, реж. Лукаш Гжегожек, "Да опазиш светлината" от САЩ, реж. Ерика Фе, "Самота" от Индонезия, реж. Йосеп Анги Ноен, "Меланхолия" от Иран, реж. Мортеза Атажамзам, "Сватбен танц" от Турция, реж. Чикдем Сезгин, "Биполярното момче" от Естония, реж. Ану Аун, "Гнездо на гургулица" от Украйна, реж. Тарас Ткаченко, "Призраците на Исмаел" от Франция, реж. Арно Деплешен, "Рейкявик" от Исландия, реж. Асгримур Сверисон, "Гражданинът" от Унгария, реж. Роланд Враник, "Любов и други катастрофи" от Дания, реж. Софи Стоугаард.
Десет филма са включени в Младежката конкурсна панорама, българското участие е с "Кораба Слънчоглед 1" на Васил Горанов, както и с копродукцията "В сънищата ти" на Петр Оукропец (Чехия, България, Словакия).
Акцентите в програмата на кинофорума са "Фокус Унгария", "Фокус Дания", "Фокус Индонезия", "Ехо от световните кинофестивали", "Световни хитове", "По глобуса", "Френско кино - младият герой, свят и граници", "Усмивки от немското кино". В раздела "Специални прожекции" ще бъдат показани 6 филма, а българската гала е "Извън пътя" на Николай Волев. Панорама "Златен фонд на българското кино - филмите, с които се гордеем" ще бъде показана в пленарната зала на община Варна със свободен вход. Кръгла маса на тема "Киното на младите" ще се състои на 27 август.
Официалното закриване на фестивала е на 1 септември от 19 ч. с американския филм "Джаки" на режисьора Пабло Ларейн. Във филма Натали Портман влиза в ролята на наранената и уязвима президентска вдовица, която трябва да се бори с всички предизвикателства, сполетели я след убийството на съпруга й Джон Ф. Кенеди.
По повод четвъртвековния юбилей на фестивала организаторите са подготвили подаръци и изненади за зрителите. Сред тях е уикенд за двама на стойност 500 лв. в 5-звездния хотел "Орловец" на КК "Пампорово-Мечи чал". Печелившият билет от прожекция на фестивала, пуснат в кутиите с надпис за томболата на входовете на зала 1 и на касите на Фестивалния и конгресен център, ще бъде изтеглен на заключителната пресконференция на МФФ "Любовта е лудост" на 1 септември.


Елизавета Боярска в "Анна Каренина. Историята на Вронски" - реж. Карен Шахназаров

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ