Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

16 Юли 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Акцент

Експерти искат строеж на нова ядрена мощност

Правилното решение е атомната енергетика да е 100% държавна собственост, призова бивш директор на АЕЦ-а

Дума

25. Август 2017 , брой: 166   1299   4България има необходимост от голяма ядрена базова мощност, заяви вчера експертът Александър Николов, който е бивш директор на АЕЦ "Козлодуй". Заедно с други признати специалисти той е част от сдружението "Енергийно бъдеще за България". Една от целите на организацията е подпомагане на официалните власти за вземане на правилно решение. "А под правилно решение ние смятаме, че то е едно-единствено - държавна ядрена енергетика, 100% собственост на България", заяви Николов. Според него порочна практика е станало, че всеки ръководител в енергетиката го е страх да направи нещо, за да не стане клиент на прокуратурата. Българската енергетика се намира на кръстопът и трябва да изберем правилния път, призова той.

 

Б.M. , статията която

Б.M. , статията която посочваш е обетивна. Аз съм работил с почти всички устройства на ДЗУ, включително и с 317 мгбайта уинчестери(с несменяеми пакети ЗА ГОЛЕМИ ЕИМ). Накрая призвеждаха и електроника за СО ХИДРАВЛИКА Казанлък, СО ХРАНМАШ СТАРА ЗАГОРА и роботи, и манипулатори ФАНУК на ФАКОМ за завод Берое - Стара Загора.
Проектът НЕВА достави на държавата над 500 мил. долара - това бе построен от нас завод за дискови устройства в СССР, без най-новите , разбира се устройства.
ДЗУ бе съсипано от седесарите, както повече от 25000 завода в страната , кооперациите и много дружества.
Ламбен поясни веднъж, че ние сме построили ДЗУ без да уведомим СИВ за завода и сме ги поставили пред свършен факт и че ние владеехме 60% от пазара на електроника в СИВ. Ламбен ги знае тези неща поради длъжността , която е заемал.
Последно Атанасов съобщи по телевизията, че ДЗУ има годишен обем на приходите над 2,2 млрд долара.
Самият Атанасов бе инженер и си разбираше от работата, не бе корумпиран, но бе доста груб , като ръководител.

В.М. Много поздрави!

Молба за съдействие

В https://forum.clubpolitika.com/index.php?showtopic=36643 става дума за ДЗУ и Атанас Атанасов. Моля, за компетентно отношение.

Nick Chudotvorets

Хайде стига, дотегнало ни е от многоумници!
Този квантов генератор каква мощност има - на баба ми за предене с хурката! Демек квантова хурка!

Водородното гориво е много обещаващо, но докато стигне нивата на мощност и КПД в ядрените централи ще изяде много хляб и време!

Ти явно не разбираш от енергетика и затова се излагаш!
Трябват ни, драги, базисни мощности с постоянене товар. Засега ядрените са най-големи и чисти.
А всичко останало върху тази база са коледни лампички.

Дали човечеството ще овладее термоядрения синтез с високо КПД? Може и да е нерешима тази задача при земни условия, защото много физици вече са скептици!

И какво ни остава? Ядрените мощности. Когато станат с бързи неутрони те ще преработват остатъците от сегашните централи и ще оставят НУЛА непреработени отпадъци! Това е решението преди термоядрен синтез с високо КПД и водородните генератори с висока мощност.
А за краденето вече ставате много смешни. Че то е основата на вашия капитализъм, бе. Не го ли разбрахте 30 години? Смешници!

Маринов, оставете го синия

Маринов, оставете го синия гербераст GEORGIEV!

Той е от постоянното синьо-герберастко присъствие, ведно с малоумната пенсия П.Петров - той горкия заработва бонуси към пенсийката!

Да, прав сте. Тези централи по принцип в цивилизованите страни са държавни - Франция, Германия.

Япония показа, че не трябва да са частни - там в последна сметка държавата понесе разходите, а частните корпорации приватизираха приходите!

За цената. Провокативен пейзански въпрос.

Цената е такава, каквато държавата защити. Сега е "некорумпираното, правилно" правителство и не зная защо седесарят се страхува??? Те са на власт!

Не само реакторите са готови и платени, а цялото оборудване е готово и платено(парогенератори и т.н.). Остава само труда в монтажа.

Естествено, че трябва да се довърши Белене. Там сме на кота -7 с трамбована възглавница от над 20м(това го няма в Козлодуй-пльоснато е върху льоса). Площадката е лицензирана.

Е, трябва нова електрозахранваща система, но тя после ще се изплати с по-малките загуби от пренос в сравнение с тези от Козлодуй!

Дунав е близо с 2 проектирани канала и стена около цялата централа.

Козлодуй в момента не е подходящ по няколко причини:

1- Няма лицензирана площадка, което е дълъг и сложен бюрократичен процес, а оборудването стой и чака - губим време и пари!

2. Там реакторите ще им се удължи срока за около 20-30 години и затова има време.

3. Там ще се построят 5-то поколение реактори на бързи нерутрони, които ще доизгарят остатъците на горивото от съществуващите реактори(може да се изгаря и плутоний). Има време за там. Козлодуй ще се развива също.

4. Не е добре всички реактори да са струпани на една площадка
- поради ядрена безопасност
- поради по-големи загуби от пренос в регионите далече от Козлодуй.
- при 2 централи ще се развиват хармонично повече региони в северна България.
5. Няма как да избегнем и двете централи от гледна точка директивите на ЕС за въглищните такива.
6. Комплексът Марица Изток също трвябва в близко бъдеще да мине на (може би газ)
Тук радиоционни фон е много по-висок от Козлодуй, понеже във въглищните пластове има някаква доза радиоактивност. Забелязва се по-високо ниво от онкологични заболявания в региона на Марица Изток.

Унищожават се прекрасни черноземни смолници, а рекултивацията не е на нивото на природните почви преди самата рекултивация!

Така че щем не щем животът ще ни принуди за Белене, Южен поток и Бургас - Александропулис(тези проекти ще елиминират европейската енергийна зависимост от Турция. В противен случай зависимостта ще е и от Русия, и от Турция).

 

Апис
Надежда за Надя
Всички права запазени "ДУМА"