19 Април 2024петък13:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Образование

Невинно ли е МОН в скандала със СМГ?

Случката намирисва на конфликт на интереси, говорят за директора, но не за недопустимите грешки при класирането на децата

/ брой: 168

автор:Велиана Христова

visibility 3127

Странен е скандалът, който се вихри в едно от елитните училища на България - Софийската математическа гимназия, от която до момента чувахме само прекрасни новини за купища спечелени медали по време на международните ученически олимпиади. Странен е самият казус, странна е реакцията на уволнената учителка Петя Тодорова, странни са неподновените 8 договора на уж добри педагози, странна е реакцията на МОН.
В началото на лятото директорът на СМГ Антони Стоянов уволни учителката Петя Тодорова за това, че е навредила на училището с работата си като член на Националната комисия на тазгодишното издание на математическото състезание "Европейско кенгуру". Проблемът идва от това, че организатори на състезанието са две организации - Съюзът на математиците в България и частното сдружение "Европейско кенгуру", а националният кръг е под егидата на МОН. Справка на ДУМА в системата АПИС показва, че сдружението "Европейско кенгуру" е

регистрирано през октомври 2015 г.
 
от три лица - математика Сава Гроздев, Димитър Сивков и Росица Петрова. Регистрацията е на столичен адрес ул. "Симеон Радев" 31, на същия се намира и 5-о основно училище. През 2016 г. в различните месеци сдружението е внасяло осигуровки на пет, седем и едно лице, които работят в него. Тази година през март в него работят 5 лица, през април - едно, през май - двама, показва справката. През това сдружение, както и през Съюза на математиците, кандидатстват ученици от цялата страна, за което внасят такси, а  победителите в някои възрастови групи получават стипендии от МОН.
Между самия Сава Гроздев и математиците от съюза не от вчера има търкания. През това лято след областния кръг на "Кенгуруто" сдружението класира в квотата за националния кръг (400 деца)  само учениците, които са минали през него, но не и тези от математическите гимназии в София, Бургас, Варна и пр., които са участвали в състезанието чрез Съюза на математиците. Резултатите са обявени единствено на сайта на сдружението - без имената на класираните деца, само с номерата им. Учителката Петя Тодорова подписва протокола на националната комисия за това
 
неправомерно "орязано" класиране
  
което става причина Стоянов да я уволни. Вчера се разбра, че в националната комисия са участвали още две учителки от СМГ, но те са отказал да подпишат такъв протокол, който на практика изключва най-добрите в математиката ученици от състезанието. Избухва скандал, естествено. МОН се намесва, квотата е увеличена и в класирането са включени всички участвали ученици с точките, които са получили, за да няма ощетени. Така МОН де факто признава, че е имало грешно класиране.   
Стана ясно обаче, че за председател на националната комисия е назначен... Сава Гроздев.
 
ДУМА зададе на министерството най-логичните въпроси:

Защо Сава Гроздев е шеф на Националната комисия на "Европейско кенгуру", при положение, че националният кръг е под егидата на МОН, а частното сдружение на Гроздев е една от страните в спора със Съюза на математиците и не е ли той в конфликт на интереси? Кой го е назначил и кога? Защо резултатите от националното класиране на 400 деца са били огласени само в сайта на сдружението, не и на МОН?
Ето отговора на министерството:
"Проф. Гроздев е назначен със заповед на министъра на образованието и науката през октомври 2016 г. (Меглена Кунева - б.а.) като председател на Националната комисия за организиране и провеждане на състезанието "Европейско кенгуру" в два етапа - областен за ученици от 4 клас и национален кръг за ученици от 1 до 12 клас.
Активният член, който представлява България в Асоциацията "Кенгуру без граници", е проф. Гроздев, като задълженията и правата са описани в Устава на тази асоциация (предоставя задачи от името на страната в определен срок за следващото състезание, участва в генералната асамблея, отговаря за задачите и тяхното опазване и т.н.).
Проф. Гроздев, както и всеки от членовете на националните комисии, удостоверява с декларация отсъствието на обстоятелства, които биха довели до нарушаване на принципа за обективно оценяване и за неразпространение на информация, свързана с темите, задачите и тестовите въпроси преди тяхното официално обявяване.
Областният кръг за ученици без 4 клас е проведен от СМБ и сдружението. Всеки от организаторите определя начина на оповестяване на резултатите. МОН е изпратило чрез писма на зам.-министъра до регионалните управления на образованието протокола с резултатите на учениците от 4 клас, както и допуснатите ученици до участие в националния кръг".
От този текст така и не разбрахме какъв списък на допуснати ученици до националния кръг е разпратило МОН до управленията - този на Гроздев, или списъка на всички деца. Не е ясно също защо всеки от двамата организатори сам определя как да оповестява резултатите, когато МОН е принципал на националния кръг, то дава и стипендиите.
Става ясно обаче, че Гроздев е назначен начело на националната комисия от Кунева, която прекрасно би трябвало да знае, че МОН е определило кои да са двамата съорганизатори на състезанието и че Гроздев е един от тях, при това - намиращ се в конфликт с втория организатор Съюза на математиците. Гроздев подбира деца, изпраща им задачите, класира ги - т.е. жив конфликт на интереси, като МОН по никакъв начин не контролира дали е спазен "принципът за обективно оценяване и за неразпространение на информация, свързана с темите, задачите и тестовите въпроси, преди тяхното официално обявяване". Само че състезанието не е частно, а е дори европейско, и

държавата България се е ангажирала чрез МОН


с класирането на националния кръг. За кой ли път, за каквото и да става дума, пак опираме до нередни действия на МОН, които само от приличие ще нарека с меката дума "странни".
Директорът на СМГ Антони Стоянов каза за ДУМА, че националният кръг на "Европейско кенгуру" е едно от най-престижните състезания за ученици в България. По думите му, той уважава като математик учителката Тодорова, но я е уволнил единствено заради това, че е подписала протокола, в който в разрез с регламента на състезанието липсват учениците от математическите гимназии (само от Софийската са 130), а фигурират само тези - 390 на брой, явили се през сдружението на Гроздев. Нито един от участниците в този протокол не фигурира с резултата си от областния кръг на "Европейско кенгуру", който според регламента на състезанието, е необходимо и достатъчно условие за участие в Национален кръг, каза Стоянов. Така може да са допуснати деца, чиито резултати не отговарят на критериите на регламента, а други с максимални точки да не са допуснати. Националната комисия класира 390 деца да се явят на Националния кръг, до запълването на квотата остават само 10 бройки, предназначени за силните ученици от математическите гимназии, защо, недоумява той. Според него 

фарс е да се прилагат различни критерии

към децата в зависимост от това кое от тях се явява при "правилния" организатор. МОН увеличи квотата, но това увеличение не беше двойно, твърди Стоянов, и от учениците, явили се пред Съюза на математиците, са допуснати два пъти по-малко участници. Г-жа Тодорова твърди невярно, че Съюзът се е забавил с внасянето на резултатите, протоколите са внесени в МОН още на 9 май и това може лесно да се докаже, допълни директорът. И уточни: "Дискриминирани ученици има и до днес, защото се оказа, че ученик, регистриран към сдружение "Европейско кенгуру", е допуснат със 70 точки, а такъв от СМГ, регистриран към Съюза на математиците се допуска, само ако има 100 точки". Така накрая до финалния кръг били допуснати 586 ученика, а заради несправедливостта се явили само 455. Мой дълг като директор е да защитя името на СМГ и правата на учениците ни, казва Стоянов.
Отделна тема е какво се случва след всичките тези събития. Някои учители от СМГ, заедно с родители и... ученици, започнаха протести срещу уволнението на Тодорова. МОН обвини директора Стоянов, че не взема мерки да уталожи напрежението, а напротив - увеличава го, като се интересува само от това да докаже, че е прав. Шефката на регионалното управление Ваня Кастрева, зам.-министър Таня Михайлова и самият министър Красимир Вълчев поискаха оставката на Антони Стоянов. Пред БиТиВи вчера той обяви, че Кастрева не му е разрешила да прекрати отпуската си, а пък го обвиняват, че не е говорил с родителите. От МОН казали, че единствен начин да се реши конфликтът е той да върне уволнената Тодорова и другите учители с неподновени договори. Впрочем, така не стана ясно на тях пък защо Стоянов не е подновил договорите. В телевизионното интервю вчера Стоянов заяви, че 95% от учителите в СМГ не одобряват протеста срещу него. Това, че протестиралите учители изкараха деца на улицата, това не мога да го разбера, каза той.
Като капак на всичко се оказа, че проверка на АДФИ е установила, че настоятелството на СМГ, в което е и Тодорова, използва публична общинска собственост за цели извън образованието, което е недопустимо и незаконно. Антони Стоянов се опълчил срещу беззаконието, министър Красимир Вълчев му е обещал помощ, за да се справи, но така и не се разбра има ли движение по темата.
 В крайна сметка случаят май е заквасен с един прикрит от МОН конфликт на интереси. Никой там не говори за протокола и грешката с неправилното класиране на децата. Говорят за директора. Жалко за елитното математическо училище!          


Родители на протест в защита на Тодорова


Ваня Кастрева първа поиска оставката на Стоянов
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 156

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 173

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 153

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ