29 Март 2024петък16:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Търговските компании с най-голям дял в Топ 100 на водещите фирми у нас

Печалбите са формирани заради износа на продукция на външните пазари, според Цветан Симеонов от БТПП

/ брой: 168

автор:Ася Гардели

visibility 2003

Компаниите, които работят в сферата на търговията у нас са най-многобройните в класацията на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) "Топ 100 фирми, водещи в икономиката на България през 2016 г.". Това съобщи на пресконференция вчера Цветан Симеонов, председател на БТПП. Участвали са общо 6400 фирми от всички области на страната, които произвеждат 82 на сто от БВП. Топ 100 обхваща само фирми, приключили миналата година с печалби и приходи от продажби над 100 хил. лева през 2015 г. Позитивните резултати през миналата година обаче не са постигнати от продажби на нашия пазар. Те се дължат на износа на продукцията им на външните пазари, каза Цветан Симеонов.
Пет са критериите, според които е изготвена класацията на БТПП. Сред тях са сравнение по изменение на приходите от продажби през 2106 г., класация по печалба на база 100 лева собствен капитал и по ръст на печалбата през последните две години. Сравнението е изготвено също и по изменение на печалбата в процентно съотношение през миналата година, съпоставено с предходната, както и по региони в страната.
По изменения на средните приходи по продажби през 2016 г. първите 100 фирми имат среден ръст от 146%, като през 2015 г. увеличението е било 121%. Средната печалба за годината на тези компании е 655 хил. лева и общите приходи от продажби са над 1,3 млрд. лева. 36 на сто от представителите на Топ 100 са от търговския сектор, тези, които работят в сферата на услугите заемат 18%, а в строителство - 10 на сто. За 2016 г. в класацията са включени също 9 транспортни фирми, а през 2015 г. те са били едва 4, каза още Цветан Симеонов. От индустриалния сектор силно участие имат представителите на химическата промишленост, машини и оборудване и хранително-вкусова промишленост.
В класирането по печалба на база сто лева собствен капитал, средната печалба е 94%, или толкова, колкото е собственият капитал. През 2016 г. средната печалба е общо 2,5 млн. лева, а приходите по продажби са близо 3 млрд. лева. Най-ниската печалба в класацията е от 4 хил. лева, а най-високата - 30 млн. лева. И в този сегмент на класацията водещи са фирмите от търговския сектор с 42%, следвани от тези, в сферата на услугите - 19 на сто, и на транспорта - 11%.
По критерия "Печалба на сто лева приходи от продажби" средната печалба е 41 лева на всеки сто лева приходи от продажби. 3,8 млн. лева е средната печалба за миналата година, а общите приходи са 936 млн. лв. Водещи отново са търговските фирми с 36 на сто, следвани от фирмите, работещи в сектора на услугите - 22 на сто.
50 са компаниите, които са класирани от БТПП по изменение на печалбата в проценти. Средният ръст за миналата година е 359%, което е три пъти повече увеличение на печалбата. Най-добрите фирми имат десет пъти ръст в печалбата за 2016 г. в сравнение с предходната. Според Цветан Симеонов данните би трябвало да послужат като магнит за чуждите инвеститори, които са малко у нас.
2,2 млрд. лева са приходите от продажби, като най-много от тях идват отново от фирмите от търговския сектор, следвани от работещите в химическата индустрия. В Топ 100 на водещите фирми у нас най-многобройни са тези от Югозападния регион, а най-малко - от Северозападния. Компаниите от Югозападната част на страната са реализирали печалба от 9,433 млрд. лева, а от Северозападната - 1,327 млрд. лева.

сн.Емилия Костадинова


В обработката на данните са участвали ученици от Националната търговско-банкова гимназия,
които бяха отличени от председателя на БТПП Цветан Симеонов


 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ