24 Април 2024сряда06:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

МВР пръска почти 1,4 млн. лв. за семинари

Ведомството дава още близо 300 хиляди за изследване как да се разпознава ранната радикализация

/ брой: 168

автор:Павлета Давидова

visibility 119

С поредна обществена поръча МВР се гласи да даде 1 393 791, 67 лв. само за организирането на обучения и семинари по проекта "Разширяване експертния капацитет на служителите на МВР за превенция на агресивни прояви в обществото, корупция и радикализация". Обявлението за организацията на информационни събития по темата е с дата 23 август и предвижда безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Добро управление", съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд.
За две пресконференции, съпътстващите ги конференции и един научен форум МВР предвижда да плати по 5300 лв. без ДДС. Основните харчове обаче са за организацията на обучения, които трябва да подготвят служителите да разпознават корупция, агресия и радикализация в обществото. За интерактивни семинари вътрешното министерство смята да даде почти 92 000 лв. без ДДС. "Групово-динамичният тренинг" е разделен на две - за единия тип са заделени 13 708,33 лв., без ДДС, а за организацията на втория - 1 272 916,67 лв., без ДДС.
Има няколко вида семинари - за 10 седмици и двудневни. Групово-динамичните тренинги ще траят само три дни, става ясно от предварителните задания и документацията по проекта. През тях ще минат групи по 20-26 униформени с изключение на самото обучение за обучители, което е за 58 души. През различните видове семинари ще минат приблизително 80 служители от Института по психология, малко над 6000 ще са от специализираните дирекции на МВР.
Екипите, организиращи семинарите и обученията, трябва да са с поне един ръководител и петима експерти с професионална компетентност в сферата на туризма, организирането на публични събития и др.
ДУМА припомня, че още през април МВР публикува и техническата спецификация на друга поръчка по същия проект, която предвижда провеждането на специализирано експертно изследване на тема "Ранно разпознаване на признаци на радикализация с оглед осъществяване на ранна превенция". От вчера е обявлението и за тази поръчка на стойност 266 666,67 лв. без ДДС. "Радикализацията е явление, което не е ново в историята на човешките цивилизации, но в наше време познанието за него придобива особена значимост. Процесите на радикализация може да бъдат научно наблюдавани и предварително проучени, така че да се идентифицират факторите, които ги пораждат, и да бъдат предприети превантивни мерки за управлението на терора в  сложната международна и социална обстановка", мотивира се ведомството. Изследването ще включва проучване на радикализацията в други култури, актуалните рискове и настоящата среда за проявлението й в България. Следва теренно изследване и анализ на резултатите. Накрая ще бъде изготвен доклад и наръчник по темата.
Отделно по проекта "Разширяване експертния капацитет на служителите на МВР за превенция на агресивни прояви в обществото, корупция и радикализация" ще се плаща за обучения за работа с полиграф, за специализиран софтуер и др.

 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ