Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Коментари

Г-н Юнкер, от когото нищо не зависи

Георги Христов

30. Август 2017 , брой: 169   616   0Според г-н Юнкер Турция се отдалечавала с гигантски стъпки от Европа. Интересно наблюдение, което можеше да бъде направено много отдавна. От години Европа си затваря очите за ислямизацията на Турция, за потъпкването на всякакви светски и демократични принципи, завещани от Ататюрк, и за де факто диктатурата, която Реджеп Ердоган налага в южната ни съседка. Трябваше ли да бъдат хвърлени в затвора десетки хиляди хора, да бъдат арестувани правозащитници, журналисти - включително немски и френски, за да прозре, че Турция, поне в днешния си вариант, няма място в Европа? Трябваше ли Германия и Турция почти да скъсат отношения, за да ви просветне?
По-интересен е обаче коментарът на Юнкер по отношение на Русия. Без Русия не можела да бъде гарантирана сигурността на Европа. Ама, наистина ли? Защо трябваше американците да ударят и европейските компании с новите санкции срещу Русия, за да се сетите, че интересите на Европа не са същите като интересите на Големия брат зад Океана? Защо трябваше да се дрънка оръжие от Прибалтика до Черно море? От години играта на САЩ е да държат Европа и Русия разделени. Защото иначе стават излишни като закрилник от "руската агресия". Безброй европейски политици като г-н Юнкер обаче бяха слепи и глухи за очевидни неща. Е, изненада ли е тогава намаляващата роля на ЕС на световната сцена, от която се оплака вчера Юнкер?
Всъщност Юнкер и друг път е искал добри отношения с руснаците. Да, ама после идва Меркел и нещата стават по малко по-различен начин. И така отново се вижда кой управлява в ЕС и в чия полза. Ето и вчера Меркел заяви, че санкциите ще бъдат отменени, когато Киев получи контрол над Донбас. Това, че Киев провежда геноцид там, това, че донбасци не желаят да имат нищо общо с Киев, не е важно. Нямайте съмнение, че ще стане така, както каже Меркел. Иначе не е лошо, че г-н Юнкер говори. Само да имаше и значение.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"