Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Септември 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

На първа страница

Контрапротест в защита на директора на СМГ

БСП обвини МОН, че толерира частни интереси

Велиана Христова

30. Август 2017 , брой: 169   359   0Заповедта на директора на СМГ Антони Стоянов за уволнението на учителката Петя Тодорова е отменена, съобщи самата тя вчера пред БТВ. В същото време родители, ученици и учители от елитната гимназия се събраха пред Регионалното управление (РУО) на МОН в защита на директора на СМГ Антони Стоянов. Преди 2 месеца той уволни учителката Тодорова заради участието й в неправомерно класиране на ученици в състезанието по математика "Европейско кенгуру", после учители и родители протестираха в защита на Тодорова, а МОН поиска оставката на Стоянов.  
"Оставете ни директора", "Вън бюрократите от РИО и МОН" и "Искаме Стоянов", пишеше на плакатите в подкрепа на директора. Според събралото се множество Стоянов се справя отлично като директор и е направил много за престижа на училището и за обновяването на материалната база. Хората са категорични, че в голяма степен на него се дължат медалите, които учениците печелят. Хора от РУО поканиха трима от протестиращите за разговор. Александър Караиванов, баща на ученици в СМГ, разказа, че им обяснили как стоят процедурно нещата с проверката. Разчитаме на справедливо отношение и да бъде оценена работата на директора, каза той. От МОН пратили проверка на училището насред скандала с "кенгуруто", а сега заплашват да уволнят Стоянов за счетоводни дреболии, негодуваше друг баща.   
Още при министър Кунева известни математици се оттеглиха от комисиите за състезания и олимпиади, когато шефът на частното сдружение "Европейско кенгуру" Сава Гроздев бе назначен да оглави комисиите в МОН. Министерството не взе предвид мнението на Съюза на математиците, на екипа за извънкласна работа, както и писмо на Президента на Международната олимпиада по математика проф. Джеф Смит, заявяват учените. По думите им Гроздев е persona non grata за МОМ и има нулеви показатели в науката. Писмото бе подписано от проф. Петър Бойваленков, чл.-кор. Олег Мушкаров, проф. Николай Николов, проф. Иван Ланджев, доц. Емил Колев и още 8 известни математици.
Правителството и МОН толерират частни интереси и застрашават авторитета на едно от най-реномираните български училища, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова вчера. С началото на политическия сезон левите депутати ще организират изслушване в ресорната комисия в НС на министър Красимир Вълчев, на зам.-министри, представители на СМГ, Съюза на математиците и др., за да бъде изяснена ситуацията. Нинова подчерта, че проблемът не е в директора или учителите, а е в това, че в МОН се правят "панически действия", за да се прикрие причината за случващото се. Тя се възмути, че се използват деца, родители и учители, за да се прикрият частни интереси като събиране на ненужни такси и нарушения при отчитането на резултати.
Лидерът на БСП напомни, че организатори на "кенгуруто" са Съюзът на математиците и частно сдружение, чийто председател обаче оглавява и националната комисия към МОН. Нинова бе категорична, че това е конфликт на интереси. Сдружението е събирало и такси за участие от децата. От Съюза на математиците твърдят в декларация за съмнителни протоколи, неспазване на еднаквия праг за ученици от един и същи клас, липса на равни права на децата. "Става дума за пари, за частни интереси и МОН толерира това. Ако само ще приказват, че образованието им е приоритет, а зад завесите се случва това, ще досъсипем и малкото останало българско образование", заяви Нинова.
 

 

 

България

  • Гледайте Германия, мислете за България. Една от причините за ситуацията там са безпринципните коалиции, заяви Корнелия Нинова
    27. Септември 2017 189
    51
    0

    БСП започва регионални и национални дискусии за бюджет 2018. Няма да го претупаме като управляващите "на тъмно" и за две нощи. Това обяви вчера Корнелия Нинова след заседание на ИБ на партията. "Ще се срещнем с учители, земеделци, лекари, потребителски организации, хора с увреждания, организации на майки, за да можем, като влезем в НС...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"