28 Март 2024четвъртък23:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Контрапротест в защита на директора на СМГ

БСП обвини МОН, че толерира частни интереси

/ брой: 169

автор:Велиана Христова

visibility 1224

Заповедта на директора на СМГ Антони Стоянов за уволнението на учителката Петя Тодорова е отменена, съобщи самата тя вчера пред БТВ. В същото време родители, ученици и учители от елитната гимназия се събраха пред Регионалното управление (РУО) на МОН в защита на директора на СМГ Антони Стоянов. Преди 2 месеца той уволни учителката Тодорова заради участието й в неправомерно класиране на ученици в състезанието по математика "Европейско кенгуру", после учители и родители протестираха в защита на Тодорова, а МОН поиска оставката на Стоянов.  
"Оставете ни директора", "Вън бюрократите от РИО и МОН" и "Искаме Стоянов", пишеше на плакатите в подкрепа на директора. Според събралото се множество Стоянов се справя отлично като директор и е направил много за престижа на училището и за обновяването на материалната база. Хората са категорични, че в голяма степен на него се дължат медалите, които учениците печелят. Хора от РУО поканиха трима от протестиращите за разговор. Александър Караиванов, баща на ученици в СМГ, разказа, че им обяснили как стоят процедурно нещата с проверката. Разчитаме на справедливо отношение и да бъде оценена работата на директора, каза той. От МОН пратили проверка на училището насред скандала с "кенгуруто", а сега заплашват да уволнят Стоянов за счетоводни дреболии, негодуваше друг баща.   
Още при министър Кунева известни математици се оттеглиха от комисиите за състезания и олимпиади, когато шефът на частното сдружение "Европейско кенгуру" Сава Гроздев бе назначен да оглави комисиите в МОН. Министерството не взе предвид мнението на Съюза на математиците, на екипа за извънкласна работа, както и писмо на Президента на Международната олимпиада по математика проф. Джеф Смит, заявяват учените. По думите им Гроздев е persona non grata за МОМ и има нулеви показатели в науката. Писмото бе подписано от проф. Петър Бойваленков, чл.-кор. Олег Мушкаров, проф. Николай Николов, проф. Иван Ланджев, доц. Емил Колев и още 8 известни математици.
Правителството и МОН толерират частни интереси и застрашават авторитета на едно от най-реномираните български училища, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова вчера. С началото на политическия сезон левите депутати ще организират изслушване в ресорната комисия в НС на министър Красимир Вълчев, на зам.-министри, представители на СМГ, Съюза на математиците и др., за да бъде изяснена ситуацията. Нинова подчерта, че проблемът не е в директора или учителите, а е в това, че в МОН се правят "панически действия", за да се прикрие причината за случващото се. Тя се възмути, че се използват деца, родители и учители, за да се прикрият частни интереси като събиране на ненужни такси и нарушения при отчитането на резултати.
Лидерът на БСП напомни, че организатори на "кенгуруто" са Съюзът на математиците и частно сдружение, чийто председател обаче оглавява и националната комисия към МОН. Нинова бе категорична, че това е конфликт на интереси. Сдружението е събирало и такси за участие от децата. От Съюза на математиците твърдят в декларация за съмнителни протоколи, неспазване на еднаквия праг за ученици от един и същи клас, липса на равни права на децата. "Става дума за пари, за частни интереси и МОН толерира това. Ако само ще приказват, че образованието им е приоритет, а зад завесите се случва това, ще досъсипем и малкото останало българско образование", заяви Нинова.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ