18 Април 2024четвъртък06:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Горанов нанася нов удар срещу местната власт, предупредиха от левицата

/ брой: 169

автор:Павлета Давидова

visibility 38

Като нов удар срещу местната власт определя БСП предложените от министър Владислав Горанов промени в Закона за публичните финанси. Корнелия Нинова припомни, че е предвидено общини, които не са изпълнили по-високата си приходна част, да не могат да трупат задължения и да взимат кредити, а държавата да им помага само по веднъж с безлихвения кредит, който и сега отпуска през финансовото министерство.
"Това от години е принципно сгрешена политика на ГЕРБ към местената власт. Няколко пъти правителства на Борисов прехвърлят задължения към общините, без те да са гарантирани с пари от бюджета. Пример за това е увеличението на минималната заплата - общините трябва да плащат по-високи минимални такива, по-високи осигуровки, но държавата не им увеличи бюджета. Прехвърлиха им професионалните гимназии, но без бюджет за издръжка. Държавата абдикира от национални политики, прехвърля ги на общините и не им осигурява финансиране", възмути се Нинова. Тя обясни и изходите за кметовете - или да увеличават местните данъци, или да вземат заеми. Очевидно данъци няма накъде повече да се вдигат заради бедността в страната, а сега им се ограничава възможността за кредитиране, отбеляза лидерът на БСП.
Нинова смята, че Горанов неслучайно бърза със закона преди наближаващата бюджетна процедура. "Вероятно по същия сбъркан подход ще тръгнат към бюджета за 2018 г. Занижени приходи в бюджета, идва излишък, който събират, но не го разпределят през бюджета и през парламента, а с постановление на МС - там, където Министерският съвет и Бойко Борисов решат, че им е изгодно, на тези общини, които искат да толерират, а за другите - наказателно", прогнозира тя.
Нинова цитира Борисов, който, докато дебатираше казуса с "Цанков камък" през август, изпусна: "БСП и ДПС си управляват заедно и си искат да управляват заедно, а на мен искат да ми пришият Пеевски". Тя попита кой с кого управлява, цитирайки 153 постановление на МС от 28 юли. С него кабинетът дава 20,89 млн. лв. на 31 общини на ДПС и 10,38 млн. лв. на 14 общини на ГЕРБ. Само 1,340 млн. лв. отиват в две общини на БСП. Проявява ли се диференциран подход към българските граждани в зависимост от това в каква община живеят, попита тя.
От левицата са против разпределението на парите за общините през 2018 г. да е с диференцирания подход според политическата сила, която управлява общината. "Допускаме, че този подход ще се задълбочава заради идващите местни избори. Това също е начин да си купиш и манипулираш местни избори", обобщи лидерът на БСП.

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 290

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 317

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 256

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ