19 Април 2024петък15:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Издадоха се

/ брой: 169

автор:Павлета Давидова

visibility 1502

В една нормална държава поведението на правителството би трябвало да е прогнозируемо. В България обаче вече десетина години свикнахме сутрин да се будим с една новина, по обяд с друга, а вечер премиерът тотално да сменя курса. В една нормална държава управляващите би трябвало да се стремят да направят живота на сънародниците си по-лесен. Дали така е и в България?
Вчера опозиционният лидер обвини кабинета, че преразпределя парите за общините по лично усмотрение - за послушните в милиони, за неудобните - трошици. Корнелия Нинова алармира, че от години ГЕРБ води сгрешена политика към местната власт. Големият губещ обаче си остават българските граждани, които би трябвало да са равнопоставени.
Гербаджийката, председател на парламентарната  комисията по бюджет и финанси, Менда Стоянова мълниеносно даде брифинг в опит да замаже обвиненията към съпартийците си. И точно тогава изпусна ключа от кутията с тайни - ГЕРБ отпуска проекти и финансира общините според нуждите им и не ги дели на кметове, тъй като навсякъде живеят избиратели на различни партии. Значи ГЕРБ, а не кабинетът "отпуска проекти". ГЕРБ решава дали да дели, или не по партиен принцип, призна Стоянова.
Гербаджийката изпусна и друго: "Целта е да се промени финансовата дисциплина на общините и оздравяване на общините, които са във фактически фалит. Този закон действаше, а сега целта е да се усъвършенства". Да де, Нинова обвини ГЕРБ точно, че от години избирателно тормозят "непослушни" общини. Де факто Стоянова признава, че целят "дисциплина" в местната власт. Де юре вече е ясно как това ще продължи да става. Тоягата определено е любимият подход на ГЕРБ за печелене на послушание и раболепие.
Стоянова се издаде съвсем неочаквано. Така както наскоро сам Бойко Борисов се изцепи "БСП и ДПС си управляват заедно и си искат да управляват заедно, а на мен искат да ми пришият Пеевски". Каза го, докато подгряваше темата с "Цанков камък". Да му се чудиш на премиера как опитва да избяга от отговорност - че нали именно той е мандатоносител, той формира правителство, има си коалиция и министри. Как точно управляват БСП и ДПС? За Пеевски тепърва ще чуем предвид сагата около военната индустрия.
Може би скоро ГЕРБ ще изпуснат още интересни изречения, които да ни обяснят случващото се в държавата... Дотогава обаче общините ще продължат с мъките да закърпят бюджетите си. Поне повечето. Някои ще се спотаяват под крилото на ГЕРБ, защото вече са "дисциплинирани". С наближаването на изборите правителството може и да подхвърли някое кокалче и на нелюбимите си общини... А иначе - следвайте трохите/парите и ще разберете кой, с кого и може би защо управлява.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 210

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 220

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 204

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ