25 Април 2024четвъртък18:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

„Армия-2017“ акцентира върху артилерията

Най-мащабното руско военно изложение показа богата гама от бойни модули за бронирани машини

/ брой: 170

автор:Дума

visibility 1799

На завършилия преди дни тазгодишен военнотехнически форум „Армия-2017“ в Русия, хитови за изкушените във военната тематика, се оказаха разнообразните бойни модули за колесни и верижни бронирани машини, разработени от местни конструкторски бюра. Най-новите от тези модули бяха показани във вид на макети, но подробностите по макета издаваха, че много скоро ще ги видим и в метал.
Най-много коментари по специализираните издания събра самоходният зенитно-артилерийски комплекс с 57-мм автоматично оръдие, с индекс 2С38, разработен по опитно-конструкторската тема „Деривация-ПВО“, в интерес на Главното ракетно-артилерийско управление (ГРАУ) на руското МО.  „Деривация-ПВО“ предвижда създаването на перспективен мобилен артилерийски комплекс, с пасивни средства за разузнаване и съпровождане на въздушните цели. Машината е разработена на базата на БМП-3, може да поразява въздушни цели на максимална височина от 4,5 км и на максимална далечина от 6 км. Боекомплектът е 148 снаряда, при темп на стрелбата 120 изстрела в минута, съобщава „Вестник Мордовия“.  По негови данни оптико-електронната система на беларуската фирма „Пеленг“ позволява панорамно наблюдение на местността на 360 градуса.  Един от телевизионните канали има далечина на откриване на въздушна цел – тип малоразмерен безпилотен апарат „Бърд Ай“ в обзорен режим – 700 м, а в секторен режим – 4900 м. Американски щурмови самолет А-10 при първия режим е откриван на далечина от 6400 м, а на втория  - на 12 300 м.
На стенда на ГРАУ бе изложен макет и на ново 120-мм самоходно-артилерийско оръдие, с индекс 2С42, разработено в интерес на Въздушнодесантните войски (ВДВ) по проекта „Лотос“. Перспективната система е предназначена да замени в бъдеще редица образци артилерийска техника във ВДВ като: 2С9 „Нона-С“, 2С9-1 „Свиристелка“, 2С9-1М „Нона-СМ“. По данни на блога за военна информация bmpd изпитанията на новото самоходно оръдие трябва да завършат до края на 2019 г., а от следващата 2020 г. то трябва да влезе в серийно производство. 2С42 използва удължена ходова част от БМД-4М и има високоавтоматизирани куполи със 120-мм оръдие.
На „Армия-2017“ беше показан и нов вариант на самоходен 82-мм миномет 2С41 „Дрок“. Новият 82-мм миномет е предназначен за артилерийските (минохвъргачни) батареи на мотострелковите, десантно-щурмовите и планинските батальони. Минималната далекобойност е 100 м, а максималната 6 км. При екипаж от 4 души возимият боекомплект е от 40 мини. За база на самоходната минохвъргачка служи брониран автомобил КАМАЗ, модификация „Тайфун ВДВ“ К-4386. Освен купола с минохвъргачката, на макета на „Уралвагонзавод“ се вижда картечница, монтирана в дистанционно управляем модул. Този модел се отличава от предходния и с увеличеното количество на димните гранати на купола, и с новите датчици на системата за оптико-електронно противодействие. По данни на bmpd държавните изпитания на машината трябва да приключат до 30 септември 2018 г.
Един от любопитните образци, показани на „Армия-2017“ във вид на макет, бе необитаемият боен модул „Епоха“, разработен от тулското Конструкторско бюро по приборостроене. Той може да бъде монтиран върху корпусите на БМП-2 и БМП-З, като съществено повишава бойната мощ на първата. „Епоха“ включва 57-мм автоматично оръдие с ниска балистика ЛШО-57 (фактически автоматичен гранатомет), 2х2 пускови установки за ПТУР „Корнет“ и нов перспективен комплекс с управляемо оръжие „Булат“ (включва малогабаритни ракети, за поразяване на огневи точки леко и небронирана бойна техника).


Макет на бойна машина 2С38 по проекта „Деривация-ПВО“


Модел на самоходното артилерийско 120-мм оръдие по проекта „Лотос“


Макет на самоходен 82-мм миномет „Дрок“, представен от „Уралвагонзавод“

Снимки „Вестник Мордовия“



Модел на перспективен необитаем боен модул „Епоха“, монтиран върху БМП-2
Снимка otvaga2004.mybb.ru
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ