Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Февруари 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Оръжие

„Армия-2017“ акцентира върху артилерията

Най-мащабното руско военно изложение показа богата гама от бойни модули за бронирани машини

Дума

31. Август 2017 , брой: 170   516   0На завършилия преди дни тазгодишен военнотехнически форум „Армия-2017“ в Русия, хитови за изкушените във военната тематика, се оказаха разнообразните бойни модули за колесни и верижни бронирани машини, разработени от местни конструкторски бюра. Най-новите от тези модули бяха показани във вид на макети, но подробностите по макета издаваха, че много скоро ще ги видим и в метал.
Най-много коментари по специализираните издания събра самоходният зенитно-артилерийски комплекс с 57-мм автоматично оръдие, с индекс 2С38, разработен по опитно-конструкторската тема „Деривация-ПВО“, в интерес на Главното ракетно-артилерийско управление (ГРАУ) на руското МО.  „Деривация-ПВО“ предвижда създаването на перспективен мобилен артилерийски комплекс, с пасивни средства за разузнаване и съпровождане на въздушните цели. Машината е разработена на базата на БМП-3, може да поразява въздушни цели на максимална височина от 4,5 км и на максимална далечина от 6 км. Боекомплектът е 148 снаряда, при темп на стрелбата 120 изстрела в минута, съобщава „Вестник Мордовия“.  По негови данни оптико-електронната система на беларуската фирма „Пеленг“ позволява панорамно наблюдение на местността на 360 градуса.  Един от телевизионните канали има далечина на откриване на въздушна цел – тип малоразмерен безпилотен апарат „Бърд Ай“ в обзорен режим – 700 м, а в секторен режим – 4900 м. Американски щурмови самолет А-10 при първия режим е откриван на далечина от 6400 м, а на втория  - на 12 300 м.
На стенда на ГРАУ бе изложен макет и на ново 120-мм самоходно-артилерийско оръдие, с индекс 2С42, разработено в интерес на Въздушнодесантните войски (ВДВ) по проекта „Лотос“. Перспективната система е предназначена да замени в бъдеще редица образци артилерийска техника във ВДВ като: 2С9 „Нона-С“, 2С9-1 „Свиристелка“, 2С9-1М „Нона-СМ“. По данни на блога за военна информация bmpd изпитанията на новото самоходно оръдие трябва да завършат до края на 2019 г., а от следващата 2020 г. то трябва да влезе в серийно производство. 2С42 използва удължена ходова част от БМД-4М и има високоавтоматизирани куполи със 120-мм оръдие.
На „Армия-2017“ беше показан и нов вариант на самоходен 82-мм миномет 2С41 „Дрок“. Новият 82-мм миномет е предназначен за артилерийските (минохвъргачни) батареи на мотострелковите, десантно-щурмовите и планинските батальони. Минималната далекобойност е 100 м, а максималната 6 км. При екипаж от 4 души возимият боекомплект е от 40 мини. За база на самоходната минохвъргачка служи брониран автомобил КАМАЗ, модификация „Тайфун ВДВ“ К-4386. Освен купола с минохвъргачката, на макета на „Уралвагонзавод“ се вижда картечница, монтирана в дистанционно управляем модул. Този модел се отличава от предходния и с увеличеното количество на димните гранати на купола, и с новите датчици на системата за оптико-електронно противодействие. По данни на bmpd държавните изпитания на машината трябва да приключат до 30 септември 2018 г.
Един от любопитните образци, показани на „Армия-2017“ във вид на макет, бе необитаемият боен модул „Епоха“, разработен от тулското Конструкторско бюро по приборостроене. Той може да бъде монтиран върху корпусите на БМП-2 и БМП-З, като съществено повишава бойната мощ на първата. „Епоха“ включва 57-мм автоматично оръдие с ниска балистика ЛШО-57 (фактически автоматичен гранатомет), 2х2 пускови установки за ПТУР „Корнет“ и нов перспективен комплекс с управляемо оръжие „Булат“ (включва малогабаритни ракети, за поразяване на огневи точки леко и небронирана бойна техника).


Макет на бойна машина 2С38 по проекта „Деривация-ПВО“


Модел на самоходното артилерийско 120-мм оръдие по проекта „Лотос“


Макет на самоходен 82-мм миномет „Дрок“, представен от „Уралвагонзавод“
Снимки „Вестник Мордовия“


Модел на перспективен необитаем боен модул „Епоха“, монтиран върху БМП-2
Снимка otvaga2004.mybb.ru
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"