23 Април 2024вторник18:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Четиво

Марк Твен намига и на момичетата

Книга за деца на прочутия писател излиза за първи път у нас 150 години след издаването й

/ брой: 170

автор:Дума

visibility 5021

Титанът на остроумията идва и си отива от този свят с Халеевата комета

Титанът на остроумията Марк Твен дава съвети на момиченца! Който познава творчеството на прочутия писателя, с основание подозира някаква клопка зад подобно изказване. Авторът на "Приключенията на Том Сойер" я залага през 1865 г., когато написва кратката си история "Съвет към малките момичета". Капанът щраква две години по-късно с публикуването й и в него падат не само образцови и палави момиченца, но и техните братя, родители, баби, учители.
В него шегобиецът Марк Твен от все сърце дава "съвети" от рода на: винaги пoмнeтe, чe вaшитe poдитeли ca тeзи, нa кoитo дължитe xpaнaтa cи, кaктo и пpивилeгиятa дa cи cтoитe y дoмa и дa пpoпycнeтe yчилищe, кoгaтo cтe бoлни.
Досега "Съвет към малките момичета" не е излизал в България. Заслугата за появата му 150 години след първото му издание в САЩ е на "Лист", научи ДУМА от Елена Кръстева, редактор и ВО на издателството. То я публикува в поредицата си "Детски шедьоври от велики писатели" и така отдава почит на автора и творбата му. Преводът е дело на изтъкнатата преводачка Невена Дишлиева-Кръстева, а илюстрациите - на Капка Кънева. Те са осъществени с техниката на хартиената пластика и са не по-малко остроумни от текста. Така българската художничка става съавторка на Твен.
Когато му хрумва да съветва момиченцата, Марк Твен е на трийсет и вика музата с тютюнев дим. Пуши поне по 300 пури на месец и никотинът вдига неимоверно работоспособността му. Поне така разказва в една анкета, правена седемнайсет години по-късно сред интелектуалци във връзка със стимулантите на творческата им дейност.
В началото на 60-те години на XIX век обаче Марк Твен все още не минава за интелектуалец. Името му също не е това, с което един ден ще разсмива целия свят. По онова време той е просто Самюъл Лангхорн Клемънс, както са го кръстили родителите му. Околните го признават за кадърен,

но кадърен като лоцман, а не като разказвач.

Именно на кораб по Мисисипи бъдещият прочут писател 4 години изкарва парите си. Взира се напрегнато в плитчините на великата река и от време на време се провиква: "Mark Twain!". С този възглас моряците предупреждавали за опасно спадане на водите до минимума, необходим за речното корабоплаване. Години по-късно Самюъл ще го вземе, за да подписва с него разказите си, публикувани в притурките на различни вестници. Освен него използва и псевдонимите Джош и Томас Джеферсън Снодграс. Mark Twain обаче надделява. Вярното произношение е Марк Туейн, но у нас от десетилетия го произнасяме Твен - по руски начин. Според литературоведите Клемънс за пръв път се подписва като Марк Твен на 2 февруари 1863 г. под кратък пътепис. Първите му разкази са вдъхновени точно от приключенията по Мисисипи.
Твен работи като лоцман от 1857 г. до избухването на Гражданската война през 1861 г. Понеже печели добре, убеждава по-малкия си брат Хенри също да стане лоцман. По-късно ще се обвинява цял живот. Защото Хенри загива на 21 юни 1858 г. при експлозия на парахода "Пенсилвания", на който плавал.
Твен сънувал смъртта му месец по-рано и след трагедията се насочва към парапсихологията и става един от първите членове на Обществото за парапсихологически изследвания. Още едно явление бележи съдбата на Марк Твен. Феноменът е с космически произход и оставя диря в небето на всеки 75 години.
"Дойдох с Халеевата комета през 1835 г. Следващата година тя идва отново и очаквам да си отида с нея. Ще бъде най-голямото разочарование в живота ми, ако не си отида с Халеевата комета. Всевишният без съмнение е казал: "Ето две необясними явления; дойдоха заедно, трябва и да си отидат заедно", казва писателят през 1909 г. Предсказанието му се сбъдва - на 21 април 1910 г., ден след най-близкото преминаване на кометата край Земята, Марк Твен умира от сърдечен удар в имението си в Рединг, щата Кънектикът.

Само факти


- Роден в селището Флорида, щата Мисури, на 30 ноември 1835 г., две седмици след приближаването на Халеевата комета.

- Баща му е адвокат, мирови съдия и робовладелец. Твен е шестото от общо седем деца. Само трима от братята и сестрите му оцеляват.

- През 1848 г. Твен започва работа като печатарски работник. През 1851 г. започва да пише статии и хуморески за в. "Ханибал джърнал", който е собственост на единия от братята му. Когато става на 18, Твен напуска вестника и работи като печатар в Ню Йорк, Филаделфия, Сейнт Луис и Синсинати. През вечерите се самообразова в обществените библиотеки. На 22 години се завръща в Мисури и започва да работи като лоцман по река Мисисипи.

- Исая Селърс е моряк, който пръв използва псевдонима Марк Твен. След смъртта му Самюъл Клемънс го взима.

- Първият голям успех за Марк Твен идва с написването на разказа "Джим Смайли и скачащата му жаба", публикуван в "Сатърди прес" (Ню Йорк) на 18 ноември. Година по-късно Твен пътува за Сандвичевите острови (Хаваите) като репортер за "Сакраменто юниън". Тези пътувания стават основа на първите му публични беседи.

- Близък приятел е с изобретателя Никола Тесла.

- Марк Твен има три патента - едно от изобретенията е заместител на тирантите, а другото - историческа игра с любопитни факти. Най-голям търговски успех има самозалепващият се албум за изрезки (изрезките само трябвало да се намокрят, преди да се залепят).





Илюстрации Капка Кънева


Марк Твен, февруари 1871
Снимка Mathew Brady

 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 317

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 294

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 285

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 314

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ